Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 2ημέρου που διοργάνωσε η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα ΕΜΕΙΣ ΑΣΚ στα Καλάβρυτα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Αυτοοργάνωση και συλλογική δράση σε μικρούς τόπους». Ακολουθούν τα βίντεο από τις εισηγήσεις των ομιλητών καθώς και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.
Παρουσίαση της συλλογικότητας ΕΜΕΙΣ ΑΣΚ:
«Αυτοοργανωση και συλλογική δράση σε μικρούς τόπους» Πρόλογος της εκδήλωσης:
Γιάννης Μπίλλας: «Οι τόποι και οι τρόποι τους»
Ο Γιάννης Μπίλλας τόνισε τη σημασία του να έχει η δική μας αυτοοργάνωση συγκεκριμένα προτάγματα και αξίες, καθώς και ο φασισμός π.χ. μπορεί να λειτουργεί αυτοοργανωμένα. Χαιρέτισε την αυτοοργανωμένη προσπάθεια στα Καλάβρυτα και μίλησε για τη σύνδεση των μικρών τόπων και των συγκεκριμένων προταγμάτων με τη μεγάλη εικόνα, ιδίως σε σχέση με την οικολογία και τα όρια μιας κοινωνίας με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές της.
Yavor Tarinski: «Από την Οικολογία στην Αυτονομία: Εξερευνώντας τα μοντέλα αυτοκυβέρνησης»
Ο Yavor Tarinski συνέδεσε τους τοπικούς αγώνες για το περιβάλλον με τη λειτουργία της κυριαρχίας και τα κινήματα αντίστασης παγκοσμίως. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο κίνημα των Ζαπατίστας και τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο. Το οικολογικό ζήτημα μας καλεί να σκεφτούμε πάνω στην απεξάρτηση από τον οικονομισμό και το πώς παράγουμε τις ανάγκες μας: η απάντηση του καπιταλισμού είναι «περισσότερο σε όλα» με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες και την αδυναμία κάλυψης βασικών ανθρώπινων αναγκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμάς ποιά είναι η απάντησή μας; Τί μας ενώνει με τα υπόλοιπα κινήματα διεθνώς στη βάση του οικολογικού ζητήματος;
Βαγγέλης Γαλανόπουλος: «Αυτοοργάνωση-Αντιστάσεις από τη θεωρία στην πράξη»
Ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος αναφέρθηκε στην εμπειρία των Σταγιατών, ένα παράδειγμα που δεν πρέπει ούτε να εξιδανικεύεται, ούτε όμως να υποτιμάται όσον αφορά τις ρωγμές που έχει προκαλέσει στην κυριαρχία. Μας μίλησε για την ανάγκη της έμπρακτης αλληλεγγύης -πέρα δηλαδή από το να είναι η αλληλεγγύη ένα κενό σύνθημα- και πόση σημασία έπαιξε αυτό στην περίπτωσή της κοινότητάς τους. Η εμπειρία των Σταγιατών φέρει μια έμπρακτη κριτική στην ανάθεση: τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα χωρίς εμπορευματικές σχέσεις, αυτοοργανωμένα και συλλογικά. Στο χωριό των Σταγιατών βιώνουν εδώ και χρόνια την επίθεση του καπιταλισμού σε ένα κοινό αγαθό με τις προσπάθειες εμπορευματικοποίησης του νερού, περίφραξης του εδάφους κι εκτοπισμού των κατοίκων που προστατεύουν την πηγή του χωριού ως κοινό αγαθό. Στον πόλεμο αυτόν αξιοποιήθηκαν στοιχεία αυτονομίας κι αυτοδιαχείρισης και δεν είναι τυχαίο πως η ντόπια κυριαρχία χτύπησε πρώτα τον πολιτισμό: έκλεισε τους δύο πολιτισμικούς χώρους του χωριού, ώστε οι κάτοικοι να μη μπορούν να συναντιούνται, να αυτομορφώνονται και να συλλογικοποιούνται.
Τάσος Σαγρής: «Αυτοοργάνωση και Κοινωνικές Αντιστάσεις»
Ο Τάσος Σαγρής μίλησε για τη δική του μητροπολιτική εμπειρία στον πολιτισμικό ακτιβισμό και τις δυνατότητες αντίστοιχων δράσεων σε μικρούς τόπους. Είναι πολύ σημαντικό κάθε ομάδα να ξεκινάει από το χώρο που κινείται και ζητήματα πολεοδομίας για να προχωρήσει σε μια ανθρωπολογική και κοινωνιολογική κατανόηση της εξουσίας, αλλά και τη δημιουργία ενός άλλου τύπου ανθρώπου. Μια συλλογικότητα δε χρειάζεται να απευθύνεται ή να αποτελείται μόνο από έναν κλειστό κύκλο μελών, αλλά μπορούν να λειτουργούν παράλληλα πολλοί κύκλοι διαλόγου κι επικοινωνίας που απαντούν σε διαφορετικές ανάγκες και στόχους. Εάν στόχος μας είναι η αυτοοργανωμένη δημιουργία πολιτισμικών ακτιβιστών κι ενός άλλου τύπου ανθρώπου, ιδιαίτερη σημασία έχει η φιλία, η ειλικρίνεια, η μη εργαλειακή χρήση των ανθρώπων, η ισότητα στην επικοινωνία και η έκφραση της ριζικής επιθυμίας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχε πάγκος με επιλεγμένα βιβλία από τις εκδόσεις Αυτολεξεί και τις Εκδόσεις των Συναδέλφων:
Τη δεύτερη ημέρα οργανώθηκε επίσκεψη στο μουσείο και στο μνημείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.