Να σταματήσει η καταστροφή του αστικού πρασίνου – 4 Μάη: Συγκέντρωση στο δημαρχείο

0

Την Τετάρτη 4 Μάη στις 15:00, καλείται συγκέντρωση για την προστασία του αστικού πρασίνου, έξω από το δημαρχείο, στην Πλατεία Κοτζιά. Ενάντια στο εκτεταμένο επικίνδυνο κλάδεμα δέντρων της πόλης από τους εργολάβους.

Διαμαρτυρόμαστε για τις συστηματικές καρατομήσεις δένδρων, την καταστροφή δένδρων και φωλιών πουλιών εν μέσω άνοιξης. Διαμαρτυρόμαστε για την πλήρη απαξίωση της φύσης, εν μέσω κλιματικής κρίσης και παραμονής ενός πολύ ζεστού καλοκαιριού. Διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.

Θα γίνει παρέμβαση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από συλλογικότητες μετά από αίτημα της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού, Σεπολίων, Ακαδημίας Πλάτωνα και της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα συνοδευόμενο από εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων που καταθέσαμε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Την ώρα της συγκέντρωσης θα δωθεί συνέντευξη τύπου.

Οι εξελίξεις όσον αφορά στο θέμα αστικά δέντρα ήταν και είναι ραγδαίες τις τελευταίες μέρες όπως θα έχετε δει! Ύστερα από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις με διάφορους οργανισμούς και συλλογικότητες εχουν παρθεί διάφορες αποφάσεις για τον τρόπο που πρέπει να κινηθούμε ώστε να παγιωθεί νομοθεσία που να προστατεύει το αστικό πράσινο της Αθήνας το οποίο είναι αυτή τη στιγμή είναι παγιδευμένο σε μια γκρίζα ζώνη.

Όλοι κινούμαστε προς μια κατεύθυνση και αυτή είναι η διαφύλαξη του πρασίνου και των ψηλών δέντρων και η παύση κάθε είδους κακοποίησης, κατακρεουργήσης και εκμετάλλευσης τους.

Έφτασε η στιγμή να ενωθούμε πολίτες, οργανώσεις και φορείς σε μια συγκέντρωση για τα δέντρα έξω από το δημαρχείο της Αθήνας στην πλατεία Κοτζιά την ώρα που λαμβάνει χώρα το δημοτικό συμβούλιο το οποίο θα έχει συζήτηση για τα καταστρεπτικά κλαδέματα και τις κοπές των δέντρων.

Η παρουσία όλων είναι πολύ σημαντική ώστε να γίνουμε όλοι μαζί η δυνατή φωνή που χρειάζονται τα δέντρα για να ακουστούν παντού!

4 Μαΐου, στις 15.30, όλοι στην πλατεία Κοτζιά έξω από το δημαρχείο – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ακολουθεί σχετικό κείμενο που έχουν ήδη υπογράψει περιβαλλοντικές οργανώσεις:

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους.

Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κλπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.

Οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χώρων πρασίνου και για τη φροντίδα των δέντρων φαίνεται να αγνοούν όλα τα παραπάνω. Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός. Αφαιρείται όλη η κόμη τους και αυτό που μένει είναι μια εικόνα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων δέντρων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους. Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυγών ή/και νεοσσών να πέφτει στο έδαφος, με μοιραία συνήθως κατάληξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος αυτού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.

Επίσης, η νέα «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πρώτη φορά αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτοντας ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένο να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

1. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας.

2. Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει: α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας, β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, σκίαση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών).

3. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

ΒΛ. ΕΠΙΣΗΣ

Οι δενδροστοιχίες και η σημασία τους στην πόλη

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + one =