ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ 2024: Και τα παιδιά; 30 και 40 χρόνια εξέγερσης… υφαίνοντας ζωή για τις γενιές που θα ‘ρθουν

0

…κάποια μέρα θα καταλάβετε ότι ναι, είναι δυνατόν να υπάρχουν άντρες και γυναίκες σαν κι εμάς, χωρίς πρόσωπο, χωρίς όνομα, που τα αφήνουν όλα, ως και την ίδια τους τη ζωή, για να μπορέσουν ένα πρωί τα παιδιά να ξυπνήσουν και ν’ αντικρύσουν τον κόσμο χωρίς μάσκες και τις λέξεις χωρίς φόβο. Όταν έρθει εκείνη η μέρα, εμείς, οι χωρίς πρόσωπο και όνομα, θα μπορέσουμε να ξεκουραστούμε… κάτω από τη γη ίσως, νεκροί, ναι, αλλά ευχαριστημένοι…..

∼Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος, Μάρτης 1994

Αυτό το ημερολόγιο, στα 40 χρόνια από την ίδρυση του EZLN και στα 30 χρόνια από την εξέγερση της 1ης Γενάρη του 1994, θα μπορούσε να έχει έναν χαρακτήρα επετειακό, να απαριθμεί τις σημαντικές στιγμές του ζαπατισμού, τα επιτεύγματα της αυτονομίας, τις μεγάλες τομές και τα όσα μας έμαθαν.

Επιλέγουμε όμως, αντί γι’ αυτά, να μιλήσουμε με τα δικά τους τα λόγια και με εικόνες για την κινητήρια δύναμη αυτής της εξέγερσης που το βλέμμα της αγκαλιάζει τον ορίζοντα των γενεών που θα θα ‘ρθουν: να μιλήσουμε για ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Το ημερολόγιο μπορείτε να το βρείτε στο Συν Άλλοις (Νηλέως 35, Θησείο), στη Lacandona (Ηπίτου 4, Σύνταγμα), στο Παγκάκι (Ολυμπίου 17, Κουκάκι), στις Εκδόσεις των Συναδέλφων (Καλλιδρομίου 30), στη Σβούρα (Σπ. Τρικούπη 21) καθώς και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία και στέκια.

Στη Θεσσαλονίκη, στις Ακυβέρνητες Πολιτείες (Αλ. Σβώλου 28), στο Εκλεκτίκ (Ελ. Βενιζέλου 59).

 Ομάδα Calendario Zapatista

Επικοινωνία: calendariozapatista@gmail.com

fb: #Oι Ζαπατίστας στην Ευρώπη

 

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 4 =