«Μνήμη, Ιστορία, Δημόσια Ιστορία»: εκδήλωση-συζήτηση 01/03

0

Ο ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις ΑΥΤΟΛΕΞΕΙ σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Μνήμη, Ιστορία, Δημόσια Ιστορία».

Η σχέση Μνήμης, Ιστορίας και Δημόσιας Ιστορίας είναι περίπλοκη και έχει να κάνει με τον τρόπο που τα άτομα και οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το παρελθόν τους.

Ο μετασχηματισμός της ατομικής και συλλογικής Μνήμης σε Ιστορία αποτελεί μια διαρκής διαδικασία που μεταβάλλει τόσο τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το παρελθόν όσο και το παρόν, επιτρέποντας να υπάρξουν νέες ερμηνείες σε παλαιότερες προσεγγίσεις ιστορικών γεγονότων. Αλλά και η Ιστορία με τη σειρά της δημιουργεί νέες μνήμες επιτρέποντας να συγκροτηθούν νέες ταυτότητες (εθνικές, κοινωνικές, πολιτισμικές κ.λπ.) και να επανεκτιμηθούν ιστορικά γεγονότα γύρω από διάφορες ιστορικές αφηγήσεις.

Η Δημόσια Ιστορία αντιπροσωπεύει την «επιστροφή» της Ιστορίας στον δημόσιο χώρο και λόγο, αναδεικνύοντας ρητά ή άρρητα τις σχέσεις εξουσίας και τη δυναμική τους καθώς και την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας.

Η ριζοσπαστική προσέγγιση καλείται να ασκήσει κριτική στις ιδεολογίες της Ιστορίας και της Δημόσιας Ιστορίας, να καταπολεμήσει και να ανατρέψει τα στερεότυπα, να προβάλλει το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, να ενθαρρύνει τον κοινωνικό ακτιβισμό και να αναδείξει ιστορίες που έχουν αποσιωπηθεί ή μείνει κρυφές.

》Θα μιλήσει ο Γιώργος Πουλάδος (μεταφραστής, απόφοιτος ΜΠΣ Δημόσιας Ιστορίας)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν παραδείγματα από στιγμιότυπα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας και πώς αυτά αποτυπώθηκαν στη λαϊκή μνήμη αλλά και στα κυρίαρχα μέσα της εποχής.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τον παρευρισκόμενο κόσμο με ερωτήσεις/τοποθετήσεις κ.λπ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ από τις 19.30

TRISE (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα)


> Το Αυτολεξεί (aftoleksi.gr) είναι ένας ελευθεριακός ψηφιακός τόπος που ξεκίνησε τη λειτουργία του το φθινόπωρο του 2019. Από τότε συνεχίζει να λειτουργεί ανελλιπώς, παρεμβαίνοντας στον ψηφιακό δημόσιο χώρο με πληθώρα ελευθεριακής αρθρογραφίας, σε μια προσπάθεια να “διαβάσει” τις ειδήσεις και την Ιστορία από-τα-κάτω. Παράλληλα, έχει εκδώσει έως σήμερα 8 τίτλους βιβλίων με μοναδικό πόρο την κοινωνική βάση που στηρίζει το εγχείρημα. Το Αυτολεξεί έχει ως σκοπό του να προάγει και να εμβαθύνει τον λόγο του προτάγματος της κοινωνικής αυτονομίας & οικολογίας, της άμεσης δημοκρατίας και της αυτοδιαχείρισης.

Δημιουργούμε έναν ελεύθερο δημόσιο χώρο ιδεών, διαλόγου και κριτικής σκέψης. Για την ατομική και κοινωνική χειραφέτηση. Για την παγκόσμια αλληλεγγύη και την αμοιβαία αλληλεπίδραση με τα σύγχρονα κινήματα. Ενάντια σε κάθε δογματισμό, ιεραρχία και αυθεντία.

Αφήστε ένα σχόλιο

nine − six =