Ο ζαπατιστικός συνεταιρισμός καφέ Ssit Lequil Lum (ντοκιμαντέρ)

0

Ο ζαπατιστικός συνεταιρισμός καφέ «Σιτ Λεκίλ Λουμ» (Ssit Lequil Lum), 2011, διάρκεια: 22′, ελληνικοί υπότιτλοι.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό, το οποίο γύρισαν Ζαπατίστας που έχουν επιμορφωθεί και προωθούν προγράμματα επικοινωνίας, τα μέλη του αυτόνομου συνεταιρισμού «Σιτ Λεκίλ Λουμ» μάς μιλούν για την οργάνωσή τους και εξηγούν τη συλλογική εργασία παραγωγής του καφέ. Το ντοκιμαντέρ είναι πλέον διαθέσιμο διαδικτυακά:

Διαβάζουμε: Ssit Lequil Lum σημαίνει «οι καρποί της μητέρας γης». Ο ζαπατιστικός αυτός συνεταιρισμός παραγωγών καφέ ανήκει στο Καρακόλ του Ρομπέρτο Μπάρριος. Δημιουργήθηκε το 2008 και αποτελείται από 520 ιθαγενείς παραγωγούς τσολ, τσελτάλ και τσοτσίλ.

Η καλλιέργεια του καφέ γίνεται υπό σκιά, κάτω από αυτοφυή δέντρα της πυκνής τροπικής βλάστησης σε εκτάσεις που κυμαίνονται από 5 έως 20 στρέμματα. Η συγκομιδή του γίνεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, ανάλογα με την περιοχή, τα δενδρύλλια του καφέ όμως χρειάζονται φροντίδα όλον τον χρόνο και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο καφές είναι ένα από τα ελάχιστα εμπορεύσιμα είδη και συνεπώς μία από τις ελάχιστες πηγές εσόδων.

Παρόλο που ο καφές καλλιεργείται χωρίς χημικά μέσα, όπως στους υπόλοιπους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς, τα μέλη της Ssit Lequil Lum αποφάσισαν να μην πιστοποιήσουν τον καφέ τους σε κάποιον επίσημο φορέα: “δεν θέλουμε να μπούμε σε ένα εμπόριο με την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις αλλά με κόσμο αλληλέγγυο που έχει καρδιά για να αγωνίζεται. Όλοι αυτοί δεν ενδιαφέρονται για την υγεία των παραγωγών και των κοινοτήτων. Εμείς δεν προσέχουμε μόνο τον καφέ αλλά και τη γη, το νερό και τους ανθρώπους.” Ο συνεταιρισμός εφαρμόζει ένα εσωτερικό σύστημα πιστοποίησης, με κανονισμούς που θα έχουν φτιαχτεί από τα ίδια τα μέλη του και σύμφωνα με το οποίο ειδικά εκπαιδευμένοι ζαπατίστας ελέγχουν τα χωράφια άλλων παραγωγών.

∗Audiovisuales de los caracoles zapatistas∗ ∗http://promediosfrance.free.fr/∗

Αφήστε ένα σχόλιο

three × one =