Symbiosis: η αναδυόμενη δημοκρατική συνομοσπονδία της Βόρειας Αμερικής

0

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ, στρέφουμε το βλέμμα μας στην προσπάθεια ορισμένων οριζόντιων πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων (πολλές εκ των οποίων από τη μαύρη κοινότητα) να δημιουργήσουν μία «δημοκρατική συνομοσπονδία» -εμφανώς επηρεασμένοι στον λόγο τους από τον ελευθεριακό δημοτισμό, το παράδειγμα της Ροζάβα και την οργάνωση των Κίτρινων Γιλέκων. Αυτή η προσπάθεια καταδεικνύει ότι το πρόταγμα της άμεσης δημοκρατίας παραμένει επίκαιρο μέσα στα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως.

Η Symbiosis (συμβίωση), ένα διευρυνόμενο δίκτυο οριζόντιων οργανώσεων και τοπικών πρωτοβουλιών, συγκροτεί μια συνομοσπονδία δημοκρατικών κοινοτήτων και θεσμών σε όλη τη Βόρεια Αμερική. Το αναδυόμενο δίκτυο αποτελείται από διαφορετικές ομάδες και οργανώσεις-μέλη, από τη Cooperation Jackson στον Μισσισσιπή έως τη Συνέλευση της Olympia στην Ουάσινγκτον, οι οποίες συμμετέχουν με τη συνείδηση της ανάγκης του να επεκταθεί ένα κίνημα άμεσης δημοκρατίας πέρα ​​από το τοπικό επίπεδο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη για κάθε ομάδα ή οργάνωση που συμπλέει -από κοινωνική ή οικονομική σκοπιά- με το όραμα μας για έναν δημοκρατικό και οικολογικά υγιή κόσμο να μην παλεύει μόνη της, αλλά αντίθετα να μετέχει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης που στοχεύει και στην κατάργηση του εκμεταλλευτικού κοινωνικοοικονομικού μας συστήματος (του καπιταλισμού) και στη δημιουργία ενός δημοκρατικού, συνεργατικού συστήματος στη θέση του. Η Symbiosis είναι σε θέση να δημιουργήσει αυτό το σύστημα υποστήριξης», δήλωσε ο Ζ. από τη συλλογικότητα «Μαύροι Σοσιαλιστές της Αμερικής» (BSA).

Στις 7 Ιανουαρίου 2019, η Symbiosis κυκλοφόρησε την ανακοίνωση δημιουργίας της, η οποία υπογράφηκε αρχικά από 14 οργανώσεις. «Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», αναφέρει, «οι οργανώσεις μας ενίσχυσαν τις σχέσεις μεταξύ τους, μάθαμε ο ένας από τον άλλον, δημιουργήσαμε κοινόχρηστους πόρους και ξεκινήσαμε τη ζύμωση ενός κοινού οράματος για το πώς να δημιουργήσουμε μαζί έναν πραγματικά δημοκρατικό κόσμο που χρειαζόμαστε». Σήμερα, έναν χρόνο αργότερα, η συνομοσπονδία περιλαμβάνει πάνω από 20 οργανώσεις μέλη από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και το Μεξικό, καθώς υποστηρίζεται από άλλες 18 οργανώσεις.

Μέλη της Cooperation Jackson

Πέρα από το κοινό όραμα της άμεσης δημοκρατίας και της ισότητας, αυτό που ενώνει τις ομάδες αυτές είναι μια κοινή πολιτική στρατηγική, η οικοδόμηση θεσμών λαϊκής εξουσίας από-τα-κάτω οι οποίοι θα αντιπαρατεθούν και θα αντικαταστήσουν τους κρατικούς θεσμούς της καπιταλιστικής κοινωνίας.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τους περιορισμούς της αστικής δημοκρατίας, ιδίως των αντιπροσωπευτικών της μορφών, οι οποίες σκόπιμα περιορίζουν τη δυναμική και την εξουσία των κοινοτήτων και των ατομικοτήτων στις κοινωνίες μας. Για να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς, πρέπει να οικοδομήσουμε δημοκρατικούς σχηματισμούς και πρακτικές σε κάθε πτυχή της ζωής μας -όπου εργαζόμαστε, ζούμε, παίζουμε και προσευχόμαστε- και να χρησιμοποιούμε αυτούς τους σχηματισμούς για να ασκήσουμε δυαδική εξουσία, δηλαδή να χρησιμοποιήσουμε τη δική μας δυναμική και εξουσία και να κυβερνούμε τη ζωή μας πέρα ​​από τους περιορισμούς που μας επιβάλλει το κράτος και οι δυνάμεις του κεφαλαίου», λέει ο Kali Akuno, συνιδρυτής της κοπερατιβας Jackson. Η κοινή δέσμευση για την οικοδόμηση της «δυαδικής εξουσίας» ενώνει τους οργανισμούς-μέλη της Symbiosis.

Στο συνέδριο του Symbiosis 2019, εκατοντάδες εκπρόσωποι από οργανώσεις βάσης σε όλη τη Bόρεια Αμερική συγκεντρώθηκαν για να αναπτύξουν περαιτέρω τη θεμελιώδη βάση της συνομοσπονδίας, αναπτύσσοντας και συντονίζοντας ένα κίνημα που μπορεί να επιφέρει μια δίκαιη, οικολογική και ελεύθερη κοινωνία.

Το λογότυπο της Συνέλευσης της Olympia στην Ουάσινγκτον

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα απαιτούν μια τολμηρή και ενοποιημένη απάντηση», δήλωσε ο Brian Tokar του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας, μέλος της οργάνωσης. «Αντιμετωπίζουμε τις αυξανόμενες απειλές του αυταρχισμού και της ανισότητας, τις δομικές μορφές κυριαρχίας μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων και την καταπίεση των μεταναστών και των έγχρωμων ανθρώπων, την ενσωμάτωση του ρόλου του αποδιοπομπαίου τράγου σε αυτούς. Και γνωρίζουμε, επίσης, ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος και η καταστροφή των συστημάτων υποστήριξης της ζωής στη Γη από ορυκτά καύσιμα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Η ιδέα πίσω από τη συνομοσπονδία είναι ότι αυτές οι τρομερές προκλήσεις είναι ανυπέρβλητες για άτομα και μικρές ομάδες. «Ερχόμενοι μαζί, μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να οργανώσουμε καλύτερα τις απαραίτητες αλλαγές για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας περισσότερο από αυτό που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από εμάς σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε η Kelly Roache, συνιδρυτής της Symbiosis. Μια κοινή πλατφόρμα θα επέτρεπε, επίσης, σε αυτό το αναπτυσσόμενο κίνημα να συγκεντρώνει πόρους, να αυξήσει τη δημόσια προβολή του και να δημιουργήσει νέες οργανωτικές πρωτοβουλίες.

Το προηγούμενο έτος, το δίκτυο αυξήθηκε σε πάνω από 300 άτομα-μέλη, εκτός από τον διπλασιασμό και του αριθμού των οργανώσεων (μελών και συνεργαζόμενων).

Το Symbiosis Research Collective, μια θεωρητική επέκταση της συνομοσπονδίας, δημοσίευσε επίσης μια συνεχιζόμενη σειρά άρθρων σχετικά με τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό και την κοινωνική οικολογία, απευθυνόμενοι σε ένα αυξανόμενο κοινό. Επί του παρόντος, τα μέλη εργάζονται για την ανάπτυξη πόρων και πληροφοριών για άτομα που επιθυμούν να αρχίσουν να οργανώνονται εκεί όπου ζουν και εργάζονται.

Στην ανακοίνωση δημιουργίας του εγχειρήματος, αναφέρεται ότι το συνέδριο του 2019 ήταν μόνο η αρχή. «Τελικά, θα χρειαστούμε μια τέτοια συνομοσπονδία για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας πέρα ​​από το τοπικό επίπεδο. Η κυρίαρχη εξουσία οργανώνεται παγκοσμίως και, για να κερδίσει η δημοκρατία, πρέπει να οργανωθούμε και σε τέτοια κλίμακα. Καθώς προχωρά αυτό το έργο, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες».

Πηγές:

https://www.symbiosis-revolution.org/

https://theecologist.org/2019/jan/10/symbiosis-new-grassroots-network

https://minim-municipalism.org/magazine/symbiosis-federating-municipalist-movements-in-north-america-for-real-democracy

Μετάφραση: Σπύρος Γαρουνιάτης

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × two =