Δεν φταίνε τα πεύκα… Αδράνεια, αδιαφορία, ανικανότητα

0

Στέφανος Λεβίδης, από το προφίλ του στο fb

Έτυχε και δεν ήμασταν στη Βαρυμπόμπη –φύγαμε μία μέρα πριν τη φωτιά. Παρακολουθώντας τις ειδήσεις για να καταλάβουμε αν το σπίτι έχει καεί, ακούσαμε διάφορες ανακρίβειες, πιθανώς όχι τυχαία, από δημοσιογράφους και ‘έγκριτους επιστήμονες’, που όμως αποδομούνται εύκολα με μία στοιχειώδη γνώση της περιοχής:

1. Το δάσος είναι εξαιρετικά πυκνό – ’μπετόν αρμέ’: Μπετόν αρμέ είναι τα κεφάλια σας. Το δάσος που εκτείνεται ανάμεσα στη Βαρυμπόπη και το Κρυονέρι είναι (ήταν) ένα δάσος σαν τόσα άλλα μεσογειακά οικοσυστήματα, με κυρίαρχη την Χαλέπιο πεύκη, κουμαριές, γλιστροκουμαριές, ρεματιές με πλατάνια, καλαμιές, βατομουριές, ξέφωτα με θυμάρια και μελίσσια, διάσπαρτους ελαιώνες κοκ. Επιπλέον, περνάνε καλώδια υψηλής τάσης που υποτίθεται οτι λειτουργούν και ως αντιπυρικές ζώνες.

2. Το μέρος ειναι ιδιαίτερα δύσβατο και δύσκολα προσβάσιμο από χερσαίες δυνάμεις της πυροσβεστικής: Το δάσος είναι (ήταν) διάτρητο απο χωματόδρομους, άλλοι πιο φαρδείς, άλλοι λιγότερο (φωτό). Είναι τόσοι οι δρόμοι, που παρόλο που έμπαινα στο δάσος καθημερινά, συχνά χανόμουν παίρνοντας τη λάθος στροφή. Οι μεγαλύτεροι απο αυτούς τους δρόμους εκβάλλουν στις οδούς Ερυθραίας και Τατοϊου. Για την προστασία του δρυμού, η είσοδος στους δρόμους αυτούς απαγορεύεται με μπάρες, κλειδωμένες με λουκέτα, που βρίσκονται εκεί για να ανοίγουν ΑΚΡΙΒΩΣ ωστε να περνάνε τα οχήματα της πυροσβεστικής αν χρειαστεί. Όμως απ’ ό,τι ακούσαμε στην τηλεόραση, οι μπάρες αυτές παρέμειναν κλειστές, άλλες προσπαθούσαν να τις κόψουν με κόφτες κτλ. Προφανώς δεν έβρισκαν τα κλειδιά.

3. Το τερέν ειναι απότομο και σχηματίζει ‘χοάνη’: Το τερέν είναι επίπεδο, απο τις γραμμές του τραίνου μέχρι τις παρυφές του κτήματος Τατοϊου -μια απόσταση περίπου 3-4χμ – έχει υψομετρική διαφορά περίπου 150μ. Το κόβουν 1-2 μικρά ρέματα, τα οποία σε σημεία διασχίζουν βατοί χωματόδρομοι. Το σημείο οπου ξεκίνησε η πυρκαγιά είναι προσβάσιμο και απο τη μεριά της Βαρυμπόπης, και απο το Κρυονέρι. Η φωτιά μπήκε στο ρέμα της Χελιδονούς, που είναι όντως δύσβατο, πολλές ώρες αργότερα.

4. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες: Ναι, έχουμε μπει σε μια νέα κλιματική συνθήκη που είναι όντως πρωτόγνωρη. Τον δε καύσωνα τον περιμέναμε μέρες τώρα. Τα καναντέρ, ακούμε, δεν πετάνε σε συνθήκες καύσωνα. Μα πότε πιάνει φωτιά, αν όχι όταν έχει καύσωνα; Το Beriev δε μπορούσε να πετάξει χαμηλά, λόγω του καπνού. Είναι μάλλον για να επιχειρεί σε φωτιές που δε δημιουργούν καπνό. Μηπως να αφήσει τις δικαιολογίες η πολιτεία και να προετοιμαστεί αντίστοιχα, αντί να αγοράζει παπιά για τη Δράση και σκάφη του λιμενικού για επαναπροωθήσεις;

5. Έπνεαν ισχυροί άνεμοι έντασης έως 6 μποφώρ: το ακούνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο και γελάνε (ή κλαίνε): “η φωτιά στην Βαρυμπόμπη εκδηλώθηκε σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας και, συνεπώς, υπήρχαν οι καιρικές προϋποθέσεις να αντιμετωπιστεί έγκαιρα”.

6. Μα η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα: Ναι, αν αφεθεί να γιγαντωθεί.

Η φωτιά φαίνεται ότι έκαιγε για ώρες μέχρι να ξεφύγει. Όσοι χάσαμε ένα κομμάτι μας στις φλόγες, δεν θα επιτρέψουμε η καταστροφή αυτή να περάσει στην ιστορία ως άλλη μια επιτυχία της πιο αλαζονικής και ανίκανης κυβέρνησης στη σύγχρονη ιστορίας της χώρας.

Μιας χώρας που καίγεται από άκρη σε άκρη εδώ και μέρες. Μιλάμε για φιάσκο. Για εγκληματική αδράνεια, αδιαφορία, ανικανότητα. Μιλάμε για ένα ήμερο και πολυσύχναστο δάσος, 15 λεπτα από την Αθήνα, δίπλα σε στρατιωτικό αεροδρόμιο, δίπλα στην εθνική οδό, με ένα στρατόπεδο στη μέση, που φλέγεται ανεξέλεγκτα για ώρες. Η φωτιά κατάκαψε φύση και οικισμούς, μια μέρα με άπνοια, τη στιγμή που υποτίθεται ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε επιφυλακή.

Επειδή γίνεται λόγος για τις επενδύσεις στο Τατόι. Ενώ δε νομίζω ότι το ενδεχόμενο του εμπρησμού μπορεί να αποκλειστεί, ο εμπρηστής δεν κρατάει πάντα στουπί. Καμιά φορά περνάει και πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης μέσα από εθνικούς δρυμούς, δε μεριμνά να αφαιρεθούν τα ξερά δέντρα που πέφτουν από το χιόνι τον χειμώνα (δε μιλάω για το δάσος, αλλά για τις παρυφές των δρόμων) κ.ο.κ.

Δε φταίνε τα πεύκα που καίγεται η χώρα. Φταίει η νοοτροπία που την επιτελεί.

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − five =