Μια Παρασκευή στον απελευθερωμένο λόφο Καστέλι με συμμετοχικό σχεδιασμό (βίντεο)

0

Στα Χανιά διαμορφώνουν από κοινού τον δημόσιο χώρο στον Λόφο Καστέλι με συμμετοχικό σχεδιασμό, εργαστήρια και τραγούδια:

Στις 5/6/2021 ανοίξαμε την αυλή της Rosa Nera, απελευθερώνοντας την περιοχή από την αστυνομική κατοχή, κόντρα στο μεθοδευμένο ξεπούλημα του τόπου από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα αποκλεισμένα κτήρια του Λόφου, αποκτούν ξανά ζωή με στόχο την κοινωφελή χρήση τους, για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αφού όπως αποδείχτηκε η αδηφαγία των επενδυτών δεν έχει όριο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μέσα από αυτή την προσπάθεια αναδύθηκε η σύγκρουση δύο διαμετρικά αντίθετων κόσμων: από τη μία ο κόσμος της αγοράς, αυτός που θυσιάζει τους ανθρώπους στον βωμό της κερδοσκοπίας των λίγων κι από την άλλη ο κόσμος της αυτό-οργάνωσης και της αντίστασης στην παθογένεια του καπιταλισμού.

Σήμερα, μέσα από την εμπειρία του εννιάμηνου αποκλεισμού από τον χώρο της αυλής, την εμπειρία της βεβήλωσης των κτηρίων από τους επενδυτές και την εμπειρία του “ιδιωτικού τίποτα” που επιτεύχθηκε με την κάλυψη της αστυνομίας, αποδεικνύονται όχι μόνο η ανεπάρκεια, αλλά και η αντικοινωνική φύση των αρμόδιων θεσμών. Μιλάμε για θεσμούς υποταγμένους στη νοοτροπία της αγοράς απέναντι στους οποίους προτείνουμε μια καινούργια αυτοθέσμιση που θα σέβεται την ιστορία του τόπου και θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες της πόλης.

Καλούμε τον κόσμο της αντίστασης και της δημιουργίας της πόλης, στην ανοιχτή συνέλευση στην αυλή της Rosa Nera, έτσι ώστε να αναλάβουμε από κοινού τη διαχείριση της περιοχής στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής ωφέλειας.

Ήδη μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες από την απελευθέρωση του Λόφου, στην αυλή και τα κτίρια έχουν βρει στέγη πληθώρα πολιτικών συλλογικοτήτων και πολιτιστικών ομάδων, με καθημερινές ανοιχτές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία αναγνωστηρίου και χώρου άθλησης, αυτοοργανωμένα εργαστήρια σχεδίου, ραπτικής, ζωγραφικής, πηλού, θεατρικού παιχνιδιού κ.α. Οι προτάσεις αυτές είναι μόνο μικρά ψήγματα αυτού που μπορεί να συμβεί στον Λόφο Καστέλι αν όλες και όλοι αποφασίσουμε να εγκαταλείψουμε την ανάθεση των αναγκών μας στην χυδαιότητα της αγοράς.

Όλες οι ιδέες είναι προς συζήτηση, όλες οι δυνατότητες είναι ανοιχτές. Αρκεί να το τολμήσουμε, να συναντηθούμε, να κουβεντιάσουμε και να αναλάβουμε δράση.

→ Ανοιχτή συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00

Συνέλευση αυτοδιαχείρισης στον Λόφο Καστέλι

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =