Στην Κύπρο διαδήλωσαν ενάντια στα ρατσιστικά-φασιστικά πογκρόμ

0

Ενημέρωση από την afoa.cy – Κοινότητα Αγώνα αφοα: Αυτονομία – Φεμινισμός – Οικολογία – Αντικαπιταλισμός:

Πάνω από χίλια άτομα έδωσαν μια πρώτη και δυναμική απάντηση στην φασιστική επέλαση που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες με αποκορύφωμα το βάρβαρο πογκρόμ εναντίον μεταναστών το βράδυ της Παρασκευής 01/09 στη Λεμεσό.

Η πορεία κινήθηκε στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού με πολύ δυνατό παλμό και συνθήματα. Στην κινητοποίηση πορεύτηκαν μαζί μας και αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τις πολύγλωσσές μας γειτονιές, για την τάξη μας και για τους απανταχού καταπιεσμένους, συνεχίζουμε αντιφασιστικά και αλληλέγγυα. Ευχαριστούμε όσα άτομα παρευρέθηκαν και τις ομάδες που δούλεψαν για αυτήν.

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, είναι ήδη εδώ, και δεν μας βγαζει απλώς τη γλώσσα, έχει ανοίξει ήδη το στόμα του. Το πογκρόμ στη Λεμεσό, με την προκλητική ανοχή της Αστυνομίας, αποδεικνύει το αυτονόητο: τα φασιστικά και ρατσιστικά κίνητρα όσων δήθεν αισθάνονται ανασφάλεια και ανησυχούν λόγω της παρουσίας των μεταναστών/-ριών στην Κύπρο.

Σε ένα νέο εκτεταμένο πογκρόμ, μερικές μόνο μέρες μετά τα γεγονότα στη Χλώρακα, φασιστοειδή κτύπησαν και τραυμάτισαν μετανάστες και τραμπούκισαν περαστικούς και δημοσιογράφους. Έβαλαν φωτιές και προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα μεταναστών στην πλέον πολυσύχναστη περιοχή της Λεμεσού.

Κανένας και καμία δεν μπορεί πια να ισχυριστεί πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε.

Αυτοί είναι οι φασίστες, αυτός είναι ο κόσμος που οραματίζονται: μονόχρωμος, σκοτεινός και βίαιος.

Από την άλλη, είναι ο κόσμος της ισότητας και της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτόν τον κόσμο καλούμαστε και αύριο να υπερασπιστούμε.

Οι διακοινοτικές συγκρούσεις, οι ρατσιστικές επιθέσεις, εξυπηρετούν την πολιτική ατζέντα των φασιστών και της άρχουσας τάξης, που μέσα από την βία του όχλου σπέρνει διαχωρισμούς ανάμεσα στους από κάτω αυτής της κοινωνίας. Γιατί τα προβλήματα μας δεν τα δημιουργούν οι μετανάστες και οι μετανάστριες αλλά όσοι αποφασίζουν και για τις δικές τους ζωές και για τις δικές μας.

Γιατί ο εχθρός δεν έρχεται ποτέ με βάρκα αλλά με λιμουζίνα.

– Ενάντια στα φασιστικά πογκρόμ και τις ρατσιστικές επιθέσεις σε κάθε πόλη και χωριό της Κύπρου.
– Ενάντια στην κανονικοποίηση του ρατσισμού στην πολιτική ζωή και στα ΜΜΕ.
– Ενάντια στη ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική του κράτους που οδηγεί σε φτώχεια και εξαθλιώση, που στρέφει συνειδητά εργαζομένους εναντίον εργαζομένων.
– Για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, στέγασης και εργασίας για όλους τους κατοίκους του νησιού, ντόπιους και μετανάστες/μετανάστριες.
– Για την αλλαγή πολιτικής, από τον αποκλεισμό, τα pushbacks και τους φράχτες στο κτίσιμο μιας κοινωνίας σεβασμού, αποδοχής της διαφορετικότητας και αλληλεγγύης.
Για να μην κερδίσει ο φόβος!

🖋Γράφει ο Γρηγόρης Ιωάννου:

Το δεύτερο πογκρόμ ψες, στο κέντρο της Λεμεσού αυτή τη φορά, συνιστά ένα ανέβασμα του πήχη από πλευράς της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς. Αν δεν κοπεί άμεσα η φόρα στους φασίστες, θα το ξανακάνουν, ποντάροντας στην υποκρισία των «ίσων αποστάσεων» και στην ανοχή του «κρύψε να περάσουμε» των πολλών. Όπως πρέπει να είναι ξεκάθαρο πλέον σε όλους, αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν ήταν ποτέ τοπικό ζήτημα Χλώρακας, ούτε βέβαια ζήτημα ανησυχίας των πολιτών για την παράτυπη μετανάστευση, όσο και αν προσπαθούν να το παρουσιάσουν έτσι πολιτικάντηδες και δημοσιογράφοι. Η πιο αισχρή, βέβαια, απόπειρα ξεπλύματος της ρατσιστικής βίας είναι η δικαιολόγησή της ως δήθεν μιας κακής αντίδρασης σε υπαρκτό πρόβλημα και η αποπολιτικοποίησή της ως χουλιγκανισμού. Κι όμως, το πογκρόμ της Λεμεσού ήταν η εξέλιξη μιας πορείας που φώναζε «έξω οι ξένοι από την Κύπρο, η Κύπρος είναι ελληνική».

Ο ρατσισμός που σήμερα εκφράζεται ως βιαιοπραγία σε μετανάστες, στα σπίτια και στα καταστήματά τους δεν είναι αποκλειστικό έργο της ακροδεξιάς που τον εκπροσωπεί πολιτικά ανοιχτά. Είναι πολύ πιο βαθιές οι ρίζες του και πολύ περισσότεροι αυτοί που συνέδραμαν στη διόγκωσή του. Δεν είναι μόνο τα fake news μεμονωμένων πολιτικών, δημοσιογράφων και αστυνομικών συντακτών. Αυτά δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν έρισμα αν δεν προηγούνταν βουλευτές, υπουργοί και κομματάρχες να παραμυθιάζουν μπροστά σε κάμερες και σοβαροφανείς δημοσιογράφους για δήθεν προνομιακή μεταχείριση μεταναστών στα επιδόματα, για υβριδικούς πολέμους και τρίτους αττίλες.

Μέχρι και ο Αναστασιάδης, όντας πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ντράπηκε να χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες ως απειλή εθνικής ασφάλειας.

Να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο της ξεφτίλας. Να μην αφήσουμε τον φασισμό να σπρώξει την Κύπρο στον πάτο. Είναι ευθύνη μας σαν άνθρωποι να το αποτρέψουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 8 =