Κείμενο και φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
Είναι πολύ σημαντικό μετά από μία καταστροφή να μπορείς να βγαίνεις και να λες: «δεν θρηνήσαμε νεκρούς» όμως για πόσο λειτουργεί αυτό ως επιτυχία σε μια καταστροφή;
Όταν έχουν χαθεί ξανά περιουσίες, εκατοντάδες ζώα, χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Δεν αρκεί να μην σκοτώνεται κόσμος στις πυρκαγιές. Δεν μπορεί ο στόχος το 2023 να ειναι απλά αυτός. Δεν περισσεύουν ούτε άνθρωποι, ούτε, ζώα, ούτε δέντρα στην Ελλάδα του 2023.
Ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε χάνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο και εμείς είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, γινόμαστε σαν λαός φτωχότεροι.
Εχθές ένας 80χρονος στο Λουτράκι που κάηκε το σπίτι του αναρωτιόταν τι θα κάνει από εδώ και πέρα.
Ακούμε συνέχεια ότι τα σπίτια χτίζονται ξανά. Αλήθεια; Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να το χτίσει ξανά σε αυτή την ηλικία; Πού θα καταλήξει να μένει; Σε κάποιο συγγενή; Σε κάποιο γηροκομείο;
Εσείς μπορείτε να το χτίσετε ξανά το σπίτι σας; Εγώ δεν θα μπορούσα κι ας μην είμαι 80. Με τι να χτίσω; Με νέα δάνεια; Με αποζημιώσεις που είναι για γέλια; Και πού; Μέσα σε ένα κατεστραμμένο τόπο;
Δεν αρκεί να λες σώσαμε τον κόσμο, και πως τα σπίτια ξαναχτίζονται. Η χώρα έχει πρόβλημα. Έχει πρόβλημα οργανωτικό και υποδομών. Και έχει και ελλείψεις.
Τρία χρόνια τώρα τα ΜΜΕ θαυμάζουν τους Ρουμάνους πυροσβέστες και τον εξοπλισμό τους. Τρία χρόνια τώρα η Ελλάδα τι έκανε για το εξοπλισμό της ΠΥ; Τι αγόρασε;
Ακούμε ότι έχουμε περισσότερα πτητικά μέσα από ποτέ και τα απαριθμούν σε 90.
Μέσα σε αυτά έχουν και καναντέρ 40 ετών και άλλα 25 ετών. Δεν ξέρω ούτε πόσο ασφαλή είναι αυτά, ούτε πόσο μπορούν να προσφέρουν.
Βλέπαμε αυτές τις μέρες πυροσβεστικά οχήματα ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών να ρίχνονται στη μάχη και δίπλα τα υπερσύγχρονα οχήματα των Ρουμάνων πυροσβεστών.
Βλέπαμε τις στολές των Ελλήνων πυροσβεστών να είναι σαν φτωχοί συγγενείς δίπλα στους Ρουμάνους. Και αυτό συμβαίνει τρία χρόνια από τις πρώτες διαπιστεύσεις που κάναμε όταν τους είδαμε στη μάχη της Β. Εύβοιας.
Όλες αυτές τις μέρες κάτοικοι από πολλές περιοχές καταγγέλουν ότι δεν υπήρχαν πτητικά μέσα, δεν υπήρχαν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις, ή δεν είχαν νερό.
Αυτό συνέβη γιατί δεν ήθελε η ΠΥ να παρέμβει; Ασφαλώς και όχι.
Αυτό συνέβη γιατί όλες οι δυνάμεις που είχαμε δεν ήταν αρκετές. Όταν ξέφυγε η κατάσταση έγιναν επιλογές, και οι δυνάμεις στάλθηκαν εκεί που έκριναν οι επιτελείς ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.
Κάποιοι λένε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σε κάθε σπίτι ένας πυροσβέστης.
Ασφαλώς και όχι. Αλλά οι συνθήκες καθορίζουν τις ανάγκες και όχι το αντίθετο.
Και οι συνθήκες όσο προχωράμε προς το μέλλον δείχνουν ότι θα έχουμε αυξημένο αριθμό πυρκαγιών και με μεγαλύτερη ένταση και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούμε περισσότερο προσωπικό, περισσότερο εξοπλισμό, περισσότερα μέτρα για να προλάβουμε το ξέσπασμα πυρκαγιών.
Έχει γίνει κάτι τέτοιο; Όχι.
Γιατί;
Γιατί η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ψηλά στη λίστα του κράτους και αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Για την ακρίβεια η προστασία του περιβάλλοντος και των υποδομών είναι πολύ χαμηλά στη λίστα του κράτους.
Τα Καναντέρ των 40 ετών δεν γέρασαν σε μια μέρα. Χρειάστηκαν κυβερνήσεις 40 ετών που αδιαφόρησαν και τα κράτησαν σε λειτουργία.
Η ΠΥ έχει περίπου 4.000 οργανικά κενά. Όλοι αυτοί έλειψαν τις κρίσιμες μέρες που βιώσαμε.
Υπάρχει μία κακή αντίληψη στο καπιταλιστικό κράτος που ζούμε. Η αντίληψη πως δεν μπορείς να πληρώνεις υπαλλήλους που δεν θα χύνουν το αίμα τους στη δουλειά όλο το χρόνο που βρίσκονται εκεί. Κάπως έτσι «δεν αξίζει» να πληρώνουμε γιατρούς για τα νησιά, διασώστες για το ΕΚΑΒ, καθηγητές για τα σχολεία, πυροσβέστες για τις πυρκαγιές.
Γιατί να τους πληρώνουμε να κάθονται όταν δεν έχουν δουλειά; Γιατί να πάρουμε περισσότερα ασθενοφόρα και να τα έχουμε να κάθονται όταν δεν έχουν κλήσεις; Γιατί να πάρουμε περισσότερα πτητικά μέσα και να κάθονται όταν δεν έχουμε πυρκαγιές;
Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους τους τομείς του κράτους…
Έχετε ακούσει ποτέ να λένε ότι έχουμε έλλειψη σε αστυνομικούς; Κι αν υπάρχουν, είναι γιατί τους έχουν βάλει για προσωπική φρουρά σε βουλευτές και υπουργούς απο τους οποίους ποτέ επίσης δεν έχουμε έλλειψη. Πάντα είχαμε όσους βουλευτές χρειάζεται το σύστημα και περισσότερους υπουργούς και υφυπουργούς από όσους χρειαζόμαστε.
Έχετε ακούσει ποτέ βουλευτή ή υπουργό να κυκλοφορεί με κρατική λιμουζίνα 40 ετών όπως το καναντέρ που πετάνε οι πιλότοι μας;
Έχετε ακούσει ποτέ την αστυνομία να κάνει περιπολίες και καταδιώξεις με 40 ετών περιπολικά; Ή έστω με 25;
Η ΠΥ όμως προσπαθεί να σβήσει πυρκαγιές με οχήματα 30 ετών και πετάει με καναντέρ 40 ετών.
Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και η προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, δεν είναι μία απο αυτές. Οριακά είναι η προστασία ζωών γιατί εύκολα βάζουμε την αστυνόμια να τους σέρνει έξω από τα σπίτια τους για να μην καούν αλλά αν χρειαστούν το ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει μπορεί να πεθάνουν στην άσφαλτο στην αναμονή ή σε κάποια καρότσα αγροτικού.
Η Ελλάδα έχει πρόβλημα προτεραιοτήτων και οι πυροσβέστες που τρέχουν από τη Δευτέρα να διορθώσουν τα λάθη, τις παραλήψεις και τα προβλήματα που οι κυβερνήσεις δημιούργησαν, δεν έχουν καμία ευθύνη.
Οι πυροσβέστες και οι πιλότοι των πυροσβεστικών μέσων είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για να τα ακούνε και να την πληρώνουν για όλα τα στραβά σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αυτούς βλέπει και αυτούς βρίζει ο κόσμος όταν απελπισμένος βλέπει την περιουσία του να καίγεται.
Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί μόνο αυτοί είναι εκεί την ώρα του χαμού.
Είδατε κανέναν υπουργό, πρωθυπουργό ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να είναι εκεί με τη μάνικα; Όχι φυσικά. Οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας τρέχουν για όλα και τα ακούνε όλα.
Δυστυχώς κάθε χρόνο ζούμε τα ίδια. Και πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον δεν θα είναι διαφορετικό.
————————————————————–
Βίντεο: “Ο Σπίθας έζησε την κόλαση στον Άγιο Σωτήρα και σώθηκε.
Μετά τη φωτιά τον βρήκαν άνθρωποι που τον γνωρίζουν και τον πήραν μακριά από τα καμμένα.
Η φρίκη που βίωσε και οι αναθυμιάσεις ακούγονται στην ανάσα του και τους λυγμούς του.
Τον έβαλαν να καθίσει σε βρεγμένες πετσέτες και ξεκίνησε για τον κτηνίατρο.
Εύχομαι να είναι καλά”.
Συζήτηση1 Σχόλιο
Μαζί τα παλιώσαμε.