3ημερο Διεθνές Συνέδριο TRISE: «Η πολιτική της κοινωνικής οικολογίας» (ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

0

ENGLISH BELOW | Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας (TRISE) είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το επόμενο συνέδριό του στις 25-27 Οκτωβρίου 2024 στην Αθήνα!

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:
📌 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10: Athens School (Χαριλάου Τρικούπη 138)
📌ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ 26-27/10: Νομική Σχολή Αθηνών (Σόλωνος 57)

ΤΙΤΛΟΣ: «Η πολιτική της κοινωνικής οικολογίας: Από τη θεωρία στην πράξη»

ΚΑΛΕΣΜΑ:

Οι σύγχρονες κρίσεις καθιστούν τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική νεωτερικότητα και τις συναφείς μορφές κυριαρχίας πιο επείγοντα από ποτέ. Η παγκόσμια κυριαρχία του καπιταλισμού συνεχίζει να εντείνει την εργασιακή εκμετάλλευση, τις κοινωνικές ανισότητες και την οικολογική καταστροφή, ωθώντας τις ανθρώπινες κοινωνίες και το οικοσύστημα στα όριά τους.

Η εξαφάνιση των ειδών και οι καταστροφές της κλιματικής αλλαγής, που προκαλούνται από ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και το κέρδος, αλλάζουν, με πρωτοφανή ρυθμό, τις συνθήκες μέσα από τις οποίες αναπτύσσεται και εξελίσσεται ο ιστός της ζωής. Η πανδημία Covid-19 είναι μόνο η τελευταία εκδήλωση των καταστροφικών συνεπειών ενός κοινωνικού μοντέλου που βλέπει τη φύση ως εχθρό προς κατάκτηση και αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Εν τω μεταξύ, οι στρατιωτικές συγκρούσεις έχουν κατακλύσει και πάλι πολλές περιοχές και απειλούν να οδηγήσουν σε έναν νέο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι μια ανθρωπότητα που κυριαρχείται από τα έθνη-κράτη και το κίνητρο του κέρδους δεν μπορεί ποτέ να επιτύχει διαρκή ειρήνη. Επιπλέον, αυτό το περιβάλλον στρατιωτικοποίησης και ανασφάλειας έχει δώσει περαιτέρω ώθηση στις φασιστικές τάσεις παγκοσμίως που ήδη προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγανάκτηση που πυροδότησε η οικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, παντού στον κόσμο αναδύονται κουλτούρες αντίστασης. Η αυξανόμενη απήχηση των αγώνων για την απελευθέρωση των γυναικών, τη ριζοσπαστική οικολογία, τη φυλετική και οικονομική δικαιοσύνη και την άμεση δημοκρατία μαρτυρούν την αναδυόμενη επιθυμία για ένα χειραφετητικό μέλλον. Τα ζωντανά παραδείγματα των Ζαπατίστας στην Τσιάπας και των Κούρδων της Ροζάβα καταδεικνύουν πώς μπορούν να μοιάζουν οι μη καπιταλιστικές μορφές οργάνωσης χάρη σε δεκαετίες δουλειάς από τα κάτω.

Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η οικοδόμηση ενός άλλου κόσμου μέσω της συλλογικής χειραφέτησης δεν είναι μόνο επιθυμητή και δυνατή, αλλά και αναγκαία. Ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων βλέπει τις αξίες της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και της αρμονίας με τη φύση ως πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Η συμφιλίωση της κοινωνίας και της φύσης είναι απαραίτητη για τους καιρούς που έρχονται: η ριζική αλλαγή ξεκινά από την κατανόηση ότι μια οικολογική και δημοκρατική κοινωνία δεν είναι ένα αφηρημένο όνειρο αλλά μια πρακτική δυνατότητα που είναι εφικτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ιδέες της κοινωνικής οικολογίας και του κοινοτισμού παρέχουν μια επαναστατική ατζέντα που προτείνει μια πορεία προς μια «κοινοτική κοινωνία προσανατολισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες, ανταποκρινόμενη στις οικολογικές επιταγές και αναπτύσσοντας μια νέα ηθική βασισμένη στο μοίρασμα και τη συνεργασία». Σε αυτή την ιστορική στιγμή, που χαρακτηρίζεται από την εμβάθυνση της κρίσης του καπιταλισμού και αυξάνει τις ελπίδες και τα αιτήματα για ένα καλύτερο μέλλον, αυτές οι ιδέες έχουν πολλά να προσφέρουν σε όσους αναζητούν ένα ουτοπικό όραμα και μια ριζοσπαστική πορεία.

Διαποτισμένη από τον διαλεκτικό νατουραλισμό, η κοινωνική οικολογία παρουσιάζει δύο σημαντικά συμπληρωματικά σχέδια που υπερβαίνουν την αφηρημένη κοινωνική θεωρία. Από τη μία πλευρά, αμφισβητεί το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις μορφές καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένου του ρατσισμού, του εθνοκεντρισμού και της πατριαρχίας. Από την άλλη πλευρά, προσφέρει ένα αναδομητικό και επαναστατικό όραμα για μια οικολογική κοινωνία μετά τη σπάνη. Η κοινωνική οικολογία αντιμετωπίζει τους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες που έρχονται στην επιφάνεια τόσο σε αστικά όσο και σε αγροτικά περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα πραγματεύεται κεντρικά ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μας με τη φύση, την επιστήμη και την τεχνολογία.

Επιπλέον, η κοινωνική οικολογία προτείνει πώς να οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία, προωθώντας προπαρασκευαστικές πολιτικές στρατηγικές που περιλαμβάνουν ομάδες συγγένειας και συνελεύσεις πολιτών, τη συγκρότηση αμεσοδημοκρατικών κοινωνικών κινημάτων, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η κοινωνική οικολογία παρέχει μια ηθική της συμπληρωματικότητας που θέτει τα θεμέλια των αγώνων για αλληλοβοήθεια, αυτοδιάθεση, αποκέντρωση, απελευθέρωση των φύλων, οριζοντιότητα και ισονομία.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το όραμα ενός επιθυμητού μέλλοντος, πρέπει να διερευνηθούν συλλογικές απαντήσεις σε πολλαπλές προκλήσεις. Από την περιφέρεια μέχρι τα κέντρα του καπιταλισμού, οι απαντήσεις αυτές παίρνουν πολλές μορφές και μορφές, καταδεικνύοντας τη φύση του ίδιου του κινήματος: αποκεντρωμένο, αυτόνομο και εξελισσόμενο. Για τη δημιουργία επιτυχημένων και μακροχρόνιων εναλλακτικών λύσεων, πρέπει να αναπτυχθούν συνδέσεις μεταξύ αυτών των διαφορετικών πρωτοβουλιών. Τα μέλη τους πρέπει να συναντώνται, να εκπαιδεύονται, να κάνουν διάλογο, να μοιράζονται στρατηγικές και να δημιουργούν δίκτυα.

Για τους σκοπούς αυτούς, το TRISE, διοργανώνει την επόμενη Διεθνή Συνάντηση στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2024. Η Συνάντηση στοχεύει να ανταποκριθεί στην ανάγκη οικοδόμησης του κινήματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και εργαστήρια. Θα συγκεντρώσει πολίτες, ακτιβιστές και ερευνητές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των πολλαπλών αγώνων για επιθυμητά κοινά μέλλοντα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/10

09.00-10.00 Εγγραφές στο συνέδριο (δωρεάν)

10.00-11.00 Κεντρική ομιλία: Κρίνη Καφίρη
«Βιώσιμη οργανοποίηση & ριζοσπαστική φροντίδα για κοινωνικούς οικολογικούς μετασχηματισμούς»

11.00-12.30 Παραγωγή γνώσης και θεωρία των κοινωνικών κινημάτων
Federico Venturini – «Κοινωνική οικολογία & ερευνητική προσέγγιση: προβληματισμοί για μια παραγωγή γνώσης σε μια θέση»
Γεώργιος Πουλάδος – «Κοινωνικά κινήματα: Θεωρία & πράξη»
Girlwouthoutaruler – «Χωρίς πόνο, χωρίς κέρδος: μια συντριπτική ουτοπία»
Emre Çetin Gürer – «Προδιαμορφωτική πολιτική: Παρελθόν & παρόν»
Προεδρία: Κρίνη Καφίρη

12.30-14.30 Διάλειμμα

14.30-16.00 «Η οικονομία και η πρακτική των κοινωνικών κινημάτων»
Bianca Griffani – «Πώς οι αντι-ηγεμονικές έννοιες της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας οικοδομούνται από-τα-κάτω, με την εμπλοκή των ποινικοποιημένων πρακτικών και κοινωνικοτήτων των ριζοσπαστών «παράνομων» αγροτών στην ύστερη βιομηχανική Ιταλία»
Leif Thomas Olsen – «Οι φόροι ως κίνητρα συμπεριφοράς: Μια φορολογική επανάσταση προς όφελος όλων»
Αλέξανδρος Σχισμένος – «Ψηφιακά κοινά & η πληροφοριακή δόμηση της δημοκρατικής πολιτικής»
Emma Quayle, Miki Kashtan, and Selene Aswell – «Μια παγκόσμια οικονομία μητρικών δώρων ως εναλλακτική στον παγκόσμιο καπιταλισμό»
Προεδρία: Γιώργος Πουλάδος

16.00 – 17.30 Φώτα & σκιάσεις της πολεοδομίας
Jere Kuzmanić – «Η πολεοδομία ως κοινωνική οικολογία; Έλεγχος από τους κατοίκους και αναρχική πολεοδομία στον 20ό αιώνα»
Νίκος Βράντης – «Η αόρατη Κατοικία της πράσινης μετάβασης»
Pijatta Heinonen – «Η αμεσοδημοκρατική οργάνωση του χώρου στο πλαίσιο της αυτόνομης γεωγραφίας»
Προεδρία: Federico Venturini

17.30 – 18.00 Διάλειμμα

18.00 – 19.00 Κεντρική ομιλία: Σταύρος Σταυρίδης
«Αμφισβητώντας την καπιταλιστική τάξη των πόλεων: σε αναζήτηση ενός μη καπιταλιστικού μέλλοντος»

19:00 – 20:00 Παρουσιάσεις βιβλίων: Reclaiming Cities: Revolutionary Dimensions of Political Participation του Y. Tarinski; Ελεύθεροι Δήμοι και Κομμουναλισμός του E. Eiglad; Acting Here And Now του F. Romero; Power to Create, Power to Destroy των F. Venturini, T. Rouhette, M. Isabella (eds.)

🟠 21.00 Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Ροζάβα: “Belkî Sibê” (και συζήτηση με τον δημιουργό της ταινίας)

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/10

10.00 – 11.00 Κεντρική ομιλία: Floréal M. Romero
«Κίνημα & στρατηγική για τον κομμουναλισμό του σήμερα»

11.00 – 12.30 Εξετάζοντας την κοινωνική οικολογία & τα επόμενα βήματα
Michael Opielka – «Κομμουναλισμός, προστατευτισμός, κοινωνική οικολογία: Η στρατηγική λειτουργία της κοινωνικής βιωσιμότητας στον 21ο αιώνα»
Federico Venturini – «Κοινωνική Οικολογία & Απόβλητα: Επανεξετάζοντας τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε»
Emma Quayle, Miki Kashtan & Selene Aswell – «Η φεμινιστική μη βία ως απελευθέρωση για όλους: Η δύναμη των μαλακών ιδιοτήτων για τη μεταμόρφωση της πατριαρχίας»
Προεδρία: Yavor Tarinski

12.30 – 14.30 Διάλειμμα

14.30 – 16.00 Αποαποικιοποίηση & πρακτική των κοινωνικών κινημάτων
Katerina-Shelagh Boucoyannis – «Κοινοτική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση ως απάντηση στον εξορυκτισμό: η περίπτωση της Intag, Εκουαδόρ»
Sinead D’Silva – «Νεολαιίστικες κοινότητες αντίστασης οδηγούν τον αγώνα κατά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των έργων υποδομής στην Γκόα της Ινδίας»
Alex Foti – «Από τον διεθνισμό του σοσιαλισμού στον διεθνισμό του κλίματος»
Matthew Tafoya – «Οικοδόμηση ιθαγενικών εθνών: Μια αποαποικιοποιητική προσέγγιση για τη βελτίωση της κοινωνικής οικολογίας μιας ιθαγενικής κοινότητας που βρίσκεται μέσα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης Αμερικανών Ινδιάνων»
Προεδρία: Ines Morales Bernardos

16.00 – 17.30 Το κουρδικό ζήτημα
Azize Cay – «Μια φεμινιστική προσέγγιση στην αμφισβήτηση των ψυχολογικών πτυχών της Ιεραρχίας (μικρο-ιεραρχίες) : Οι πρακτικές του κουρδικού κινήματος με την Jineoloji και την Tekmil»
Ebad Rouhi – «Περιβαλλοντική διακυβέρνηση με βάση την κοινότητα: Μια κοινωνικο-οικολογική ματιά των διεθνών νομικών κανόνων»
Anna Rebrii – «Επανορθωτική δικαιοσύνη στη Ροζάβα: Κοινοτική ενδυνάμωση και ισότητα των φύλων»
Προεδρία: Elias Brown

17.30 – 18.00 Διάλειμμα

18.00 – 19.00 Κεντρική ομιλία: Academy of Democratic Modernity
«Η τέχνη της ελευθερίας – οικοδομώντας τον δημοκρατικό συνομοσπονδισμό στο Κουρδιστάν»

🟡 21.00 Πάρτι στον χώρο του TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/10

10.00 – 11.00 Κεντρική ομιλία: Ana Méndez de Andés
«Ο δημοτισμός ως οικολογία της πράξης»

11.00 – 12.30 Λήψη αποφάσεων για μια άμεση δημοκρατία
Leif Thomas Olsen – «Το λόμπι των πολιτών»
Θεόδωρος Καρυώτης – «Μαθαίνουμε από την ήττα; Ή, γιατί δεν υπάρχει δημοτικιστικό κίνημα στην Ελλάδα;»
Zdravko Saveski – «Η ευρέως παραμελημένη δυνατότητα για μια ευρείας κλίμακας άμεση δημοκρατία»
Yavor Tarinski – «Ο διεθνισμός & το παγκόσμιο αίσθημα προς την άμεση δημοκρατία»
Προεδρία: Theo Rouhette

12.30 – 14.30 Διάλειμμα

14.30 – 16.00 Πρακτική των κοινοτήτων & των κοινωνικών κινημάτων
Emet Değirmenci – «Edge effects: Ανθεκτικότητα και αγώνας στην Αντιόχεια μετά τον σεισμό του 2023»
Ορέστης Κολοκούρης – «Προς μια συμμετοχική προστασία των Κοινών: μέθοδοι και όρια»
Ewan Jenkins – «Ο κομμουναλισμός των καταλήψεων σε δημόσιους χώρους: Προεικόνιση της οικολογικής κομμούνας»
Jennifer Eva Pillau – «Από εστία σε εστία: Το ανθεκτικό μέλλον θα είναι μητριαρχικό»
Προεδρία: Σταύρος Σταυρίδης

16.00 – 17.30 Η φύση, η ύπαιθρος & η πρακτική των κοινωνικών κινημάτων
Χρήστος Κοτάκης – «Ένα συνεταιριστικό εργαστήριο φυτών για έρευνα και ανάπτυξη σε μια αγροτική ζώνη, ως αντιπαράδειγμα κοινωνικού αναρχισμού»
Elias Casanovas Adrián – «Το μοντέλο του κοπαδιού στα χωριά: Η ανάδειξη της κτηνοτροφίας ως εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση του τοπίου»
Zuzanna Ludzik – «Προσαρμογή της δασικής κηπουρικής σε αστικά περιβάλλοντα»
Olivia Chandler – «Από την οικο-ουτοπία στην πραγματικότητα: Χτίζοντας μια πρακτική κοινωνικής οικολογίας»
Προεδρία: Emet Değirmenci

17.30 – 18.00 Διάλειμμα

18.00 – 19.00 Κεντρική ομιλία: Natalia Mamonova
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία & η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης γεωργίας: Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει;»

19.00 – 19.15 Κλείσιμο του συνεδρίου

ΚΥΡΙΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Με χαρά παρουσιάζουμε τους ακόλουθους κεντρικούς ομιλητές:

» Ana Méndez de Andés Aldama: Η Ana Méndez de Andés Aldama είναι αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, πτυχιούχος της Escuela Técnica Superior de Arquitectura (ETSA) στη Μαδρίτη της Ισπανίας, όπου έχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις αστικές σπουδές. Η Ana έχει εργαστεί στον αστικό σχεδιασμό και στον σχεδιασμό τοπίου στο Άμστερνταμ, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο. Έχει διδάξει στο Universidad Europea της Μαδρίτης και ως επισκέπτης καθηγητής στο Tongji (Σαγκάη). Από το 2005 ασχολείται με κοινωνικά κινήματα και συλλογικά έργα που σχετίζονται με την κοινωνική παραγωγή εδαφών, τη φύση του δημόσιου χώρου και τη θεσμική ανάπτυξη των αστικών κοινών, όπως το urbanacción και το Observatorio Metropolitano. Από το 2014, η Ana συμμετέχει στο δημοτικό κίνημα στην Ισπανία με ρητό στόχο την οικοδόμηση της τοπικής εξουσίας μέσω ριζοσπαστικά δημοκρατικών, φεμινιστικών, οικολογικά ανθεκτικών και δίκαιων μορφών κοινωνικής οργάνωσης.

» Σταύρος Σταυρίδης: Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Θεωρίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σήμερα είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του ΕΜΠ. Μέχρι πρόσφατα ήταν διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΕΜΠ «Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός». Έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα πεδίου στη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και το Μεξικό, επικεντρωμένη στη στέγαση ως κοινό και στους αστικούς αγώνες για αυτοδιαχείριση. Είναι ο συγγραφέας του Common Spaces of Urban Emancipation (2019), Common Space: The City as Commons (2016), Towards the City of Thresholds (2019) και συνεκδότης με την Π. Τραυλού του Housing as Commons (2022).

» Natalia Mamonova: Η Natalia Mamonova είναι αγροτική (πολιτική) κοινωνιολόγος με πάνω από 10 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας σε θέματα αγροτικής πολιτικής, αγροτικού μετασχηματισμού, κοινωνικών κινημάτων, διατροφικής κυριαρχίας και δεξιού λαϊκισμού στη μετασοσιαλιστική Ευρώπη. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνικών Σπουδών (ISS) του Πανεπιστημίου Erasmus των Κάτω Χωρών το 2016. Έκτοτε, υπήρξε ερευνήτρια/διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο New Europe College στο Βουκουρέστι, στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και στο Κέντρο Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης. Μελετά τη σύγχρονη αγροτική δυσαρέσκεια ως μέρος μιας παγκόσμιας «αγροτικής αφύπνισης» ως απάντηση στις νεοφιλελεύθερες αλλαγές στην ύπαιθρο. Η τρέχουσα έρευνα της Natalia επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο ουκρανικό και το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων.

» Academy of Democratic Modernity: Η Ακαδημία της Δημοκρατικής Νεωτερικότητας είναι μια πλατφόρμα του επαναστατικού Κουρδικού Κινήματος για να μοιραστεί τη θεωρία, την ιστορία και την πρακτική του με διεθνιστές σε όλο τον κόσμο. Ξεκινώντας από την κατάσταση των δημοκρατικών δυνάμεων, το στρατηγικό της καθήκον είναι να συνδέσει τους υπάρχοντες αγώνες και να δημιουργήσει δίκτυα ανταλλαγής και αλληλεγγύης. Μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και του διαλόγου η Ακαδημία θέλει να δημιουργήσει αμοιβαία κατανόηση και συλλογική συνείδηση. Με τον τρόπο αυτό, στοχεύει να ξεπεράσει τις ιδεολογικές διαιρέσεις και να φέρει στο προσκήνιο κοινές αξίες και συμφέροντα. Η Ακαδημία θέλει να δημιουργήσει συνείδηση της ιστορικής και παγκόσμιας διασύνδεσης όλων των αγώνων ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, προκειμένου να βοηθήσει τους αγώνες μας παγκοσμίως να αποκτήσουν νέα δύναμη.

» Floréal M. Romero: Ο Floréal M. Romero είναι ακτιβιστής και συγγραφέας. Προέρχεται από την ισπανική αναρχοσυνδικαλιστική παράδοση μέσω του πατέρα του. Ακολουθεί τις θέσεις του Bookchin και θεωρείται ένας από τους κύριους εκφραστές της Κοινωνικής Οικολογίας στην Ισπανία, αλλά και στη Γαλλία, μέσω συναντήσεων, δημοσιεύσεων και άρθρων. Ζει στην Ανδαλουσία, όπου καλλιεργεί αβοκάντο και συνεργάζεται αποκλειστικά με τις Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne (AMAP). Ο Floréal είναι συγγραφέας του βιβλίου Agir ici et maintenant: Penser l’écologie sociale de Murray Bookchin [Ενεργώντας εδώ και τώρα: Η σκέψη του Murray Bookchin για την κοινωνική οικολογία] (2019) και Murray Bookchin et l’écologie sociale libertaire [Ο Murray Bookchin και η ελευθεριακή κοινωνική οικολογία], σε συνεργασία με τον Vincent Gerber (2019).

» Krini Kafiris: Η Krini Kafiris είναι εκπαιδευτικός, ακτιβίστρια, ερευνήτρια σε θέματα βιώσιμης οργάνωσης, εστιάζοντας σε αναστοχαστικές και δημιουργικές πρακτικές για τον οραματισμό και την εργασία για μετακαπιταλιστικά μέλλοντα. Πρόσφατα ίδρυσε τη Sympoiesis, μια ολιστική εκπαιδευτική πρωτοβουλία για βιώσιμες συνεργασίες σύμφωνα με την οικοσυστημική σκέψη και φροντίδα σχεδιασμού, και είναι συνιδρύτρια του Radical Institute. Αυτή τη στιγμή γράφει ένα βιβλίο για το ραδιόφωνο/ήχο/χώρο και την αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατάληψης του ελληνικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα (2013-2015). Έχει συμμετάσχει σε αυτόνομες φεμινιστικές ομάδες, στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία και έχει διδάξει ΜΜΕ/επικοινωνία σε βρετανικά, κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος (DPhil) στα μέσα ενημέρωσης και τις πολιτισμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Sussex.


ENGLISH VERSION

The Transnational Institute of Social Ecology (TRISE) is glad to announce its next conference on 25th – 27th October 2024 in Athens, Greece!

LOCATION:
📌 FRIDAY 25/10 – Athens School (Charilaou Trikoupi 138)
📌 SATURDAY &SUNDAY 26-27/10 – Athens School of Law (Solonos 57)

CONTEXT:

Contemporary crises are making the struggle against capitalist modernity and its associated forms of domination more urgent than ever. The global rule of capitalism has kept intensifying labor exploitation, social inequalities, and ecological breakdown, pushing human societies and the ecosystem to their limits.
The extinction of species and the ravages of climate change, caused by a socio-economic system based on economic growth and profit, are changing, at an unprecedented pace, the conditions through which the web of life develops and evolves. The Covid-19 pandemic is only the latest manifestation of the devastating consequences of a model of society that sees nature as an enemy to conquer and an object to exploit.

In the meantime, military conflicts have once again engulfed many regions and threaten to lead to a new World War. This comes to remind us that a humanity dominated by nation-states and the profit-motive can never achieve lasting peace. Furthermore, this environment of militarization and insecurity has given a further boost to fascist tendencies worldwide that were already trying to exploit the popular indignation sparked by the 2008 economic crisis.

Yet everywhere in the world, cultures of resistance are emerging. The growing resonance of the struggles for women’s liberation, radical ecology, racial and economic justice and direct democracy testify to the emerging desire for an emancipatory future. The living examples of Zapatistas in Chiapas and the Kurds of Rojava demonstrate what non-capitalist forms of organization can look like thanks to decades of grassroots work.

Citizens are realizing that building another world through collective emancipation is not only desirable and possible, but also necessary. A rising proportion of people see the values of solidarity, mutual aid and harmony with nature as real alternatives to the neoliberal order. A reconciliation of society and nature is essential for the times to come: radical change starts from the understanding that an ecological and democratic society is not an abstract dream but a practical possibility within our reach.

In this context, the ideas of social ecology and Communalism provide a revolutionary agenda proposing a route towards a “communal society oriented towards human needs, responding to ecological imperatives, and developing a new ethics based on sharing and cooperation”. In this historic moment, marked by a deepening of the crisis of capitalism and raising hopes and demands for a better future, these ideas have much to offer to those looking for a utopian vision and a radical path.

Permeated by dialectical naturalism, social ecology presents two important complementary projects that go beyond abstract social theory. On the one hand, it challenges the current capitalist system and all forms of oppression, including racism, ethno-centrism, and patriarchy. On the other hand, it offers a reconstructive and revolutionary vision for an ecological post-scarcity society. Social ecology tackles the current societal struggles that surface in both urban and rural contexts, while addressing central questions about our relationship with nature, science, and technology.
What is more, social ecology suggests how to construct a new society, promoting prefigurative political strategies that include affinity groups and citizen assemblies, the formation of directly-democratic social movements, as well as educational projects. Social ecology provides an ethics of complementarity that lays the foundation of struggles for mutual aid, self-determination, decentralization, gender liberation, horizontalism, and egalitarianism.

In order to achieve this vision of a desirable future, collective answers to multiple challenges need to be explored. From the periphery to the centers of capitalism, these answers take many shapes and forms, illustrating the nature of the movement itself: decentralized, autonomous and evolving. To create successful and long-lasting alternatives, connections between these diverse initiatives need to be developed. Their members need to meet, train, dialogue, share strategies and build networks.

For these purposes, Transnational Institute of Social Ecology (TRISE), is organizing its next International Encounter in Athens in October 2024. The Encounter aims to respond to the need to build the movement through a series of activities including presentations and workshops. It will gather citizens, activists, and researchers at the forefront of these multiple struggles for desirable common futures.

Program


Friday 25th October

 

09.00 – 10.00 Conference Registration (free)

10.00 – 11.00 Keynote Speaker 1
 Krini Kafiris – Sustainable organising and radical care for social ecological transformations

11.00 – 12.30 Panel Session 1: Knowledge production and social movements theory
Moderator: Krini Kafiris
 Federico Venturini – Social ecology and research approach: reflections towards a situated knowledge production
 Georgios Poulados – Social Movements: Theory and Praxis
 Girlwouthoutaruler – No pain no gain: an overwhelming utopia
 Emre Çetin Gürer – Prefigurative Politics: Past and Present

12.30 – 14.30 Lunch

14.30 – 16.00 Panel Session 2: The economy and social movements praxis
Moderator: Georgios Poulados
 Bianca Griffani – How counter-hegemonic notions of economic and ecological sustainability are built ‘from below’, by engaging the criminalised practices and socialities of radical ‘outlaw’ farmers in late industrial Italy
 Leif Thomas Olsen – Taxes as Behavioural Incentives: A Tax Revolution to the Benefit of All
 Alexandros Schismenos – Digital commons and the informational structuring of democratic politics
 Emma Quayle, Miki Kashtan, and Selene Aswell – A Global Maternal Gift Economy as an Alternative to Global Capitalism

16.00 – 17.30 Panel Session 3: Lights and shadow of urbanism
Moderator: Federico Venturini
 Jere Kuzmanić – Urbanism as social ecology? Dweller Control and Anarchist Urbanism in the 20th Century
 Nikos Vrantsis – The hidden abode of the Green Transition
 Pijatta Heinonen – Direct democratic organization of space in the context of autonomous geographies

17.30 – 18.00 Break

18.00 – 19.00 Keynote Speaker 2
 Stavros Stavrides – Challenging capitalist urban order: in search of a noncapitalist future

19:00 – 20:00 Book Launches: Reclaiming Cities: Revolutionary Dimensions of Political Participation by Y. Tarinski; Greek publication of Communalism As Alternative by E. Eiglad; Acting Here And Now by F. Romero; Power to Create, Power to Destroy by F. Venturini, T. Rouhette, M. Isabella (eds.)

21.00 Movie Screening: Documentary about Rojava “Belkî Sibê” (and Q&A with the creator)


Saturday 26th October

 

10.00 – 11.00 Keynote Speaker 3
 Floréal M. Romero – Movement and strategy for communalism today

11.00 – 12.30 Panel Session 4: Challenging social ecology and next steps
Moderator: Yavor Tarinski
 Michael Opielka – Communalism, Garantism, Social Ecology: The strategic function of social sustainability in the 21st century
 Federico Venturini – Social Ecology and waste: rethinking our mode of production and consumption
 Emma Quayle, Miki Kashtan, and Selene Aswell – Feminist Nonviolence as Liberation for All: The Power of the Soft Qualities to Transform Patriarchy

12.30 – 14.30 Lunch

14.30 – 16.00 Panel Session 5: Decolonisation and social movements praxis
Moderator: Ines Morales Bernardos
 Katerina-Shelagh Boucoyannis – Community led & just energy transition as a response to extractivism: the case of Intag, Ecuador
 Sinead D’Silva – Youth community-led resistance against environmental degradation of infrastructure projects in Goa, India
 Alex Foti – From Internationalism in Socialism to Transnationalism in Climatism
 Matthew Tafoya – Native Nation Building: A decolonizing approach to improve the social ecology of an Indigenous community located within an American Indian concentration camp

16.00 – 17.30 Panel Session 6: The Kurdish question
Moderator: Elias Brown
 Azize Cay – A Feminist Approach to Challenging the Psychological Dimensions of Hierarchy (Micro-Hierarchies) : The Kurdish Movement’s Practices with Jineology and Tekmil
 Ebad Rouhi – Community-Based Environmental Governance: A Social Ecology Lens on International Legal Norms
 Anna Rebrii – Restorative Justice in Rojava: Communal Empowerment and Gender Equality

17.30 – 18.00 Break

18.00 – 19.00 Keynote Speaker 4
 Academy of Democratic Modernity – The art of freedom: Building democratic confederalism in Kurdistan

21.00 Party at the social space of TRISE (at Kolokotroni 31)


Sunday 27th October

 

10.00 – 11.00 Keynote Speaker 5
 Ana Méndez de Andés – Municipalism as an ecology of practices

11.00 – 12.30 Panel Session 7: Taking decisions for a direct democracy
Moderator: Theo Rouhette
 Leif Thomas Olsen – The Citizen Lobby
 Theodoros Karyotis – Are we learning from defeat? Or, why is there no municipalist movement in Greece?
 Zdravko Saveski – The Largely Ignored Possibility of a Large-Scale Direct Democracy
 Yavor Tarinski – Internationalism and the universal sentiment towards direct democracy

12.30 – 14.30 Lunch

14.30 – 16.00 Panel Session 8: Communities and social movements praxis
Moderator: Stavros Stavrides
 Emet Değirmenci – Edge effects: Resiliency and Struggle in Antioch after 2023 Earthquake
 Orestes Kolokouris – Towards a participative protection of Commons: methods and limits
 Ewan Jenkins – Camp Communalism: Prefiguring the Ecological Commune
 Jennifer Eva Pillau – Hearth to Hearth: A Resilient Future will be Matriarchal

16.00 – 17.30 Panel Session 9: Nature, the rural and social movements praxis
Moderator: Emet Değirmenci
 Christos Kotakis – A cooperative plant lab for research and development in a rural zone, as an anti-example of social anarchism
 Elias Casanovas Adrián – The village’s herd model: The emergence of pastoralism as a tool for integrated landscape management
 Zuzanna Ludzik – Adapting forest gardening for urban settings
 Olivia Chandler – From Eco-Utopia to Reality: Building a Praxis of Social Ecology

17.30 – 18.00 Break

18.00 – 19.00 Keynote Speaker 6
 Natalia Mamonova – The war in Ukraine and the failure of neoliberal agriculture: What can and cannot be done?

19.00 – 19.15 Conference Closure

 

KEYNOTE SPEAKERS:

» Ana Méndez de Andés Aldama: Ana Méndez de Andés Aldama is an architect and urban planner graduated by the Escuela Técnica Superior de Arquitectura (ETSA) in Madrid, Spain, where she also holds a MA in Urban Studies. Ana has worked as an urban and landscape designer in Amsterdam, Madrid and London. She has been teaching at the Universidad Europea in Madrid and visiting faculty at Tongji (Shanghai). Since 2005 she has been engaged in social movements and collective projects related to the social production of territories, the nature of public space, and urban commons’ institutional development, such as urbanacción and Observatorio Metropolitano. Since 2014, Ana has been involved in the municipalist movement in Spain with the explicit goal of building local power through radically democratic, feminist, ecologically resilient, and equitable forms of social organization.

» Stavros Stavrides: Stavros Stavrides is Professor of Architectural Design and Theory at The National Technical University of Athens. He is currently the head of NTUA Lab for the Architectural Design and Communication. Until recently he was director of the NTUA postgraduate Program Research in Architecture: Architectural Design – Space – Culture. He has done extensive research fieldwork in Brazil, Uruguay, Argentina and Mexico focused on housing-as-commons and on urban struggles for self-management.He is the author of Common Spaces of Urban Emancipation (2019), Common Space: The City as Commons, (2016), Towards the City of Thresholds (2019) and co-editor with P. Travlou of Housing as Commons (2022).

» Natalia Mamonova: Natalia Mamonova is a rural (political) sociologist with over 10 years of research experience in rural politics, agrarian transformation, social movements, food sovereignty and right-wing populism in post-socialist Europe. She received her PhD degree from the International Institute of Social Studies (ISS) of Erasmus University, the Netherlands in 2016. Since then, she was a researcher/lecturer at the University of Oxford, the New Europe College in Bucharest, the University of Helsinki, and the Stockholm Centre for Eastern European Studies. She studies contemporary rural discontent as part of a global “rural awakening” in response to neoliberal changes in the countryside. Natalia’s current research is mainly focused on the impact of the war in Ukraine on the Ukrainian and global food systems.

» Academy of Democratic Modernity: Academy of Democratic Modernity is a platform of the revolutionary Kurdish freedom movement to share its theory, history, and praxis with internationalists around the world. Starting from the situation of democratic forces, its strategic task is to connect existing struggles and to create networks of exchange and solidarity. Through exchange of experiences and dialogue the Academy wants to create mutual understanding and collective consciousness. In doing so, it aims to overcome ideological divides and bring shared values and interests to the forefront. The Academy wants to create an awareness of the historical and global interconnectedness of all struggles against exploitation and oppression in order to help our struggles worldwide gain new strength.

» Floréal M. Romero: Floréal M. Romero is an activist and author. He comes from the Spanish anarchosyndicalist tradition through his father. He adheres to Bookchin’s theses and is considered one of Social Ecology’s main promoters in Spain, but also in France, through meetings, publications and articles. He lives in Andalusia, where he grows avocados and works exclusively with the Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne (AMAP). Floréal is the author of Agir ici et maintenant: Penser l’écologie sociale de Murray Bookchin [Acting here and now: Murray Bookchin’s thinking on social ecology] (2019) and Murray Bookchin et l’écologie sociale libertaire [Murray Bookchin and libertarian social ecology, co-authored with Vincent Gerber] (2019).

» Krini Kafiris: Krini Kafiris is an educator, activist, researcher in sustainable organising, focusing on reflective and creative practices in envisioning and working for post-capitalist futures. She recently established Sympoiesis, a holistic education initiative for sustainable collaborations according to ecosystemic design thinking and care, and is co-founder of Radical Institute. She is currently writing a book on radio/sound/space and resistance during the occupation of the Greek state broadcaster (2013-2015). She has participated in autonomous feminist groups, the social solidarity economy, and taught media/communication at British, Cypriot and Greek universities. She holds a DPhil in media and cultural studies from the University of Sussex.

Further info TBA at https://trise.org/

Αφήστε ένα σχόλιο

six − two =