«Αυτοδιαχείριση και Επανάσταση» – Εκδηλώσεις με τον Αντρές Ρουτζέρι στην Αθήνα

0

Από τις 8 έως τις 15 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα, καλεσμένος της Εναλλακτικής Δράσης, ο Αντρές Ρουτζέρι, πανεπιστημιακός από την Αργεντινή, ακτιβιστής και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την αυτοδιαχείριση.

Ένα από τα βιβλία του, το Αυτοδιαχείριση και Επανάσταση, έχει μεταφράσει και έχει εκδώσει στα ελληνικά η συλλογικότητα “Εναλλακτική Δράση”.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα εκτός από την επίσημη παρουσίαση του προαναφερόμενου βιβλίου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, 6.30μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, ο Ρουτζέρι θα πάρει μέρος σε πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις για την Αυτοδιαχείριση, μεταφέροντας όχι μόνο τις θεωρητικές του γνώσεις, αλλά και την πλούσια εμπειρία που έχει από τη συμμετοχή του σε αγώνες για την καθιέρωση της Αυτοδιαχείρισης, τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε κοινωνικούς θεσμούς.

Ακολουθεί το σχετικό κάλεσμα:

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Με την ευκαιρία της παρουσίας στη χώρα μας του Αντρές Ρουτζέρι, Αργεντινού πανεπιστημιακού, ακτιβιστή και συγγραφέα πολλών βιβλίων για την αυτοδιαχείριση η “Εναλλακτική Δράση” θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις και συζητήσεις που αφορούν το μεγάλο θέμα της Αυτοδιαχείρισης και της ξεχωριστής σημασίας που αποκτά, ιδιαίτερα για την εποχή μας.

Μια εποχή που όλα τα κοινά αγαθά (νερό, ενέργεια, υγεία, παιδεία, φυσικό περιβάλλον, ακόμη και τα ιστορικά μνημεία) μετατρέπονται σε εμπορεύματα και παράλληλα, η κρίση (οικονομική, πολιτική, ενεργειακή, περιβαλλοντική αλλά και η κρίση των κομμάτων και γενικότερα των θεσμών) από τη μια μεριά οδηγεί τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων σε φτωχοποίηση ακόμη και εξαθλίωση και από την άλλη προκαλεί τόση απογοήτευση και αβεβαιότητα, ώστε να έρχονται αντιμέτωποι με πολλά αξιέξοδα.

Με τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε, στοχεύουμε στο να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την ιστορία και το περιεχόμενο της αυτοδιαχείρισης η οποία, αν και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά και μεγάλα επαναστατικά κινήματα, κυρίως στον 20ό αιώνα, προσφέροντάς τόσο τις υλικές όσο και τις οργανωτικές και ιδεολογικές δυνάμεις, ώστε να λειτουργούν αυτόνομα και από το κεφάλαιο και από το κράτος, σήμερα απουσιάζει παντελώς από την επίσημη ρητορική όλου του θεσμικού πολιτικού φάσματος και παρουσιάζεται κάτι σαν ουτοπία.

Το ότι τα επαναστατικά αυτά κινήματα γνώρισαν άγρια καταστολή από τη βία του κράτους και προσωρινά υποχώρησαν δεν σημαίνει ότι οι ιδέες και οι πρακτικές της αυτοδιαχείρισης ξεχάστηκαν. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μας, η αυτοδιαχείριση όχι μόνο μπορεί να δώσει απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα, αλλά αποτελεί μονόδρομο.

Στις εκδηλώσεις λοιπόν θα έχουμε την ευκαιρία συζητήσουμε σημαντικά θέματα, όπως: Τι ακριβώς είναι η αυτοδιαχείριση και κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ιστορικά; Πού εφαρμόζεται σήμερα και ποια είναι η αποτελεσματικότητά της; Ποιες δυσκολίες παρατηρούνται στην εφαρμογή της; Πώς συνδέονται τα εγχειρήματα της αυτοδιαχείρισης με την κοινωνία και τις ανάγκες της; Πώς οι έννοιες «κοινά» και κοινοτισμός συνδέονται με την αυτοδιαχείριση; Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η αυτοδιαχείριση σε θεσμούς όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά;

Αυτά είναι, ενδεικτικά, κάποια από τα θέματα που θα συζητηθούν στις εκδηλώσεις. Είναι βέβαιο ότι θα τεθούν και άλλα ερωτήματα και προβληματισμοί. Στόχος μας είναι να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας, για να μπορούμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση να απαντάμε στο κράτος και στα κόμματα: Αφού δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς.

Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: 

«Αυτοδιαχείριση και Επανάσταση» του Αντρές Ρουτζέρι

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + three =