Να δοθεί άσυλο στους φυγόστρατους από τη Ρωσία – Δίκαιη Ειρήνη

0

Γράφει η Σίσσυ Βωβού, αριστερή φεμινίστρια

«ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ»
∼ Ανατόλ Φρανς

Πριν από 26 χρόνια, κάναμε μεγάλο αγώνα στο πλαίσιο του αντιπολεμικού κινήματος για την πρώην Γιουγκοσλαβία, για να βοηθήσουμε τους φυγόστρατους κάθε είδους να μετακινηθούν σε άλλες χώρες και να πάρουν άσυλο. Λέγαμε τότε ότι οι φυγόστρατοι είναι ο μεγαλύτερος στρατός της χώρας, τους υπολογίζαμε σε 300.000, μαζεύαμε πανευρωπαϊκά υπογραφές και ασκούσαμε πολιτικές πιέσεις στις Αρχές της τότε ΕΟΚ για να αποφασίσουν οι χώρες να δίδεται άσυλο σ’ αυτούς. Πολύ ωραία παρουσίαση και ανάλυση του θέματος στο βιβλίο μας Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η μάχη της Πολυεθνικής Κοινωνίας (Εκδόσεις Δελτίο Θυέλλης 1996 – υπάρχουν ακόμη κάποια αντίτυπα, παραγγελίες στο svovou@otenet.gr). Όχι όμως, δεν δόθηκε τέτοιου είδους άσυλο από καμιά χώρα, απλώς δινόταν ανοχή και περιορισμένης διάρκειας άδειες νόμιμης παραμονής, ενώ υπήρχαν και πολλοί «παράνομοι» γιατί οι διαδικασίες για όσους δεν είχαν μπει νόμιμα στις χώρες ήταν δαιδαλώδεις και εξοντωτικές.

Τώρα μαθαίνουμε ότι 500.000 άνδρες έχουν φύγει από τη Ρωσική Ομοσπονδία, πάλι ο αριθμός είναι καθ’ υπολογισμό, τον ανέφερε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και ενώ ο πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 6 Απριλίου είχε καλέσει τους Ρώσους στρατιώτες να λιποτακτήσουν και τους υποσχόταν προστασία με βάση τον νόμο για τους πρόσφυγες, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί, όπως μας λέει το site του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την αντίρρηση συνείδησης EBCO σε ανακοίνωσή του της 6ης Απριλίου.

Αντίθετα, ο Ευρωβουλευτής Urmas Paet (Renew Europe) που είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας (2005-2014) αναφέρει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το να δίνουμε άσυλο σε άνδρες που εγκαταλείπουν αυτή την περίοδο τη Ρωσία θα ήταν πολύ επικίνδυνο, και, συνεπώς, δεν πρέπει να γίνει» (EURACTIV 6-10-22).

Τουλάχιστον 200.000 άνδρες διέφυγαν στο γειτονικό Καζακστάν, όπου οι Ρώσοι εισέρχονται χωρίς διαβατήριο σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν φύγει για τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, Ισραήλ, Αργεντινή και Δυτική Ευρώπη.

Η κατάσταση για τους επίστρατους είναι δραματική, όπως διαβάζουμε σε πολλά ΜΜΕ.

Κυρίως στις πόλεις Μόσχα και Πετρούπολη, οι άνδρες αραιώνουν πολύ, τα μαγαζιά βάζουν λουκέτα, ενώ όσα λειτουργούν έχουν περίπου το 1/3 της δουλειάς τους. «Μου θυμίζει την Αθήνα το 2008», είπε σε συνέντευξή του ο Aleksei Ermilov, ιδρυτής των κομμωτηρίων Chop-Chop στην Πετρούπολη και τη Μόσχα (αλυσίδα 70 κομμωτηρίων), συγκρίνοντας τη Μόσχα με την Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Στα ανδρικά κομμωτήρια, τα κουρεία που λέμε, βλέπεις πόσο λιγοστεύουν οι άνδρες. Ακόμη, τα τοπικά μίντια αναφέρουν πόσο μειώθηκε η “πελατεία” στα κλαμπ του στριπ τιζ, αναφέρουν ότι μειώθηκε κατά 60%, γιατί δεν υπάρχουν πολλοί πελάτες (καλό αυτό) ενώ έχουν φύγει και οι φρουροί τους.

Ναι, η επιστράτευση πηγαίνει καλά κατά τον Πούτιν, αφού δήλωνε στις 15/10 ότι ήδη, από τους 300.000 που επρόκειτο να επιστρατευθούν, έχουν επιστρατεθεί οι 220.000 και αυτοί είναι αρκετοί για να κρατούν μια συνοριακή γραμμή 1.100 χιλιομέτρων στην Ουκρανία (Al jazeera 19-10).

Η επιστράτευση, όπως ξέρουμε ήδη, γίνεται όπως όπως, αφού μπαίνουν μέσα στα σπίτια νωρίς το πρωί, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς να τηρούν τον νόμο. Υπάρχουν ομάδες αστυνομικών σε σταθμούς του μετρό στις δύο μεγάλες πόλεις που αναφέρθηκαν και ζητούν χαρτιά, υπάρχουν ξυλοδαρμοί σε διαμαρτυρίες, ιδίως των γυναικών που συγκεντρώνονται στα στρατολογικά γραφεία, ενώ ήδη έχουν πυρποληθεί ή δεχθεί επίθεση περίπου 50 από αυτά, με το πρώτο τρεις μέρες μετά την εισβολή. Μέχρι το καλοκαίρι είχε μειωθεί ο αριθμός των πυρπολήσεων γραφείων, ενώ μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης των 300.000 στις 21/9, ο ρυθμός αυξήθηκε (Οpen Democracy 27-9-22).

Επιπλέον, η φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση διεξάγει αγώνα εναντίον του πολέμου και της επιστράτευσης, αλλά και δίνει πληροφορίες για το πώς κάποιος μπορεί να την αποφύγει. Εδώ διαβάζουμε το πρώτο τους μανιφέστο: tomov.gr/2022/02/28/antipolemiki-ekklisi-feministries-tis-rosias/

Να σημειώσουμε, όμως, ότι πέρασε νόμος στη Βουλή στις 5 Μαίου για επέκταση της ηλικίας επιστράτευσης, που ήταν πριν μεταξύ 18-40. Και μάλιστα, το BBC RUSSIA ανέφερε ότι από τους 155 εθελοντές που ταυτοποιήθηκε ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία κατά την εισβολή, 57% ήταν μεγαλύτεροι των 40 ετών (Insider 22 Ιουνίου).

Η αποφυγή της στράτευσης δεν είναι εύκολη, καθώς μαθαίνουμε από πολλές πηγές, υπάρχουν σημαντικές κυρώσεις ή και φυλάκιση. Οι άνδρες με καλύτερο οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, των μεγάλων πόλεων, είναι αυτοί που φεύγουν περισσότερο ή κρύβονται περισσότερο. Αντίθετα, βασικός στόχος για την επιστράτευση γίνονται οι άνδρες από απομακρυσμένες περιοχές και από εθνικές μειονότητες.

Η έλλειψη συντονισμού και βασικών παροχών για τους φαντάρους αποκαλύπτεται από την αρχή της εισβολής, αλλά τώρα έχει πλέον γίνει εκρηκτική. Δεν φτάνει που θα πάνε στο σφαγείο, αλλά πρέπει και να βρουν και να πληρώσουν τα βασικά εφόδια. Σύμφωνα με μια έκθεση της Kommersant –κάτι σαν εμπορικό επιμελητήριο απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε–, οι τιμές των αλεξίσφαιρων γιλέκων έχουν αυξηθεί κατά 500% και πουλιούνται τώρα έως και 710 ευρώ. Παρόμοιες τιμές εμφανίστηκαν στα κράνη και τα βασικά εφόδια εκστρατείας. Και τι τους νοιάζουν οι τιμές, τους επίστρατους; Μα, τα αγοράζουν οι ίδιοι αυτά τα είδη.

Ακόμη και πριν από την τελευταία επιστράτευση, τα ελλείμματα του ρωσικού στρατού (που στα χαρτιά είναι ο δεύτερος καλύτερος στον κόσμο, με προϋπολογισμό περίπου 58 δις. δολάρια τον χρόνο) είχαν βγει δραματικά στην επιφάνεια, αφού η Μόσχα δεν μπορούσε να πετύχει γρήγορα τον στόχο της, που ήταν να καταλάβει το Κίεβο.

Μια πρόσφατη έρευνα από το BBC News Russian έδειξε ότι, τα τελευταία 8 χρόνια, τα στρατοδικεία αποφάσισαν περισσότερες από 550 καταδίκες για κλοπή ρουχισμού από αποθήκες του στρατού. Συνολικά, κατά την ίδια περίοδο, τα στοιχεία των δικαστηρίων αποκάλυψαν ότι άνοιξαν περισσότερες από 12.000 υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες περιλάμβαναν στρατιωτικό εξοπλισμό και εφόδια, μερικές από αυτές να συμβαίνουν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (The Guardian 20-10-22).

Η εισβολή αυτή έχει εξασθενήσει τους στρατιωτικούς πόρους της χώρας, ενώ έχει υπολογιστεί ότι σκοτώθηκαν 10.000 Ρώσοι στρατιωτικοί από τις 24 Φεβρουαρίου (μέχρι το δημοσίευμα αυτό που έγινε στις 22 Ιουνίου).

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί οι εθελοντές που πολεμούν με συμβόλαια λίγων μηνών, οι οποίοι λαμβάνουν εκπαίδευση τριών έως επτά ημερών (Insider 22 Ιουνίου).

Υπάρχει και ο ιδιωτικός στρατός Wagner ο οποίος πολεμά για τη Ρωσία υπό τις διαταγές του επίσημου στρατού, αφού έχει “μεγαλουργήσει” στη Συρία, Λιβύη και αφρικανικές χώρες, όπου έχει κατηγορηθεί για βιαιοπραγίες και εγκλήματα πολέμου. Περίπου 1.000 είναι οι μισθοφόροι του που πολεμούν στη Ρωσία, ξεκινώντας το 2014 όπου υποστήριξαν στρατιωτικά τις ρωσικές στρατιωικές δυνάμεις για τον έλεγχο του Λουχάνσκ και του Ντονιέσκ, ενώ περίπου 5.000 διαθέτει διεθνώς (ΒΒC News 3 Οκτωβρίου).

Υπάρχει και ο στρατός του Καντίροφ, του παλαίμαχου πολέμαρχου της Τσετσενίας, που είναι ό,τι πιο βάρβαρο και μεσαιωνικό υπάρχει, αφού ο Καντίροφ επαινεί τα εγκλήματα “τιμής”, την πολυγαμία, απαγόρευσε στη χώρα του το αλκοόλ και έκανε υποχρεωτικό το ισλαμικό ντύσιμο για τις γυναίκες (Al Jazeera 18-8-22). Η Τσετσενία αποτελεί πλέον μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (μετά την αποτυχία της ανεξαρτησίας της πάνω από δέκα χρόνια πριν, και μετά την ισοπέδωσή της από τη Ρωσία).

Τέλος, τα ευρωπαϊκά κράτη ξέρουν πώς να υποδεχθούν πρόσφυγες, όπως φαίνεται και από το φυλλάδιο που εκδόθηκε σε πολλές γλώσσες, και στα ελληνικά, και απευθύνεται στις και στους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Περιγραφή εδώ

Ήδη, επίσημη καταγραφή αναφέρει ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία, κατά το European council on Foreign Relations στις 8-4-22, είναι 4,3 εκατομμύρια. Όπως ξέρουμε, από την Ουκρανία έφυγαν γυναίκες με παιδιά, γιατί οι άντρες απαγορεύεται δυστυχώς από το ουκρανικό κράτος να φύγουν.

Από μεριάς μας ζητήσαμε στην εκδήλωση της 24ης Οκτωβρίου και ζητάμε διαρκώς να δίνεται άσυλο στους Ρώσους φυγόστρατους, γιατί αυτοί όλοι είναι μια μεγάλη ελπίδα για τη λήξη του πολέμου που μπορεί να γίνει με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων (Η εκδήλωση εδώ: https://femartact.gr/).

Επίσης, υπάρχει καμπάνια υπογραφών για υποστήριξη των Ρώσων φυγόστρατων, η οποία δεν θα κρατήσει πολύ, γι’ αυτό, όσοι και όσες θέλουν, ας υπογράψουν σύντομα https://sign.moveon.org/petitions/u-s-anti-war-support-for-russian-opposition-to-war-in-ukraine

Και τέλος, δεν ξεχνάμε:

Αν φύγει ο ρωσικός στρατός από την Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πόλεμος.

Αν νικήσει η εισβολή, δεν θα υπάρχει Ουκρανία.


Πρώτη δημοσίευση: elaliberta.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =