Μετάφραση από το φοιτητικό πορτάλ blokade.org για το Αυτολεξεί: Ευθύμης Χατζηθεοδώρου | Φωτογραφία κειμένου: Πανό από συγκέντρωση στο Βελιγράδι «Όλοι στις Συνελεύσεις – Καθολική Αυτοκυβέρνηση»
Οι φοιτητές των κατειλημμένων σχολών της Σερβίας, σε ένα ανοιχτό κάλεσμα προς την υπόλοιπη κοινωνία, προτρέπουν τον κόσμο στη δημιουργία συνελεύσεων πολιτών ως αντίδοτο στην πολιτική κρίση της χώρας. Εν όψει της συγκέντρωσης στο Βελιγράδι στις 15 Μαρτίου -οπού και αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας-, το φοιτητικό κίνημα αποφασίζει να αφήσει πίσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα στις κινητοποιήσεις αλλά και να μοιραστεί την εμπειρία του τρόπου οργάνωσής του. «Μπορεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία να έχει αποδειχτεί ανίκανη να λύσει τα προβλήματά μας, αλλά το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας από την άλλη έχει πολύ καλές πιθανότητες», γράφουν…
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Εμείς, οι φοιτητές, έχουμε αποκλείσει τις σχολές μας σε όλη τη Σερβία εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.
Τα αιτήματά μας δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί, και όσο περισσότερη πίεση ασκούμε στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους, τόσο περισσότερη πίεση δεχόμαστε πίσω.
Λόγω της αυξανόμενης συμμετοχής των πολιτών και άλλων κομματιών της κοινωνίας, το κινημά μας δεν μπορεί να θεωρείται πλέον μόνο φοιτητικό. Η κοινωνία μας είναι πλέον ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε -πρώτα απ’ όλα γύρω από το πένθος για την τραγωδία αλλά εξίσου και γύρω από τον αγώνα μας για δικαιοσύνη. Ωστόσο, το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες παραμένει: Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Ό,τι έχουμε πετύχει εμείς οι φοιτητές μέχρι σήμερα είναι χάρη στην αυτοοργάνωση με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και των Γενικών Συνελεύσεων.
Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι συνελεύσεις για όλα τα μέλη μιας συλλογικότητας, όπου όλοι ισότιμα προτείνουν, συζητούν αλλά και αποφασίζουν με βάση την πλειοψηφία. Σε αντίθεση με το καθιερωμένο μοντέλο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπου όλη η εξουσία και οι ευθύνες αφήνονται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους οι οποίοι και διαμορφώνουν τις τύχες μας, με την άμεση δημοκρατία όλα τα άτομα ρωτούνται αλλά και είναι εξίσου υπεύθυνα για τις υποθέσεις που τους αφορούν.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή μέσω ελεύθερα εκλεγμένων αντιπροσώπων, κάτι το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 21 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, το άρθρο 2 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας μάς λέει ότι: Κανένας κρατικός φορέας, πολιτική οργάνωση, ομάδα ή ατομο δεν μπορεί να ιδιοποιηθεί την πολιτική εξουσία (sovereignty) από τους πολίτες.
Το άρθρο 67 του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ορίζει: Οι μορφές άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι α’) οι πρωτοβουλίες πολιτών β’) η συνέλευση των πολιτών και γ’) το δημοψήφισμα. Ο ίδιος νόμος στο άρθρο 69 μάς λέει: Η Συνέλευση των Πολιτών υιοθετεί αιτήματα και προτάσεις με την πλειοψηφία όσων είναι παρόντες και τις διαβιβάζει στη συνέλευση, στα επιμέρους όργανα ή στις ανάλογες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοικητικής μονάδας.
Άρα, ό,τι είναι η Γενική Συνέλευση για τους φοιτητές, είναι οι Συνελεύσεις Πολιτών για το λαό. Ωστόσο, λόγω του έντονου συγκεντρωτισμού και της διαφθοράς του συστήματος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και μαζί τους οι τοπικές κοινωνίες, τείνουν να παραμελούνται.
Η δύναμη του φοιτητικού κινήματος έγκειται στην άμεση δημοκρατία, η οποία, σε αντίθεση με την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δεν υπόκειται στις χειραγωγήσεις και τη δωροδοκία.
Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι προφανώς ανίκανη να επιλύσει την επί δεκαετίες κοινωνικοπολιτική κρίση της χώρας μας, ενώ το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας, με βάση την εμπειρία μας, έχει πολύ καλές πιθανότητες.
Οι φοιτητές δεν είναι, δεν θέλουν αλλά και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντανάκλαση της γενικής βούλησης. Οι απαντήσεις στα γενικότερα πολιτειακά και κοινωνικά ζητήματα που συζητιούνται σήμερα, δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές και ως εκ τούτου, δεν πρέπει να πέφτουν μόνο στους δικούς μας ώμους.
Όλοι οι πολίτες, οι οποίοι σύμφωνα με το Σύνταγμά μας είναι οι αμετάκλητοι φορείς της εξουσίας, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διαδικασία συζήτησης και λήψης αποφάσεων για τα θέματα της τρέχουσας κρίσης. Γι’αυτό καλούμε τους πάντες να επικεντρωθούν στην τοπική αυτοδιακυβέρνηση και να οργανωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, σύμφωνα με το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας, μέσω του σώματος της Συνέλευσης των Πολιτών που προβλέπει ο νόμος.
Όσοι ενδιαφέρονται, θέτουν ερωτήματα και αποφασίζουν – και αυτό είμαστε όλοι εμείς.
-Οι Φοιτητές από τα αποκλεισμένα Πανεπιστήμια