Πρόσκληση συμμετοχής στην 9η Διεθνή Συνάντηση «Η Οικονομία των Εργαζομένων» (Αργεντινή, 28-30/09)

0

Rosario, επαρχία Santa Fe, Αργεντινή, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023 – 9η Παγκόσμια Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση – Αναζητώντας την πραγματική δημοκρατία

Στην πόλη Ροζάριο της Αργεντινής θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου η 9η  Διεθνής Συνάντηση για την Αυτοδιαχείριση με συμμετοχή εργαζόμενων σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και  σχολεία, όπως και εκπροσώπων κοινωνικών συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και ακαδημαϊκών που ασχολούνται με την αυτοδιαχείριση σε περισσότερες από 35 χώρες του κόσμου.

Ο θεσμός αυτών των συναντήσεων έχει ξεκινήσει από το 2007 και με το πέρασμα των χρόνων συνεχώς διευρύνεται. Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του καλέσματος,  η αυτοδιαχείριση, εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική στον άγριο καπιταλισμό που καταδικάζει την πλειονότητα των λαών σε εκμετάλλευση, επισφάλεια και ανεργία, καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και οδηγεί σε αδιέξοδες και αντιδραστικές πολιτικές κάτι που σήμερα είναι φανερό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Συντονιστής αυτών των συναντήσεων είναι ο Αντρές Ρουτζέρι, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την αυτοδιαχείριση,  ο οποίος, όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Νοέμβριο μίλησε σε μια σειρά εκδηλώσεων στη χώρα μας καλεσμένος της Εναλλακτικής Δράσης.

Οι συζητήσεις της φετινής διεθνούς συνάντησης θα περιστραφούν γύρω από 9 θεματικούς άξονες οι οποίοι αναφέρονται στο κείμενο του καλέσματος που ακολουθεί:

Η IX Διεθνής Συνάντηση για την «Οικονομία των Εργατών» θα πραγματοποιηθεί στην Αργεντινή από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, στην πόλη Ροζάριο της επαρχίας Σάντα Φε.

Καλούμε να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα μορφή διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε ανακτημένες και αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, όπως και μέλη κοινωνικών και άλλων λαϊκών οργανώσεων. Επίσης καλούμε συνδικαλιστικές οργανώσεις και ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για την αυτοδιαχείριση και είναι διατεθειμένοι/-μένες να εφαρμόσουν τις πρακτικές της και με τον τρόπο αυτό να συμβάλλουν στον σχεδιασμό μιας νέας οικονομίας, της οικονομίας των εργαζομένων.

Οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Rosario, σε εγκαταστάσεις ανακτημένων επιχειρήσεων της πόλης καθώς και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Rosario. Η τελετή έναρξης θα γίνει στον Συνεταιρισμό των Λιμενεργατών του λιμανιού του San Martín, 30 χιλιόμετρα από την πόλη Rosario.

Ο Συνεταιρισμός των Λιμενεργατών του San Martín, δημιουργήθηκε από εργάτες/-τριες του λιμανιού και είναι ένας από τους κύριους εργατικούς συνεταιρισμούς στην Αργεντινή. Πρόσφατα με απόφαση της συνέλευσης των εργατών/τριών πέρασε σε διαδικασία ανάκτησης και σήμερα λειτουργεί ως αυτοδιαχειριζόμενη επιχείρηση. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι στην πόλη Rosario υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα αυτοδιαχείρισης και πολλές ανακτημένες επιχειρήσεις. Επίσης υπάρχουν πολλά καταλύματα και ένα πυκνό και ευρύ δίκτυο συγκοινωνιών με σύνδεση τόσο από το εξωτερικό, όσο  και από την πόλη του Μπουένος Άιρες και άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτή η ένατη Διεθνής Συνάντησή μας πραγματοποιείται δεκαέξι χρόνια μετά από την πρώτη πρόσκληση που έκανε τον Ιούλιο του 2007 το Πρόγραμμα Ανοιχτής Σχολής, που είναι ενταγμένο στη  Σχολή Φιλοσοφίας και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο Μπουένος Άιρες  (2009), στο Μεξικό (2011), στη Βραζιλία (2013), Βενεζουέλα (2015), στην Αργεντινή (Pigüé, 2017), στη Βραζιλία (Εθνική Σχολή Florestan Fernandes, 2019) και στο Μεξικό (2021, διαδικτυακά λόγω κορωνοϊού). Από το 2014, άρχισαν να πραγματοποιούνται περιφερειακές συναντήσεις στη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (πραγματοποιήθηκαν στην Πόλη του Μεξικού, στην Αργεντινή (Pigüé), στην Ουρουγουάη (Montevideo), στη Χιλή (Santiago), στη Γαλλία (Μασσαλία), στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη) και στην Ιταλία (Μιλάνο). Πρόσφατα επίσης πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία στην  Εθνική  Σχολή Florestan Fernandes (Σάο Πάολο-Βραζιλία) η Πρώτη Διεθνής Σχολή για την Αυτοδιαχείριση.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πορείας, το δίκτυό μας έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 35 χώρες σε πέντε ηπείρους, θέτοντας στο επίκεντρο των συζητήσεων την παγκόσμια οικονομία από την  οπτική της εργατικής τάξης, πρώτιστα μέσα από τις διαδικασίες της αυτοδιαχείρισης της εργασίας.

Η φετινή μας Συνάντηση πρόκειται να διεξαχθεί στο πλαίσιο μιας διαρκώς εντεινόμενης παγκόσμιας κρίσης μέσα στην οποία η αύξηση των δυνάμεων της δεξιάς και του φασισμού σε πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα στο δυτικό ημισφαίριο και την ευρωπαϊκή ήπειρο, σηματοδοτούν μια έξαρση της επιθετικότητας. της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εξουσίας ενάντια στην εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας περαιτέρω την αντιπαράθεση μεταξύ των γεωπολιτικών μπλοκ και την περιβαλλοντική κρίση που επηρεάζει όλο τον πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομία των εργαζομένων, βασισμένη στην αυτοδιαχείριση, εμφανίζεται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική στον άγριο καπιταλισμό που καταδικάζει την πλειονότητα των λαών σε εκμετάλλευση, επισφάλεια και ανεργία, εξαπολύει πολέμους και προκαλεί διακρίσεις και καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Με αυτή την πεποίθηση καλούμε σε συμμετοχή σε αυτή τη νέα μορφή διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης, με στόχο να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη συζήτηση και την οργάνωση και να μπορέσουμε να ξανασκεφτούμε ένα σχεδιασμό της οικονομίας και της κοινωνίας από την εργατική τάξη, τις εμπειρίες και τις οργανώσεις της.

Άξονες για τη συζήτηση στις εργασίες της IX Διεθνούς Συνάντησης «Η Οικονομία των Εργαζομένων»

Κάθε άξονας αποτελεί οδηγό για τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση και ως αναφορά για την οργάνωση του προγράμματος με βάση τις προτάσεις που έχουν γίνει, έργο που θα αναλάβει η τοπική και διεθνής οργανωτική επιτροπή.

  1. Ανάλυση της κατάστασης της εργατικής τάξης στην πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού.
  2. Η αυτοδιαχείριση ως πρακτική και ως εναλλακτικό σχέδιο.
  3. Οργανωτικές και πολιτικές προκλήσεις για τον συνδικαλισμό και τις άλλες μορφές οργάνωσης μισθωτών εργαζομένων καθώς και και εργαζομένων σε αυτοδιαχειριζόμενες επιχειρήσεις  στην εποχή του παγκόσμιου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού
  4. Επισφάλεια, άτυπες μορφές εργασίας και καπιταλισμός πλατφόρμας (ψηφιακών εφαρμογών): αποκλεισμός, ένταξη, αναδιάρθρωση των μορφών εργασίας στον παγκόσμιο καπιταλισμό;
  5. Η οικονομία των εργαζομένων από την άποψη του φύλου
  6. Προβλήματα και προκλήσεις της αυτοδιαχειριζόμενης βιομηχανικής παραγωγής, της εμπορευματοποίησης και διάρθρωσης στην οικονομία των εργαζομένων
  7. Αυτοδιαχειριζόμενη και κοινοτική αγροτική παραγωγή στην  οικονομία των εργαζομένων
  8. Κράτος και δημόσιες πολιτικές στην οικονομία των εργαζομένων
  9. Λαϊκή εκπαίδευση και παραγωγή γνώσης στην οικονομία των εργαζομένων

Προθεσμίες για την υποβολή προτάσεων για εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών και οπτικοακουστικών έργων:

Υποβολή περίληψης εισηγήσεων: 11/8/23

Αποδοχή περιλήψεων: 25/8/23

Παρουσίαση πλήρων εργασιών: 8/9/23

Οι προτάσεις πρέπει να υποβάλλονται ως περίληψη που δεν υπερβαίνει τη μία σελίδα. Συνιστάται να συνοδεύεται η πρόταση με εισήγηση για το ποιον από τους 8 προτεινόμενους θεματικούς άξονες πρέπει να συμπεριληφθεί. Εάν η πρόταση εγκριθεί, η εργασία (εισήγηση) δεν θα πρέπει ξεπερνά τις 10 σελίδες με γραμματοσειρά Times New Roman ή Arial 12, και διάστιχο 1,5. Οι εγκεκριμένες εργασίες θα αναρτηθούν σε ιστότοπο πριν από τη Συνάντηση. Για την παρουσίαση εργασιών σε άλλες μορφές, συμβουλευτείτε την οργάνωση. Η παρουσίαση των εργασιών ή των προτάσεων πρέπει να καταχωρηθεί στη φόρμα εγγραφής και να αποσταλεί στο email novenoencuentrorosario@gmail.com

Στην περίπτωση παρουσίασης εργαστηρίων, πρέπει να βασίζονται στο θέμα, τη μεθοδολογία, τους συμμετέχοντες και τη σχέση με τους άξονες της συνάντησης. Αυτές οι προτάσεις θα αξιολογηθούν επίσης ανάλογα με τη συνάφειά τους με τους θεματικούς άξονες και τη διαθεσιμότητα χώρου της Συνάντησης.

Εγγραφή (δωρεάν) στο: https://forms.gle/KVVfWKZTwxAZhg7x7

Περισσότερες πληροφορίες στο www.economiatrabajadors.com

Επικοινωνία μέσω του email: novenoencuentrorosario@gmail.com όπως και στο email: centrodoc@gmail.com

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + thirteen =