ΗΠΑ: Νέα αστυνομική δολοφονία διαδηλωτή γιατί υπερασπίστηκε το δάσος – Stop Cop City!

0

Ενημέρωση από το Autonomies.org | Λίγες μόλις μέρες μετά τις βιαιες εκκενώσεις της ζώνης υπεράσπισης Lützerath στη Γερμανία, το οικολογικό κίνημα παγκοσμίως συνεχίζει να ματώνει. Εν ψυχρώ θανάσιμο πυροβολισμό δέχτηκε ο νεαρός οικολόγος ακτιβιστής Manuel ‘Tortuguita’ Paez Teran που διαμαρτυρόταν, μαζί με συναγωνιστές του στην Ατλάντα της Τζόρτζια, για την καταπάτηση του δάσους της περιοχής που προορίζεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στις ΗΠΑ, γνωστό και ως Cop City.

Αλληλεγγύη με το κίνημα για να σταματήσει η “πόλη των αστυνομικών” και για την υπεράσπιση του δάσους Weelaunee!

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Black Rose Anarchist Federation

Στις 18 Ιανουαρίου 2023, μια πολυμελής ομάδα κρούσης κινήθηκε για να εκκαθαρίσει μια διαμαρτυρία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Στα πρώτα λεπτά αυτής της επιχείρησης, αστυνομικοί της πολιτείας της Τζόρτζια πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν διαδηλωτή που καθόταν στο δέντρο.

Ο διαδηλωτής, Manuel Paez Teran, επίσης γνωστός ως Tortuguita ή Tort, συμμετείχε σε μια συνεχιζόμενη κατάληψη του δάσους της Ατλάντα (Weelanuee). Ο στόχος της κατάληψης του δάσους είναι να αποτραπεί η κατασκευή της “Cop City”, μιας υπερσύγχρονης εγκατάστασης εκπαίδευσης αστυνομικών αστικού πολέμου, έκτασης 381 στρεμμάτων. Η μη κατασκευασμένη ακόμη εγκατάσταση έχει μέχρι στιγμής αντλήσει 90 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από έναν συνδυασμό φορολογίας και εταιρικών χορηγιών.

Από τότε που ανακοινώθηκε το έργο, οι κάτοικοι της Ατλάντα έχουν διαδηλώσει και καταγράψει την οργή τους για τη μυστικοπαθή ανάπτυξή του, τις πιθανές επιπτώσεις στην τοπική άγρια φύση, την κατάχρηση δημόσιων πόρων και τη βεβαιότητα ότι θα αυξήσει την παρουσία βαριά οπλισμένων αστυνομικών στην περιοχή.

Ήδη, αρκετοί από τους δεντροπαρατηρητές έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για κακουργήματα που συνοδεύονται από κατηγορίες για εγχώρια τρομοκρατία. Αυτό αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλιμάκωση στη χρήση νόμιμης βίας και δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να φτάσει το κράτος για να ποινικοποιήσει ακόμη και τη μη βίαιη διαφωνία.

Στον απόηχο της μαζικής εξέγερσης του Τζορτζ Φλόιντ, μαζί με τις πολλές αντι-αστυνομικές εξεγέρσεις που προηγήθηκαν, το κράτος έχει αποφασιστικό συμφέρον να στρατιωτικοποιήσει τον μηχανισμό ασφαλείας του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση της χρήσης μιλιταριστικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού θα οδηγήσει σε εντατικοποίηση της βίας με στόχο τους καθημερινούς ανθρώπους, ιδίως τους μαύρους και τους καφετί. Και τέτοιες εγκαταστάσεις και νέες χρηματοδοτήσεις θα ενισχύσουν και θα θωρακίσουν περαιτέρω ένα επάγγελμα γεμάτο με δράστες μισογυνιστικής και λευκής-υπεροχής βίας.

Επιπλέον, καθώς βαδίζουμε ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την καταστροφή σχεδόν 400 στρεμμάτων δασικής γης που ανήκουν στον ιθαγενικό λαό των Muscogee. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της άπληστης αναπτυξιακής επιδίωξης που επιταχύνει την κλιματική καταστροφή, η οποία έχει τις ρίζες της στα ίδια τα θεμέλια των αποικιοκρατικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας Black Rose / Federación Anarquista Rosa Negra, οι καρδιές μας ραγίζουν για την αστυνομική δολοφονία του Tort και το τίμημα που έχει πληρώσει μέχρι στιγμής η υπεράσπιση του δάσους. Επεκτείνουμε την αλληλεγγύη μας στα κινήματα Stop Cop City και Defend Atlanta Forest. Τέλος, ευχόμαστε δύναμη για τους φίλους και την οικογένεια του Tort και ένα ανανεωμένο σθένος για το ευρύτερο κίνημα.

Η επίθεση σε ένα κίνημα είναι επίθεση σε όλα. Ξανά και ξανά, η λαϊκή αντίσταση έχει δείξει ότι τα σχέδια της αστυνομίας μπορούν να ηττηθούν.

Μπορούμε να το ξανακάνουμε.

Υποστηρίζουμε την ακόλουθη δήλωση αλληλεγγύης με το κίνημα για την υπεράσπιση του δάσους Weelaunee:

Καλούμε όλους τους ανθρώπους καλής συνείδησης να σταθούν αλληλέγγυοι στο κίνημα για να σταματήσει το Cop City και να υπερασπιστούν το δάσος Weelaunee στην Ατλάντα.

Στις 18 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας στρατιωτικοποιημένης επιδρομής τους στο δάσος, η αστυνομία στην Ατλάντα πυροβόλησε και σκότωσε ένα άτομο. Αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο από μια σειρά βίαιων αντιποίνων της αστυνομίας ενάντια στο κίνημα. Η επίσημη αφήγηση είναι ότι η πόλη των μπάτσων είναι απαραίτητη για να γίνει η Ατλάντα “ασφαλής”, αλλά αυτή η βίαιη δολοφονία αποκαλύπτει τι εννοούν όταν χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη.

Τα δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη Γη. Η καταστροφή των δασών επηρεάζει όλους μας. Το ίδιο ισχύει και για τον εξευγενισμό και την αστυνομική βία που θα διευκόλυνε η ισοπέδωση του δάσους Weelaunee. Αυτό που συμβαίνει στην Ατλάντα δεν είναι τοπικό ζήτημα.

Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν την πόλη των μπάτσων έχουν προσπαθήσει να απαξιώσουν τους υπερασπιστές των δασών ως “εξωτερικούς ταραξίες”. Αυτή η συκοφαντία έχει μια επαίσχυντη ιστορία στον Νότο, όπου οι Αρχές τη χρησιμοποίησαν εναντίον των καταργητών, των οργανωτών εργατικών κινημάτων και του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα, μεταξύ άλλων. Ο στόχος όσων διαδίδουν αυτή την αφήγηση είναι να αποθαρρύνουν την αλληλεγγύη και να απομονώσουν τις κοινότητες μεταξύ τους, προσφέροντας παράλληλα ένα πρόσχημα για να εισέλθουν κρατικές και ομοσπονδιακές δυνάμεις, οι οποίες είναι οι πραγματικοί “εξωτερικοί ταραξίες”. Η συνέπεια αυτής της στρατηγικής είναι πλήρως εμφανής στην τραγωδία της 18ης Ιανουαρίου.

Η αντικατάσταση ενός δάσους με ένα κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών θα δημιουργήσει μόνο μια πιο βίαια αστυνομοκρατούμενη κοινωνία, στην οποία οι πόροι των φορολογουμένων θα πλουτίζουν την αστυνομία και τις εταιρείες όπλων αντί να αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές ανάγκες. Η μαζική φυλάκιση και η στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας απέτυχαν να μειώσουν την εγκληματικότητα ή να βελτιώσουν τις συνθήκες για τις φτωχές και εργατικές κοινότητες.

Στην Ατλάντα και σε όλες τις ΗΠΑ, η επένδυση στους προϋπολογισμούς της αστυνομίας γίνεται εις βάρος της πρόσβασης σε τρόφιμα, εκπαίδευση, παιδική φροντίδα και υγειονομική περίθαλψη, της προσιτής και σταθερής στέγασης, των πάρκων και των δημόσιων χώρων, της διαμετακόμισης και της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, της οικονομικής σταθερότητας για τους πολλούς. Η συγκέντρωση πόρων στα χέρια της αστυνομίας εξυπηρετεί την υπεράσπιση της ακραίας συσσώρευσης πλούτου και εξουσίας από τις εταιρείες και τους πολύ πλούσιους.

Τι κάνουν οι μπάτσοι με τους αυξημένους προϋπολογισμούς τους και την εξουσιοδότηση που τους δίνουν οι πολιτικοί; Σκοτώνουν ανθρώπους, κάθε μέρα. Φυλακίζουν και τραυματίζουν μαθητές, γονείς, αγαπημένα πρόσωπα που απλώς αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια κοινωνία που οργανώνεται απερίσκεπτα πάνω στις αξίες της βίας, του ρατσισμού, της απληστίας και της αμέριμνης αδιαφορίας για τη ζωή.

Ο αγώνας που διεξάγεται στην Ατλάντα είναι ένας αγώνας για το μέλλον. Καθώς οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σφυροκοπούν τις κοινότητές μας με τυφώνες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές, το διακύβευμα αυτού του αγώνα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Θα καθορίσει αν αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς θα κληρονομήσουν μια κατοικήσιμη Γη ή έναν εφιάλτη αστυνομικού κράτους. Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε μια ειρηνική κοινωνία που δεν θα αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως αναλώσιμη.

Οι υπερασπιστές των δασών προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας. Οφείλουμε να τους υποστηρίξουμε στους κατοίκους της Ατλάντα και στις μελλοντικές γενιές παντού.

→ Περισσότερα για τον αγώνα: https://stopcop.city/

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι για να υποστηρίξετε την υπεράσπιση του δάσους στην Ατλάντα:

Κάντε δωρεά στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ατλάντα για την υποστήριξη των νομικών εξόδων για τους συλληφθέντες διαδηλωτές και τη συνεχιζόμενη νομική δράση.
Καλέστε τους επενδυτές του έργου να αποεπενδύσουν από την Cop City (λίστα επενδυτών του APF). Καλέστε τους κατασκευαστές του έργου να εγκαταλείψουν τα συμβόλαια κατασκευής τους.
Οργανώστε ταμεία εγγύησης πολιτικής αλληλεγγύης, ταμεία δασικής υπεράσπισης και επιτροπές δασικής υπεράσπισης εκεί που ζείτε.
Οργανώστε ή συμμετέχετε σε τοπικές δράσεις αλληλεγγύης.
Υποστηρίξτε και κυκλοφορήστε αυτή τη δήλωση αλληλεγγύης.

〉 Για να προσυπογράψετε αυτή τη δήλωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το defendweelaunee@riseup.net

———————————————————————————————————————————————————

Δημοσίευση: Ιωάννα-Μαρία Μαραβελίδη

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =