Στη Μεσοχώρα βρίσκεται το μεγαλύτερο αυθαίρετο και παράνομο κτίσμα της χώρας

0

Του Μεσοχωρίτη Χρήστου Βλάχου από την ομάδα κατοίκων ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ. Η νέα σελίδα της ομάδας βρίσκεται πλέον ΕΔΩ.

Κι ενώ δεν στέγνωσε ακόμη η μελάνη από την τελευταία έβδομη (!) κατά σειρά απορριπτική απόφαση για το φράγμα της Μεσοχώρας του ανώτερου δικαστηρίου, του ΣΤΕ, οι κυβερνώντες ετοιμάζουν νέα μελέτη. Μάλιστα αναφέρουν πως θα πρέπει να ξεπεράσουν τα νομικά «εμπόδια» για τη λειτουργία του φράγματος στη Μεσοχώρα και μετά να προχωρήσουν και στην εκτροπή του Αχελώου. Στα σχέδιά τους αυτά έχουν και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, που χαρακτηρίζει το έργο στη Μεσοχώρα «πράσινο» και θέλει τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού.
Το φράγμα στη Μεσοχώρα ξεκίνησε με ένα μεγάλο ψέμα που είπε το κράτος στους κατοίκους και αυτό ήταν ότι θα χτιζόταν ένα χαμηλό φράγμα που δεν θα έθιγε καμιά κατοικία και δεν θα είχε καμία επίπτωση στο χωριό. Αντί γι’ αυτό έχτισαν ένα τεράστιο τείχος 150 μέτρα ύψος, όχι για λειτουργία υδροηλεκτρικού, αλλά για τεχνητή λίμνη-ταμιευτήρα για την εκτροπή του Αχελώου.
Δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτή τη χώρα, το μεγαλύτερο αυθαίρετο και παράνομο κτίσμα να στέκεται ακόμη όρθιο, παρά τις εφτά ακυρωτικές αποφάσεις σε διάστημα σχεδόν σαράντα χρόνων!!
Οι κυβερνώντες κάθε απόχρωσης, η ΔΕΗ και οι εταιρείες δεν σεβάστηκαν ποτέ ούτε αυτά, τα δικά τους δικαστήρια. Μας κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο ότι ξοδεύτηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ σε μπετά που πλήρωσε ο ελληνικός λαός και δεν πρέπει με τίποτε να πάνε χαμένα. Πρέπει λένε οπωσδήποτε να λειτουργήσει το έργο.
Ένα έργο που η ίδια η Ευρωπαϊκή ένωση σταμάτησε να το χρηματοδοτεί από το αρχικό του στάδιο και που σήμερα μάλιστα, άρχισε να συζητά την κατεδάφιση των γερασμένων φραγμάτων (από ένα σύνολο 1.000.000!!!) που εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά ποτάμια να κυλούν ελεύθερα.
Γέρασε το φράγμα της Μεσοχώρας, κοντεύει τα σαράντα. Και στα σαράντα, ένα πράγμα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε: ένα καλό μνημόσυνο!
Ελάτε να πάρετε τα μπετά που φέρατε στο χωριό μας και τα επιβάλατε με τη δύναμη των ΜΑΤ. Δεν τα θέλαμε ποτέ. Δικά σας είναι.
Αν μαζέψουμε όλες τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τη Μεσοχώρα, δεν χωράνε ούτε σε τραίνο. Κάθε υπουργός και παράγοντας που έβγαινε στην εξουσία, ανέθετε και σε κάποιον δικό του μελετητή –με το αζημίωτο βεβαίως βεβαίως κάποιων χιλιάδων ευρώ– να μας πει ποιο μέρος είναι κατάλληλο να χτιστεί ο νέος οικισμός. Και αυτός έβγαζε την προηγούμενη μελέτη άχρηστη και το μέρος ακατάλληλο για νέο οικισμό. Αφού το μέρος είναι ακατάλληλο για νέο οικισμό, πως είναι κατάλληλο για την τεχνητή λίμνη;
Η θέση μας για κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα δεν είναι ένα πυροτέχνημα, ούτε μια ιδεοληψία. Είμαστε πεπεισμένοι και συμφωνούμε με την επιστημονική άποψη ότι τα φράγματα είναι μια ξεπερασμένη πρακτική που έχει επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές και δεν προσφέρουν πράσινη ενέργεια.
Την ώρα που ο πλανήτης όλος βρίσκεται σε οικολογική κατάρρευση, κάποιοι στη χώρα μας επιμένουν με φράγματα, εκτροπές ποταμών και στήσιμο σιδερένιων κεράτων ανεμογεννητριών στις μοναδικές κορυφές της Πίνδου. Επιμένουν γιατί είναι μια συμμορία που βρίσκεται σε όλα τα κόμματα εξουσίας και που μπροστά στο κέρδος δεν νοιάζεται τι καταστροφή ανεπανόρθωτη θα συμβεί στη φύση, με τα παρανοϊκά σχέδιά τους που τα βαφτίζουν πράσινη ανάπτυξη.
Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο το χωριό μας, τα σπίτια μας, τη γη μας, τα δέντρα, το ποτάμι.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
Βλ. επίσης:

40 χρόνια ομηρίας της Μεσοχώρας και του Αχελώου

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =