26 χρόνια Ζαπατίστας: ημερολόγιο αλληλεγγύης 2020

0

Την 1η Ιανουαρίου του 1994 στην Τσιάπας του Μεξικού λαμβάνει χώρα η εξέγερση των Ζαπατίστας. Μια εξέγερση της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας που άλλαξε για πάντα τη ζωή των ίδιων αλλά και των κοινωνικών κινημάτων παγκοσμίως. Έτσι και φέτος, λοιπόν, το πρώτο ποστ της χρονιάς είναι αφιερωμένο στις αυτόνομες κοινότητες των Ζαπατίστας και στο ημερολόγιο που διατίθεται για τη στήριξή τους.

ΝΑ ΖΩΓΡΑΦΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ!

«Είμαστε εδώ, είμαστε ζαπατίστας. Για να μας δουν, καλύψαμε το πρόσωπό μας. Για να μας ονομάσουν, αρνηθήκαμε το όνομά μας. Στοιχηματίζουμε το παρόν για να έχουμε μέλλον, και για να ζήσουμε, πεθαίνουμε. Είμαστε ζαπατίστας, στην πλειοψηφία μας ιθαγενείς με ρίζες από τους Μάγιας, και δεν ξεπουλιόμαστε, δεν παραδινόμαστε, δεν υποτασσόμαστε. Είμαστε εξέγερση και αντίσταση… Είμαστε ένας από τους πολλούς σπόρους που θα γεννήσουν άλλους κόσμους».

Από το 1994 έως σήμερα, στις ιθαγενικές ζαπατιστικές κοινότητες, η αξιοπρέπεια και η αυτονομία δεν είναι ένα αίτημα, ένα σύνθημα ή ένα μακρινό όραμα: είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ένα όνειρο που χτίζεται στο φως της κάθε μέρας. Το καλοκαίρι του 2019, οι ζαπατίστας ανακοίνωσαν την (τρίτη) επέκταση των κατειλημμένων, απελευθερωμένων περιοχών τους, στις οποίες «ο λαός κυβερνά και η κυβέρνηση υπακούει», καθώς και νέες δομές αυτονομίας και αυτοδιακυβέρνησης.

Και μας ζητάνε, για μια φορά ακόμα, να χτίσουμε μαζί τους ένα όνειρο ακόμα πιο μεγάλο: «να υφάνουμε παντού δίκτυα εξέγερσης και αντίστασης… Γιατί το όνειρο που δεν περιλαμβάνει τον κόσμο όλο είναι ένα όνειρο μικρό…»

Εμείς, ακουμπάμε σε αυτό το ημερολόγιο, του 2020, λόγια και χρώματα που μιλάνε και ζωγραφίζουν την εξέγερση και την αντίσταση. Γιατί, µε τον δικό µας χρόνο και τρόπο, με τις μικρές μας δυνάμεις, µε τη δική µας γεωγραφία, και «ανεξάρτητα από χιλιοµετρικές αποστάσεις, τείχη και σύνορα ή τους φράχτες που µας υψώνουν», η καρδιά µας συνεχίζει να χτυπά µαζί µε τη δική τους στο όνειρο ενός άλλου κόσμου όπου η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αυτονομία δεν θα είναι μια ουτοπία άπιαστη.

Το ημερολόγιο μπορείτε να βρείτε στο ΣΥΝ.ΑΛΛΟΙΣ (Νηλέως 35, Θησείο), στο ΠΑΓΚΑΚΙ (Ολυμπίου 17, Κουκάκι), στη LACANDONA (Ηπίτου 4 – Σύνταγμα), καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στέκια. Η τιμή του είναι 5 ευρώ.
Επικοινωνία: info@pagkaki.org, info@synallois.org, info@lacandona.gr
Τηλ.: 213 0009927, 210 3456681, 211 0125653

Τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν στις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες.

«Η ελευθερία θα πρέπει να γίνει αυτό που οφείλει να είναι: κληρονομιά της ανθρωπότητας»

«Για να αγωνιστείς χρειάζεται λίγη ντροπή, κάμποση αξιοπρέπεια και πολλή οργάνωση»

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − sixteen =