Δίκτυο αλλληλεγγύης Καρδίτσας: «Η αλληλεγγύη αναδεικνύει τη γύμνια του τοπικού & κεντρικού κράτους»

0

Κείμενο του Δικτύου αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας. Η εν λόγω πρωτοβουλία, μαζί με άλλες αλληλέγγυες-οριζόντιες δομές, στηρίζει καθημερινά με δράσεις, συλλογή πρώτων ειδών, μαγειρέματα κ.ά. τους πλημμυροπαθείς ανθρώπους στην περιοχή. Στηρίξτε-διαδώστε την προσπάθειά τους.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΝΙΓΕΙ, ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΔΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΖΕΤΑΙ, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

Είμαστε πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο που παίζεται για 2η φορά μέσα σε τρία χρόνια. Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και τεράστιες περιβαλλοντικές και υλικές καταστροφές. Οι εικόνες και οι ζωντανές μεταδόσεις αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα λόγια των ανθρώπων που σωθήκανε φτάνουν, δεν χρειάζεται να πει κανένας τίποτα περισσότερο, θα ήτανε ύβρις.

Το όποιο νέο περιμένουμε από εδώ και πέρα αφορά μόνο τον μακάβριο αριθμό νεκρών που θα αποκαλυφθούν για να ολοκληρωθεί η τραγωδία.

Φτάνει πια με τους νεκρούς μας. Δε μπορούμε απλά να καθόμαστε και να τους μετράμε.

Η καταστροφή αυτή δεν ήρθε ξαφνικά και οι ευθύνες για την τραγωδία έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.

Μόλις 3 χρόνια νωρίτερα ένα άλλο καταστρεπτικό φυσικό φαινόμενο «Ιανός» χτύπησε την περιοχή μας αφήνοντας πίσω νεκρούς και υλικές ζημιές. Τότε το κεντρικό μαζί με το τοπικό κράτος διαβεβαιώνανε ότι τα χρήματα που θα δοθούνε θα εξαφανίσουνε τον κίνδυνο όμοιας καταστροφής. Υπουργοί, Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι μας βομβαρδίζανε συνεχώς με το ποσά των έργων που θα εκτελούνταν.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα έργα που αποφασιστήκανε, συμφωνηθήκανε απευθείας με τον εθνικό μας εργολάβο και ευεργέτη μέσα στα κλειστά γραφεία των υπουργείων χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι, ούτε οι τοπικοί δήμαρχοι!!!! Το μόνο που μάθανε οι φτωχοί ιθαγενείς ήτανε το ποσό των 254 εκατομμυρίων €. Συμπλήρωνε το ποσό των 143 εκατομμυρίων € που δοθήκανε απευθείας στο τοπικό κράτος (Δήμους και Περιφέρεια) για έργα που οι ίδιοι θα αποφασίζανε και αυτοί τα δώσανε με την σειρά τους απευθείας σε δικούς τους εργολάβους χωρίς να μάθει κανείς τίποτα.

Φτάνει πια με τις καταστροφές μας. Δεν μπορούμε απλά να τις ζούμε.

Με βάση την σημερινή εικόνα κρίνεται η τεράστια αποτελεσματικότητα όλων αυτών των έργων των 400 εκατομμυρίων €. Αλήθεια ρωτάει όλος ο κόσμος, που πήγανε 400 εκατομμύρια, όταν κανείς δεν βλέπει έργα δίπλα του, παρά μόνο βιτρίνες;;;; Πού πήγανε όλα αυτά τα λεφτά;;; Όταν το μόνο που σώθηκε είναι η γέφυρα της ΤΕΡΝΑ για να φτιάξει τις ανεμογεννήτριες ;;;; (κόπηκε ο δρόμος βέβαια δίπλα από την γέφυρα αλλά αυτός είναι για τους ντόπιους). Είναι προφανές ότι η πόλη της Καρδίτσας δεν πλημμύρισε ολόκληρη για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια και “θυσιαστήκανε” τα περιφερειακά χωρία του Νομού γιατί θα ήτανε καταστρεπτικό πολιτικά να ξαναγίνει. (Τόση είναι η αξία των ζωών των συνανθρώπων μας στα χωριά).

Σε όλους αυτούς που αναφέρουν ότι τα φαινόμενα ήταν πρωτοφανή και κανένα έργο δεν θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση θα τους καλέσουμε να μας πουν (τυχαία τα νούμερα) εάν οι 30 νεκροί έχουν διαφορά από τους 10 νεκρούς, εάν τα 40 πλημμυρισμένα χωρία έχουν διαφορά από τα 10, εάν τα 800.000 πλημμυρισμένα στρέμματα χωραφιών έχουν διαφορά από τα 300.000.

Η κακοκαιρία Ντάνιελ ήρθε σαν φυσική συνέχεια του Ιανού. Ήρθε για να αποκαλύψει με μεγαλειώδη τρόπο ότι η προηγούμενη καταστροφή ήτανε απλά ακόμα μια ευκαιρία για μπίζνα για το εγχώριο κεφάλαιο και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς με τον “Άγιο Ιανό”. Τοπικό και εθνικό κράτος υπό τις οδηγίες της ΕΕ και υπηρετώντας την κυρίαρχη πολιτική που υπαγορεύουν οι αγορές στα πλαίσια του καπιταλισμού, έχουν υποτάξει τα πάντα στο αναμενόμενο κέρδος για τις μεγάλες εταιρείες (κατασκευαστικές, χρηματοπιστωτικές, υγείας κλπ). Σε αυτό το πλαίσιο δεν χωράει κανένα έργο ή πολύ περισσότερο συντήρηση, το οποίο να έχει κοινωνικό πρόσημο και κοινωνική συνεισφορά.

Ήδη ο πρωθυπουργός σφύριξε με τις δηλώσεις του από την Θεσσαλία την έναρξη ενός νέου κύκλου μπίζνας όταν είπε ότι στα νέα έργα δεν μπορεί να συμμετέχει μόνο ένας εθνικός εργολάβος αλλά των σύνολο των εθνικών εργολάβων. (Σκεφτείτε μόνο τι μάσα έχει να πέσει !!!!!)

Είναι η ώρα να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Από την πλευρά του ο απλός κόσμος που έχει σωθεί από την καταστροφή, συγκλονισμένος από τα γεγονότα τρέχει εθελοντικά να βοηθήσει και να προσφέρει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό αποκαλείται αλληλεγγύη. Αναδεικνύει την γύμνια, την κατάντια και τον εξευτελισμό του τοπικού και κεντρικού κράτους, το οποίο μέσω του Δήμου Καρδίτσας (του τελειώσανε τα μαυραγορίτικα από τον Ιανό φαίνεται) κάνει έκκληση στους πολίτες να προσφέρουν ότι έχουν. Αντί να προσφέρει βοήθεια ή να τσακιστεί να βρει εάν δεν έχει, το οργανωμένο κράτος καλεί τους τυχερούς που δεν πνιγήκανε να σώσουν αυτούς που πλημμυρίσανε. (Αλήθεια τι χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κράτος και δεν το διαλύουμε;;;)

Είναι τέτοια η ξεφτίλα τους που στοιβάζουν στην κυριολεξία τους διασωθέντες μέσα σε γυμναστήρια σχολείων ενώ θα έπρεπε να επιτάξουν ξενοδοχεία από όλη την περιφέρεια, για την φιλοξενία τους.

Απέναντι σε όλη αυτή την δυστοπία που δεν έρχεται αλλά είναι εδώ και μας τυραννάει, πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι ΤΩΡΑ. Η αλληλεγγύη μας για να μην γίνει προεκλογική φιέστα πρέπει να μπολιαστεί με διεκδίκηση για να έχει αποτέλεσμα. Πρέπει να έχει στον πυρήνα της την σκέψη ότι πνιγμένοι, καμένοι, άνεργοι, κυνηγημένοι, πεινασμένοι, φτωχοί δεν είμαστε από επιλογή. Είναι το σύστημα που καθορίζει την ζωή μας για το δικό του κέρδος.

Εάν δεν αντιπαρατεθούμε μαζί του συνολικά η αλληλεγγύη μας θα πέφτει σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Φτάνει πια μες τις αναβολές!! Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΤΩΡΑ είναι η στιγμή που πρέπει με δυναμικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις να απαιτήσουμε όλα όσα μας κάνουν την ζωή αξιοβίωτη. Να απαιτήσουμε αντιπλημμυρικές υποδομές και αποστραγγιστικά έργα ουσίας, και όχι βιτρίνας, σε συμβίωση με το φυσικό κόσμο, να σταματήσει η καταπάτηση και η τσιμεντοποίηση των ποταμών και των ρεμάτων. Να μην μας βάλουνε στο ζύγι το κόστος και το κέρδος, στο κάτω κάτω εμείς οι εργαζόμενοι τον παράγουμε τον πλούτο αυτού του κόσμου.

Απαιτούμε:
• ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
• ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
• ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΜΕΣΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΥΜΜΗΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ
• ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΣΙΜΑ ΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ (καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος για σοβαρότατη υγειονομική κρίση).

Φωτογραφίες: Στιγμιότυπα από τη χθεσινή συγκέντρωση πορεία στο κέντρο της Καρδίτσας, η οποία συνεχίστηκε στην περιφέρεια και τον Δήμο.

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 10 =