«ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ»: Βιβλιοπαρουσίαση στο Πάρκο Τσέπης Αλεξάνδρου Σβώλου

0

Ο ελευθεριακός ψηφιακός τόπος & εκδόσεις Αυτολεξεί και η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Βράντση* με τίτλο “ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ: χώροι, υποκείμενα & καταστολή σε συνθήκες πλανητικής αστικοποίησης“.

Θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Βράντσης, ο Θοδωρής Καρυώτης και ο Γιώργος Χατζηνάκος.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

ΤΡΙΤΗ 22/06, 7μ.μ. στο Πάρκο Τσέπης (Αγαπηνού & Ιωάννου Μιχαήλ γωνία) στη Θεσσαλονίκη.

«Το παρόν βιβλίο εξετάζει τις τάσεις και τις δυναμικές απλούστευσης περίπλοκων οικοσυστημάτων. Ο μηχανισμός απλούστευσης είναι ο ίδιος απλός: η αναπαραγωγή μιας μοναδικής φόρμας που φτωχοποιεί ποικιλόμορφα, προηγουμένως, οικοσυστήματα». Ο συγγραφέας συζητά τη νεοφιλελευθεροποίηση της ζωής και το πώς αυτή αποτυπώνεται στον χώρο ως μια διαδικασία απλούστευσης, μέσα από «μια συνάρθρωση κράτους, αγοράς και αγωγής του πολίτη, που εκμεταλλεύεται το πρώτο ώστε να επιβάλλει τη σφραγίδα της δεύτερης πάνω στην τρίτη».

Αυτή η σύντομη αλλά πυκνή έκδοση αγγίζει θεματικές όπως οι νέες υποκειμενοποιήσεις, η αναδιαμόρφωση του χώρου, η εντατικοποίηση της καταστολής.

* Ο Νίκος Βράντσης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Είναι ανεξάρτητος ερευνητής με κύρια ενδιαφέροντα τη σχέση χώρου και πολιτικής, το καθεστώς ιδιοκτησίας και τη #στέγαση στην Ελλάδα.

→ UPDATE: Ακολουθεί η σχετική εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου Απλουστεύσεις που έγινε στο Πάρκο Τσέπης της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, από τον Θοδωρή Καρυώτη: “Αποκωδικοποιώντας το νεοφιλελεύθερο όραμα για τις ελληνικές πόλεις”

Αποκωδικοποιώντας το νεοφιλελεύθερο όραμα για τις ελληνικές πόλεις

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + seventeen =