Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη: Μια οφειλόμενη απάντηση στον δήμαρχο Δούκα

0
Στο δημοτικό συμβούλιο της 24/4, ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά με την κατάληψη του Εξωστρεφή: “Είναι απαράδεκτη κάθε κατάληψη κάθε δημοτικού χώρου. Παραδίδουμε τον λόφο στους κατοίκους για το κοινό καλό. Θα πάρω κάθε μέτρο που θα χρειαστεί εμείς όμως ξεκινάμε με τον διάλογο. Καλώ τους καταληψίες να αποχωρήσουν και να προχωρήσουμε μαζί με τους κατοίκους στην ανάπλαση όπως είχαμε πει προεκλογικά”.
Κάθε έκκληση του δημάρχου για αποχώρησή μας από τον Εξωστρεφή, είναι σαν να μας λέει να μην περπατάμε και να μην αναπνέουμε στον Λόφο Στρέφη. Κάτι που δεν το δικαιούται. Ελευθερώσαμε τον Εξωστρεφή σαν αναπόσπαστο τμήμα του Λόφου και τον παραδώσαμε στους κατοίκους και επισκέπτες του, μεταξύ των οποίων είμαστε κι εμείς, για την κάλυψη των κοινωνικών και πολιτικών αναγκών μας σε έναν ελεύθερο, δημόσιο, αντιεμπορευματικό χώρο. Ο Εξωστρεφής αποτελεί πλέον έναν χώρο αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης της γειτονιάς, που προωθεί το σεβασμό και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος του Λόφου και που αποκλείει την εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων.
Οι καταληψίες μπορεί να είναι και κάτοικοι και δημότες και επισκέπτες, η όχι τυχαία διάκριση του δημάρχου μεταξύ «καταληψιών» και «κατοίκων» είναι η σταθερή στρατηγική των κατασταλτικών μηχανισμών στην προσπάθειά τους να απονομιμοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα. Όσο για την «ανάπλαση μαζί με τους κατοίκους» που επαγγέλλεται μονότονα ο Δούκας, τη γνωρίσαμε όταν μια κουστωδία δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων επισκέφτηκε τροχάδην τον Λόφο στις 17 Φλεβάρη, για τις επικοινωνιακές ανάγκες του δημάρχου, ενώ φύτευαν τα δέντρα οι εργαζόμενοι του Δήμου. Και έκτοτε, έχει αφήσει τον Λόφο παρατημένο, χωρίς φώτα, χωρίς καθαριότητα, χωρίς νερό για τους επισκέπτες και τα ζώα, με απότιστα φυτά, με το μπασκετάκι σκοτεινό και την παιδική χαρά κλειδωμένη. Η κοινότητα του Λόφου έχει φροντίσει για όλα αυτά, βάζοντας φωτισμό, ποτίζοντας, φυτεύοντας, κάνοντας αντιπλημμυρικά έργα και άλλες πολλές δραστηριότητες για την φροντίδα του. Ο Λόφος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση επούλωσης των προηγούμενων πληγών του και ταυτόχρονα σε μια πολύ όμορφη και χαρούμενη φάση ζωντάνιας και δημιουργίας.
Ο Εξωστρεφής δεν είναι «δημοτικός χώρος». Είναι ελεύθερος, δημόσιος, δασικός χώρος που θα έπρεπε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλα τα άτομα που επισκέπτονται τον Λόφο Στρέφη Γι’ αυτό και τον οικειοποιηθήκαμε ήδη από τον Ιούνιο του 2023, δυο μέρες μετά το κλείσιμο της επιχείρησης και για ολόκληρο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, για προβολές και εκδηλώσεις και ούτε ο στρατός κατοχής δεν κατάφερε να μας διώξει από εκεί, όσο και αν προσπάθησε, με απειλές, ασφαλίτες, προβοκάτσιες και κλοπή των καρεκλών.
Ο Λόφος δεν ανήκει στον Δήμο, του έχει παραχωρηθεί από το δημόσιο απλά για να τον φροντίζει. Τη «φροντίδα» αυτή την είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, που εξαντλήθηκε στην εμπορική εκμετάλλευση δύο παράνομων εστιατορίων.
Το κτίριο του Εξωστρεφή, που δεν έχει αποχαρακτηριστεί από δασικό κομμάτι και είναι αυθαίρετο, είχε νοικιαστεί σε επιχειρηματία της εστίασης ως κυλικείο. Λειτουργούσε όμως σαν κανονικό εστιατόριο με delivery και ζωντανή μουσική, εκτός τη χρήση του κτιρίου είχε κάνει κατάληψη και στον αυλή αλλά και στον βασικό δρόμο του Λόφου με τραπεζοκαθίσματα, οι ψησταριές του φλόμωναν τον Λόφο και τη γειτονιά με τσίκνα, οι πελάτες του πάρκαραν μέσα στον Λόφο, αλλά καμιά δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε να μαζέψει τον επιχειρηματία. Παράλληλα όμως, η χρήση του ήταν αναγκαία από τους επισκέπτες του Λόφου, γιατί ήταν το μοναδικό μέρος με νερό και τουαλέτα και για τον λόγο αυτό ο επιχειρηματίας ήταν υποχρεωμένος να τον διατηρεί διαρκώς ανοιχτό.
Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη αποφάσισε να βγάλει διακήρυξη για τη μίσθωση του αυθαίρετου Εξωστρεφή τον Απρίλιο του 2023, εν μέσω της ανάπλασης και των μπουλντόζων, με αρχικό μηνιαίο μίσθωμα 2.830€, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν θα έχει υποψήφιους ενοικιαστές λόγω των έργων. Έτσι, θα έβγαινε άγονος ο διαγωνισμός και μετά το τέλος της ανάπλασης, ο Μπακογιάννης θα έκανε μια θαυμάσια απευθείας ανάθεση σε κολλητό του, όπως έκανε και στην Πράσινη Τέντα του Λυκαβηττού. Το κλείσιμο του Εξωστρεφή τον Ιούνιο του 2023, συνέβαλε στην εγκατάλειψη και την ερημοποίηση του Λόφου, το ίδιο διάστημα που ήταν υπό την κατοχή των εργολάβων και των μπάτσων. Σε επικοινωνίες κατοίκων με την αρμόδια διεύθυνση του Δήμου, οι υπάλληλοι παρέπεμπαν στον αντιδήμαρχο, καθώς, όπως έλεγαν, ήταν πολιτική η απόφαση για το κλείσιμο του μαγαζιού.
Παράλληλα, στις μελέτες της Prodea προβλεπόταν η ανακαίνιση του «Βυζαντινού» στο εσωτερικό του Λόφου και η μετατροπή του σε πολυτελές εστιατόριο με τραπεζοκαθίσματα σε όλη την αυλή του. Το Βυζαντινό, που ο Δήμος το μίσθωνε ως το 2014, είναι ακόμα δασικός χώρος και δεν επιτρέπεται άλλη χρήση του. Στις προκαταρτικές εργασίες για την ανάπλασή του, σκάφτηκαν πλαγιές και έσπασαν βράχια, μας τραμπούκισαν οι μπάτσοι και οι εργολάβοι και αναζητώντας τους επιβλέποντες του Δήμου, αυτοί δήλωναν ότι είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στα έργα της Prodea.
Πού προοριζόταν να σταθμεύουν οι μελλοντικοί πελάτες των πολυτελών εστιατορίων στον Λόφο; Μα, στο τρίγωνο πάρκινγκ δίπλα στο κλειστό γήπεδο, που όμως δεν είναι πάρκινγκ, αλλά χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου! Κοινώς, ο Δήμος, με οποιαδήποτε δημοτική αρχή, αντιμετώπισε από τη δεκαετία του 90 τον Λόφο μόνο ως ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης και παραγωγής εσόδων, καταλαμβάνοντας και μισθώνοντας τμήματά του, την ίδια στιγμή που δεν έκανε το παραμικρό για τη φροντίδα του ως δασικού χώρου, αντίθετα τον υπονόμευε και άλλαζε τη χρήση του.
Όσο για τις κραυγές και τις απειλές του Μπακογιάννη και της φασιστοΠαπαδοπούλου στο δημοτικό συμβούλιο, δηλώνουμε πως πάντα αναλαμβάναμε τις ευθύνες μας. Παράλληλα, θα μας βρίσκουν απέναντί τους όσοι συστηματικά κατέστρεψαν και καταστρέφουν ακόμα τον Λόφο. Υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί για τις δίκες και τις συλλήψεις μας και για τις αμέτρητες στιγμές που προστατεύαμε με τα σώματά μας τον Λόφο. Ο Στρέφης είναι η ανάσα μας και δεν περιμένουμε κανέναν Δήμο για να φτιάξουμε υποδομές για να είναι προσβάσιμος, για να τον καθαρίζουμε κάθε τόσο, για να φυτεύουμε φυτά και δέντρα, για να τοποθετούμε ηλιακά φωτιστικά και κάδους σκουπιδιών, για να ποτίζουμε, για να στήνουμε κορμοδέματα για την προστασία της γειτονιάς και του σχολείου, για να αφιερώνουμε χρόνο για να είναι προσβάσιμες οι υποδομές του Εξωστρεφή, για το ζωντάνεμα και την κοινωνική χρήση του Λόφου.
Ο ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ (ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΤΟΥ) ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΣ!

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =