Μεσόγειος – Έρημη και πολεμοχαρής

0

Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Η Μεσόγειος αποτελεί σήμερα το hotspot της ερημοποίησης των εδαφών. Η άνοδος της θερμοκρασίας, η έλλειψη νερού και η ξηρασία χτυπούν ανελέητα σε συνδυασμό με την υπερεκμετάλλευση των πόρων. Σε περιοχές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας παρατηρείται ήδη ακρότατη υποβάθμιση του εδάφους.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο «ερημοποίησης» υπόκειται το 1/3 των ελληνικών εδαφών, σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, με τη Θεσσαλία να συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου σχετικά με την ερημοποίηση του κάμπου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, έως το 2025 υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ τα 2/3 του πλανήτη θα ζουν με την αγωνία της εξάντλησης των αποθεμάτων. Ακόμη, αναμένεται πως η ερημοποίηση θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη φυσική καταστροφή και πως εξαιτίας του φαινομένου περισσότεροι από 135 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Αν υπάρχει μια σημαντική διαφορά με το παρελθόν, αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία εκδηλώνεται το φαινόμενο. Και σε αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα πρωτεύοντα ρόλο έχει ο άνθρωπος.

Τα μεσογειακά εδάφη θα είναι τα πρώτα που θα ερημοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, η καλλιέργεια της γης θα καταστεί ανέφικτη σε αυτά. Η ακραία υποβάθμιση θα οδηγήσει σταδιακά στην απερήμωση των γαιών και την εγκατάλειψη. Αλλά η Μεσόγειος δεν είναι μόνο αυτή…

Μεσόγειος είναι «όπου φυτρώνει ελιά». Έτσι, μεσογειακά εδάφη που βρέθηκαν ή συνεχίζουν να βρίσκονται σε συρράξεις ή σε εδαφικές διαμάχες στο μέλλον δεν θα είναι κλιματικά βιώσιμα. Κύπρος, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Συρία…

Οι μελλοντικοί χιλιάδες εκτοπισθέντες αναμένεται να είναι κλιματικοί προσφύγες – μια έννοια για την οποία σήμερα δεν υπάρχει ακόμη κανένα νομικό πλαίσιο αναγνώρισης.

Οι εξελίξεις στο κλίμα αναμένεται, έτσι, να μετατοπίσουν τη συζήτηση και για τους πολέμους που εξελίσσονται ή έρχονται. Οι σημερινές κυρίαρχες και μερικές γεωπολιτικές αναλύσεις χρειάζεται να δεχθούν μία αμφισβήτηση από ελευθεριακή σκοπιά, καθώς θα φαντάζουν μια προνομιούχα ενασχόληση μπροστά στην αμείλικτη κλιματική κατάρρευση.

Νέα ερωτήματα γεννιούνται – δεν ξέρει κανείς ακόμη πόσο μπορεί να αξίζει μελλοντικά η λειτουργία του εδάφους, υπό αυτές τις συνθήκες. Γι’ αυτό, χρειάζεται να αλλάξουμε δραστικά τον παραδοσιακό τρόπο και το πρίσμα μέσα από το οποίο αναλύουμε τα γεγονότα. Ειδικότερα όσες και όσοι ενδιαφέρονται για μία προοπτική ελευθερίας και χειραφέτησης.

Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε κατά νου ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις δεν έχουν μόνο άμεσο καταστροφικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων, αλλά επηρεάζουν αρνητικά και το περιβάλλον, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική κατάρρευση. Οι πόλεμοι παράγουν περισσότερες ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι οι αεροπορικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες μαζί. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να δούμε πως, μόνο στους πρώτους μήνες των αεροπορικών βομβαρδισμών και της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα, παρήχθησαν περισσότερα αέρια που θερμαίνουν τον πλανήτη απ’ όσο 20 κλιματικά ευάλωτες χώρες παράγουν μαζί σε έναν χρόνο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να εντάξουμε τον οικολογικό παράγοντα σε όλους τους τομείς της σκέψης, της δράσης και των αγώνων ενάντια στην Ιεραρχία. Ο χρόνος πιέζει, η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος χτυπά ήδη – πρώτα τους ευάλωτους και εν τέλει όλους.

Αγώνας για τη #Γη και την #ελευθερία

#κοινωνική_οικολογία #πλανήτης_σε_κίνηση #αποαναπτυξη #πόλεμος #καπιταλισμός #γεωργία

https://www.iemed.org/publication/desertification-in-the-mediterranean-region/

https://www.ecogaia.gr/erimopoiisi/

https://tvxs.gr/news/perivallon/pagkosmia-imera-kata-tis-erimopoiisis-kai-tis-ksirasias-30-tis-elladas-apeileitai/

https://www.labmanager.com/risk-of-desertification-in-mediterranean-more-serious-than-realized-27585

https://svet.charita.cz/en/news/how-wars-destroy-the-environment-and-contribute-to-climate-change/

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − fifteen =