Οργή λαού για τη δολοφονία του Ναέλ από τη γαλλική αστυνομία

0

Καμιά ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη. Οργή και εξέγερση στη Γαλλία για την κρατική δολοφονία του 17χρονου Νάελ. #JusticepourNahel #Nanterre.

Του Γιάβορ Ταρίνσκι

Ο Μακρόν συνεχίζει να οικοδομεί μια αυταρχική οντότητα που δεν διστάζει να δολοφονεί 17χρονους, να ποινικοποιεί τον οικολογικό ακτιβισμό, να καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα και να κατεβάζει τεθωρακισμένα στους γαλλικούς δρόμους όταν κάτι από αυτά στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά του. Το αυταρχικό σχέδιο του Μακρόν δεν αποτελεί απόκλιση από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Η πολιτική αντιπροσώπευση βασίζεται στη λογική της επαγγελματοποίησης της πολιτικής και του αποκλεισμού της βάσης από την άμεση συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Ακολουθώντας τη λογική της τεχνοκρατίας, το “νεοφυές” κράτος του Μακρόν συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, με το αφεντικό να έχει πάντα δίκιο.

Ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Μακρόν αποτελεί παράδειγμα για την αναξιοπιστία της πολιτικής αντιπροσώπευσης. Τον Μάιο του 2022, επανεξελέγη με την υποστήριξη πολλών αριστερών που δεν τον είχαν υποστηρίξει στον πρώτο γύρο, αλλά παροτρύνθηκαν να τον ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο για να κρατήσουν μακριά από την εξουσία την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν. Στη νικητήρια ομιλία του, το αναγνώρισε αυτό, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα “με υποχρεώνει”. Είναι σαφές ότι δεν ψηφίστηκε για να εφαρμόσει ένα τέτοιο αυταρχικό σχέδιο, και το γνωρίζει πολύ καλά και ο ίδιος, αλλά προχωρά ούτως ή άλλως ακάθεκτος σε αυτό, έτοιμος να καταπατήσει κάθε αντίσταση.

Η αστυνομική βία έχει κορυφωθεί. Το 77% των Γάλλων δηλώνει πλέον ότι θεωρεί τον Μακρόν αυταρχικό.

Όμως ο αυταρχισμός του έχει αντιμετωπιστεί με νέες μορφές λαϊκής αντίστασης με τη μορφή μιας σειράς αποκεντρωμένων συγκεντρώσεων που ανακοινώνονται αυθόρμητα για αργά το βράδυ και τις επόμενες ημέρες -είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η προώθηση και η οργάνωση αυτών των συγκεντρώσεων γίνεται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έξω από τα παραδοσιακά πολιτικά και συνδικαλιστικά δίκτυα. Και συχνά αυτές οι παλιές γραφειοκρατικές οργανώσεις έρχονται σε αντιπαράθεση με τις νέες εξεγέρσεις και τα κινήματα αντίστασης, όπως συμβαίνει με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που καταδικάζει τις τελευταίες βίαιες διαδηλώσεις με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου αγοριού από την αστυνομία.

Αφού οι διαδηλωτές φτάσουν στις συγκεντρώσεις, σχηματίζουν μικρές ομάδες οι οποίες στη συνέχεια περιφέρονται στην πόλη παίζοντας τη γάτα με το ποντίκι με την αστυνομία, και διαλύονται πριν εμφανιστούν ξανά σε διαφορετικά σημεία. Οι δράσεις αυτές θυμίζουν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων: κάθε μέρα, μια νέα δράση και μια νέα τοποθεσία.

Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε όλοι τη λαϊκή εξέγερση στη Γαλλία, καθώς ο αυταρχισμός φαίνεται να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Χρειάζεται γρήγορα να ξεπεράσουμε το φαντασιακό της αντιπροσώπευσης και να επανεφεύρουμε την άμεση δημοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απο-επαγγελματοποιήσουμε την πολιτική.

Να αφήσουμε τις κοινωνίες να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να θεσμοθετήσουν τη ζωή τους από κοινού, σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα και τις επιθυμίες τους, και όχι για τα κέρδη και τη δίψα για εξουσία των ελίτ.

Ανακοίνωση του ReInform:

Στο Παρίσι, στο προάστιο Ναντέρ, το πρωί της 27ης Ιουνίου, ένας ακόμη 17χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, ο Naël M, δολοφονήθηκε από επαφή μέσα στο αυτοκίνητό του από αστυνομικό.

Η επίσημη αφήγηση θα ήταν η μη συμμόρφωση στον έλεγχο και η υπεράσπιση του εν ενεργεία αστυνομικού. Αλλά η ύπαρξη ενός βίντεο από έναν περαστικό δεν άφησε περιθώρια στα παπαγαλάκια του συστήματος να βγάλουν για άλλη μια φορά το ρατσιστικό τους παραλήρημα περί κάποιου “επικίνδυνου εγκληματία”. Όχι ότι δεν το επιχειρούν μέσα από τις φωνές των ΜΜΕ, του υπουργού Εσωτερικών ή των “ανεξάρτητων πολιτών” που δίνουν την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση στην κλιμάκωση της κατασταλτικής βαρβαρότητας και της εθνικιστικής πολιτικής.

Η βία, ο ρατσισμός, ο εξευτελισμός και οι δολοφονίες από την αστυνομία ειδικά προς τους κατοίκους των εργατικών, φτωχών και έγχρωμων γειτονιών του Παρισιού είναι καθημερινή και κανονικοποιημένη. Δεκατρείς άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί μέσα στο 2022 με το πρόσχημα της “αντίστασης κατά της σύλληψης”. Η οργή ξεχειλίζει… Τα γαλλικά γκέτο των εξαθλιωμένων, αόρατων και περιθωριοποιημένων αναδύονται ξανά.

Η κρατική δολοφονία αντιμετωπίστηκε αμέσως με σφοδρές συγκρούσεις στους δρόμους, οι οποίες συνεχίζονται αμείωτες εδώ και μέρες. Οι δρόμοι πολλών πόλεων της Γαλλίας γεμίζουν από την οργή των διαδηλωτών, ανταποδίδοντας ελάχιστα από τη βία που δέχονται. Εμπρησμοί κυβερνητικών κτιρίων, ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και οχημάτων είναι η πραγματικότητα τις τελευταίες νύχτες, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απάντηση του κράτους: βάναυση καταστολή, συλλήψεις, χημικά, πλαστικές σφαίρες.

Τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια. Η αστυνομία είναι υπόδουλη στο κράτος και είναι έτοιμη να σκοτώσει για να υπερασπιστεί τα αφεντικά της. Η δολοφονία του Naël δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, δεν είναι μια “παθογένεια” της Γαλλίας, είναι η απτή έκφραση του ρατσιστικού κράτους, του εθνικιστικού κοινωνικού φαντασιακού και του παγιωμένου σεξισμού σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Δεν μπορεί να αποκοπεί από τη δολοφονία του Εμπούκα από τη Νιγηρία από τα ελληνικά φασιστικά αποβράσματα του Α.Τ. Ομόνοιας, από τον Ρομά Κώστα Φραγκούλη για 20 ευρώ, από τη Zackie Oh από τη μαφία των μαγαζάτορων και των μπάτσων της Ομόνοιας, από τους μετανάστες στο ναυάγιο της Πύλου και πόσους άλλους ανθρώπους των οποίων οι ζωές υποτιμώνται ως ανάξιες να ζήσουν στον υπέροχο, λαμπερό κόσμο του καπιταλισμού, της λευκής υπεροχής και της πατριαρχίας.

Όσα χιλιόμετρα κι αν μας χωρίζουν στον χάρτη, οι καρδιές μας καίγονται μαζί με εκείνες-ους που αγωνίζονται για την απόλυτη αξιοπρέπεια, να περπατούν ελεύθερα.

Η καρδιά μας σφίγγεται σε μια γροθιά στέλνοντας ένα ελάχιστο μήνυμα αλληλεγγύης. Όλοι στους δρόμους.

Κράτος, μπάτσοι, δικαστές, αφεντικά, σεξιστές, δολοφόνοι.

Ας μην αφήσουμε άλλον ένα φόνο να ξεπεραστεί.
Στη μνήμη του Naël και όλων όσων χάθηκαν νωρίς!

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − eight =