Η περίπτωση της εταιρείας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού ρεύματος Πάουερ τη δεκαετία του ’30

0

Το να διαχειρίζεσαι ένα κοινό αγαθό όπως η ενέργεια είναι αυτοκρατορικού τύπου προνόμιο και δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με τη δημοκρατική επίφαση των κυβερνήσεων που οργανώνουν όλο αυτό το νταραβέρι. Επιπλέον, αυτό το προνόμιο καταστρέφει το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δράση της αγγλικής εταιρείας «Πάουερ» που είχε το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια.

Του Stefanos Milesis:

Η δράση της εταιρείας εκμετάλλευσης ηλεκτρικού ρεύματος Πάουερ τη δεκαετία του 1930 ήταν ανεξέλεγκτη. Καθόριζε όπως ήθελε την τιμή του ρεύματος και διαμόρφωνε αυθαίρετα τις συμβάσεις παροχής. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς είχε καταφέρει να πείσει τους καταναλωτές να στραφούν από το φωταέριο που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε, στο ηλεκτρικό ρεύμα;

Η Πάουερ κάποια στιγμή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να πουλά και ηλεκτρικές συσκευές μισοτιμής εφόσον είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης από αυτήν, η οποία θα γινόταν δωρεάν. Αρκεί να πραγματοποιείτο σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών Αθηνών και Πειραιώς συγκεντρώθηκαν στο θέατρο Κοτοπούλη καθώς ζούσαν από την εμπορία συσκευών αλλά και από την εργασία τοποθέτησης ηλεκτρικής εγκατάστασης στα σπίτια με πληρωμή. Αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους για διαμαρτυρία. Προειδοποίησαν τους καταναλωτές να προσέξουν, διότι υπήρχε παγίδα στην προσφορά της Πάουερ.

Φυσικά το κλείσιμο των καταστημάτων δεν άλλαξε κάτι…

Ο κόσμος έτρεξε να προμηθευτεί φθηνές ηλεκτρικές συσκευές που μέχρι τότε ήταν πραγματικά απλησίαστες, αφού πρώτα λάμβανε βεβαιώσεις από την Πάουερ ότι είχε τοποθετήσει ηλεκτρική εγκατάσταση στο σπίτι. Τότε ήταν η εποχή που σχεδόν όλοι κατάργησαν το φωταέριο και άρχισαν να τοποθετούν ηλεκτρική εγκατάσταση.

Αφού το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων Αθήνας και Πειραιά έφτασε να εξαρτάται πλέον από το ηλεκτρικό ρεύμα, η Πάουερ ανακοίνωσε τελικά τον τετραπλασιασμό του!


Κεντρική φωτογραφία κειμένου: Ανακοίνωση-ενημέρωση καταστηματάρχη της εποχής προς τους πελάτες «Το κατάστημα μένει κλειστόν διότι το κράτος οδήγησε τους αιμοδιψείς πλοκάμους της Πάουερ μέχρι της θύρας του!»

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − seven =