Μάης-Ιούνης ‘68. Μια εμβληματική εξέγερση, ένα ιστορικό ορόσημο | Εκπομπή Αυτολεξεί (audio)

0

Ακολουθεί το ηχητικό της εκπομπής:

Εκπομπή Αυτολεξεί στο ραδιόφωνο του ThePressProject

Το πολιτικό περιοδικό «αυτολεξεί» στο ραδιόφωνο του The Press Project. Η εκπομπή της Παρασκευής 19ης Ιουνίου στην αναζήτηση της ιστορίας αλλά και των νοημάτων της εποχής. «Είμαστε παιδιά του Μάη» λέει ο δόκτωρ φιλοσοφίας Γιώργος Οικονόμου καταθέτοντας τη βιωματική-πολιτική του εμπειρία γύρω από την επιρροή της Παρισινής εξέγερσης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του ΄73.

Ο Νίκος Ιωάννου συζήτησε μαζί του για τις αλλαγές που σηματοδότησε ο Μάης-Ιούνης του ‘68 στις κοινωνίες όλου του κόσμου, όσον αφορά τις πολιτικές αναζητήσεις γύρω από τον ριζικό μετασχηματισμό αλλά και όσον αφορά τις κοινωνικές αλλαγές γύρω από τη θέση του ατόμου ή τη θέση της γυναίκας.

Με αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα επιχειρήσαμε να δώσουμε μια πιο κοντινή εικόνα της εποχής. Σε πολλά σημεία της εκπομπής σημειώνονται τα νέα νοήματα που εκφράστηκαν στον «Μάη» αλλά και η διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε κυρίως από τους παλαιούς και σύγχρονους νεομαρξιστές.

Η συνέχεια της απελευθερωτικής διάστασης του «Μάη» βρίσκεται στην καρδιά των σύγχρονων πολιτικών αξιώσεων των από-τα-κάτω, όπως μας έδειξαν και μας δείχνουν οι εξεγέρσεις του 21ου αιώνα.

«Να αφήσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και να ανοιχτούμε στο πέλαγος της δημοκρατίας», μας προτρέπει ο Γιώργος Οικονόμου, σε ένα νέο πολιτικό δημοκρατικό κίνημα της κοινωνικής αυτονομίας.

Αξίζει να τον ακούσουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − eleven =