Η Ροζάβα τιμά τον Ντέιβιντ Γκρέμπερ

0

Η Ροζάβα τίμησε τον David Graeber στις 11 Οκτωβρίου, παγκόσμια μέρα μνήμης και γιορτής για τον David Graeber, στην οποία έλαβαν μέρος 250 τοποθεσίες σε 40 διαφορετικές χώρες.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε στιγμιότυπα από τη σχετική εκδήλωση στο Rojava University στο Καμισλό της Ροζάβα. Το Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, που είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν τον Graeber κατά τη διάρκεια ενός εκ των ταξιδιών του εκεί, έδωσε πλέον το όνομα του Αμερικανού ανθρωπολόγου σε μία από τις αίθουσές του, θέλοντας να τιμήσει το έργο του.

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ιδρύθυκε το 2016, σε μία δύσκολη συγκυρία εν μέσω πολέμου, συγκρούσεων και αναταραχών στη Συρία και συγκεκριμένα στην αυτόνομη Βορειοανατολική Συρία/Ροζάβα. Αποτελεί ένα από τα απτά αποτελέσματα της Επανάστασης της Ροζάβα.

Ο Ντέιβιντ Γκρέμπερ, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες και ακτιβιστές της γενιάς του, έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα σε ηλικία 59 χρονών, στις 2 Σεπτεμβρίου 2020. 

Ο Γκρέμπερ συνέδεσε τη σπουδαία ακαδημαϊκή και ανθρωπολογική του έρευνα με τις αναρχικές του αντιλήψεις, πρωτοστάτησε στα κοινωνικά κινήματα όπως το Occupy καθώς και στη δημόσια στήριξη της Επανάστασης της Ροζάβα. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά ενώ πλήθος κόσμου έχει εμπνευστεί παγκοσμίως από τις ιδέες του για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία. Η σκέψη και η αγωνιστικότητά του θα λείψει σε όλους όσοι είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά αλλά και σε όλους εκείνους που επηρεάστηκαν από το έργο του.

Ο David Graeber μιλά στο Συμπόσιο με τίτλο «Εκπαιδευτικά μοντέλα σε δημοκρατικά, ελεύθερα πανεπιστήμια» το οποίο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα στο Καμισλό, Απρίλιος 2018.

Ο Maurice Bloch γράφει στον ιστότοπο του πανεπιστημίου:

«Ο Graeber ήταν ένας Αμερικανός πολίτης που υποστήριζε σθεναρά και διέδιδε στην ακαδημία και στην επιστήμη τις δημοκρατικές του ιδέες. Ως ακαδημαϊκός μέχρι και σήμερα, δημοσίευσε την έρευνα και τις ιδέες του σε πολλά σημαντικά έργα και διέδωσε τις ιδέες του σε όλο τον κόσμο.

Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη στο άκουσμα του θανάτου του David Graeber. Χάσαμε έναν εξαίρετο ακαδημαϊκό. Μέσα σε αυτή τη θλιβερή περίσταση, το διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου της Rojava εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, την επιστημονική κοινότητα και τους φίλους που πενθούν στους τομείς της επιστήμης και της φιλοσοφίας. Μακάρι η ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη».

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + 3 =