Παραστρατιωτικές επιθέσεις-εμπρησμοί κατέστρεψαν τη συγκομιδή καφέ των Ζαπατίστας – Έκκληση για αλληλεγγύη

1

Η Ocosingo Coffee Growers Organization (ORCAO) φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση και τον εμπρησμό που δέχτηκαν οι Ζαπατίστας στις 22 Αυγούστου. Το κράτος του Μεξικού, υπό την αριστερή κυβέρνηση του Ομπραδόρ, συνεχίζει να σιωπά επωφελούμενο από τις παραστρατιωτικές αυτές επιθέσεις. Οι Ζαπατίστας, εκτός των άλλων, φαίνεται πως έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή ενώ γίνεται παγκόσμια έκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη προς αυτούς και για το σταμάτημα του πολέμου εναντίον των αυτόνομων ζαπατιστικών κοινοτήτων.

Πριν από δύο εβδομάδες [στις 22 Αυγούστου], στην επικράτεια των Ζαπατίστας, παραστρατιωτικοί που συνδέονται με το κυβερνών κόμμα στο Μεξικό λεηλάτησαν και έκαψαν δύο αποθήκες των Ζαπατίστας όπου αποθήκευαν τη φετινή συγκομιδή καφέ. Αυτό είναι το τελευταίο περιστατικό μιας επιταχυνόμενης σειράς επιθέσεων στο έργο των Ζαπατίστας από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση ο Andrés Manuel López Obrador (AMLO).

Πολλοί από εσάς θα θυμάστε ότι το 2017, όταν ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, οι Ζαπατίστας έστειλαν τέσσερις τόνους συγκομιδής καφέ σε μετανάστες και άλλες κοινότητες που αγωνίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως οργανωτικό πόρο. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη δική μας προσπάθεια αλληλεγγύης για τον καφέ –όχι μόνο για να βοηθήσουμε στην ανάκτηση του κόστους της χαμένης συγκομιδής, αλλά και για να δείξουμε ότι υπάρχει ευρεία αλληλεγγύη στους Ζαπατίστας.

Οι Ζαπατίστας ήταν μια από τις λίγες φωνές που κατάγγειλαν τη δήθεν «προοδευτική» κυβέρνηση του AMLO που διπλασιάζει τα καταστροφικά –σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο– καπιταλιστικά μεγα-πρότζεκτ. Αυτές οι πολιτικές έχουν εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη γη και τους πόρους τους και έχουν καταστήσει τους αυτόχθονες –και άλλες κοινότητες που αντιστέκονται σε τέτοια έργα– στόχους κρατικής και παραστρατιωτικής καταστολής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας από τους κύριους επενδυτές σε αυτά τα μεγα-πρότζεκτ είναι η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική εταιρεία στον κόσμο, η BlackRock [περισσότερες πληροφορίες παρακάτω].

Στηρίζουμε τους Zαπατίστας, όχι μόνο επειδή έχουν δημιουργήσει έναν ορίζοντα αξιοπρεπούς αυτοοργάνωσης που έχει εμπνεύσει όλους μας, αλλά επίσης επειδή δείχνουν βαθιά και ευρεία αλληλεγγύη με τους δικούς μας αγώνες. Αλληλεγγύη σημαίνει το να ενεργούμε γνωρίζοντας πως μπροστά στην καταστροφή και την εκδίωξη, ο καλύτερος πόρος μας είναι να έχουμε ο ένας τον άλλον!

Δείξτε την υποστήριξή σας:

1. Προσφέρετε μία οικονομική ενίσχυση ΕΔΩ, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή. 2. Προωθήστε αυτή την καμπάνια όσο περισσότερο γίνεται. 3. Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα και μείνετε ενημερωμένοι-ες. 4 Οργανωθείτε με τους φίλους και τους γείτονές σας για να πιέσετε την κυβέρνηση του Μεξικού να σταματήσει τον πόλεμο κατά των Ζαπατίστας. Ενημερώστε μας για τυχόν ενέργειες ή δραστηριότητές σας στη διεύθυνση zapatistasnoestansolxs@solidarityfrombelow.org και θα τις δημοσιεύσουμε στο www.solidarityfrombelow.org. 5. Εγγραφείτε στο email zapatistasnoestansolxs@gmail.com, στέλνοντας μήνυμα με θέμα “add me” και θα φροντίσουμε να λαμβάνετε ενημερώσεις.

Δύο λόγια για την τρέχουσα κατάσταση:

Παρά τις πολλαπλές κρίσεις στο Μεξικό, γύρω από την πανδημία και το κλείσιμο της οικονομίας του 2020, η δήθεν «προοδευτική» διοίκηση του López Obrador έχει επιταχύνει τα μεγα-πρότζεκτ που βασίζονται στην επέκταση κεφαλαίου και εξόρυξης πόρων, τα οποία έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 εν μέσω σκληρών αντιστάσεων των αυτόχθονων πληθυσμών και άλλων οργανωμένων κοινοτήτων ενάντια στην οικολογική καταστροφή, τον εκτοπισμό του πληθυσμού και την εδαφική αναδιάταξη. Οι Ζαπατίστας και το Εθνικό Κογκρέσο Ιθαγενών είχαν προειδοποιήσει από νωρίς ότι το makeover των μεγα-έργων που έκανε ο AMLO (τα ίδια έργα με διαφορετικό όνομα) θα απειλούσε όχι μόνο τις δικές τους αυτοδιοικούμενες κοινότητες, αλλά και οποιαδήποτε εναλλακτική λύση έχει απομείνει ενάντια στην καπιταλιστική καταστροφή, που έχει παραδώσει τη μισή εθνική επικράτεια σε πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης, που έχει δημιουργήσει παραστρατιωτικές δυνάμεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα για να καθαρίσουν τα πολυπόθητα εδάφη από τη κοινοτική αντίσταση και που καθιστά το Μεξικό την πιο βίαιη χώρα στον κόσμο.

Πράγματι, η διοίκηση του AMLO έδωσε προτεραιότητα συγκεκριμένα σε τέτοια έργα που επηρεάζουν το νότιο Μεξικό –το τουριστικό «τρένο των Μάγια» που θα διαπερνά τα δάση, τα βιο-αποθέματα και τα αυτόχθονα εδάφη των περιοχών Campeche, Yucatán, Quintana Roo και Chiapas· ο «δια-ωκεανικός διάδρομος», ο οποίος θα καλωδιώσει και θα εκβιομηχανίσει τον Ισθμό του Tehuantepec στην Οαχάκα για να συνδέσει τον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Μεξικού· και η μετατροπή των συλλογικών ιδιοκτησιών γης και των δασών με υψηλή βιοποικιλότητα στα νοτιοανατολικά σε τοποθεσίες αγροβιομηχανικής παραγωγής.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι μόλις πριν από έναν χρόνο, οι Ζαπατίστας ανακοίνωσαν απροσδόκητα τη δημιουργία 7 νέων καρακόλ (κέντρα αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων υπήρχαν ήδη 5) και 11 νέα Κέντρα Αυτόνομης Εξέγερσης και Αντίστασης Ζαπατίστας (επιπρόσθετα στους 27 ήδη υπάρχοντες αυτόνομους δήμους), αποτελώντας συνολικά 43 αυτοδιοικούμενες οντότητες στην πολιτεία Τσιάπας.

Από τη δημιουργία της νέας Εθνικής Φρουράς του AMLO το 2019, η Τσιάπας είναι πλέον η πιο στρατιωτικοποιημένη πολιτεία στη χώρα. Στη συνέχεια, τον Μάιο του ίδιου έτους, ο López Obrador εξουσιοδότησε την παρουσία του στρατού στους δρόμους του Μεξικού για τα επόμενα πέντε χρόνια προκειμένου να αναλάβει την ευθύνη της «εσωτερικής ασφάλειας». Ο αντισυμβατικός ρόλος που ενυπάρχει σε αυτήν την παράταξη, συνοδεύτηκε από την αύξηση της παραστρατιωτικής δραστηριότητας η οποία, στην Τσιάπας και αλλού, παίζει τον βασικό ρόλο στη λεηλασία, στον εμπρησμό, στην παρενόχληση και την τρομοκρατία των τοπικών κοινοτήτων στην προσπάθεια διάλυσης του κοινωνικού ιστού που υποστηρίζει τη συλλογική επίλυση και αντίσταση.

Με μια ξεκάθαρη απόπειρα στρατιωτικοποίησης της κατάστασης, ένα νέο κύμα συντονισμένης συκοφαντίας εναντίον των Ζαπατίστας διαμορφώθηκε, προσπαθώντας να συνδέσει τον EZLN με το οργανωμένο έγκλημα –ένας παράλογος ισχυρισμός που θα ήταν για γέλια, εάν δεν στόχευε στη βίαιη εξάλειψη δεκάδων χιλιάδων Ζαπατίστας προς όφελος του βασικού επενδυτή του «τρένου των Μάγια» και της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής εταιρείας στον κόσμο, της BlackRock. Όχι και τόσο τυχαία, το συμβόλαιο κατασκευής για το τμήμα του «τρένου των Μάγια» που θα διασχίζει την Τσιάπας παραχωρήθηκε στον ίδιο τον στρατό.

Η κυβέρνηση του López Obrador ονειρεύεται να συνεχίσει ό,τι δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε οι διοικήσεις του ακροδεξιού PAN ​​ούτε η θεσμοθετημένη μαφία του PRI: την καταστροφή της μεγαλύτερης αντικαπιταλιστικής αντίστασης στην Αμερική που έχει εργαστεί ασταμάτητα από-τα-κάτω και προς-τα-αριστερά, για να δημιουργήσει ένα παράδειγμα ενός διαφορετικού κόσμου, όπου όλοι μπορούμε να αποφασίσουμε την πορεία της ζωής και να δημιουργήσουμε την οργάνωση και την υποδομή για να τη διατηρήσουμε.

Βοηθήστε να διατηρήσουμε ζωντανή την αντίσταση των Ζαπατίστας –όλοι-ες τους χρειαζόμαστε ως φως και πηγή θάρρους για τους δικούς μας αναδυόμενους αγώνες, για να βγούμε από τις ρωγμές ενός καταρρέοντος καπιταλισμού.

Περισσότερες πληροφορίες:
Luis Hernández Navarro: Arde Chiapas / Chiapas on Fire
Gilberto López y Rivas: Stop the War on the Zapatistas!
Κείμενο συλλογής υπογραφών στο Rebelión: ¡Alto a las agresiones contra las y los zapatistas!
Μετάφραση για το αυτολεξεί: Σπύρος Γαρουνιάτης

ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνέντευξη Λεωνίδα Οικονομάκη: Τι συμβαίνει με τους Ζαπατίστας;
Ο νόμος των Ζαπατίστας: παρουσίαση των νόμων που θέσπισε ο EZLN

Συζήτηση1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =