Στην Τουρκία κοινωνικά & οικολογικά κινήματα ξεσηκώνονται για να σώσουν το δάσος της Mugla από τον εξορυκτισμό

0

Κείμενο των Can Erok and Hamdi Firat Buyuk για το BalkanInsight. Καθώς μια εταιρεία που συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση κόβει ένα δάσος για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα στην περιοχή της Mugla στη νοτιοδυτική Τουρκία, ντόποι και οικολόγοι ακτιβιστές έχουν στήσει μια κατασκήνωση διαμαρτυρίας και έρχονται αντιμέτωποι με τις ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την καταστροφή.

“Ακόμα και αν μπορούσαμε να σώσουμε ένα μόνο δέντρο, θα ήταν κέρδος για εμάς”, λέει η Selma Sen.

Η Sen είναι μια 58χρονη συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος που ήρθε από την πόλη της Σμύρνης για να υποστηρίξει τους κατοίκους του χωριού Ikizkoy στην επαρχία Mugla της Τουρκίας στην εκστρατεία τους ενάντια στην ισοπέδωση του δάσους Akbelen για την κατασκευή ανθρακωρυχείου.

Σύμφωνα με την Τουρκική Ένωση Δασολόγων μέχρι στιγμής έχουν κοπεί περισσότερα από 65.000 πλήρως ανεπτυγμένα δέντρα στο Ikizdere, ένα χωριό περίπου 50 χιλιόμετρα από το θέρετρο του Bodrum στο Αιγαίο.

Το δάσος εκχερσώνεται για ένα νέο συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα που περιορίζεται από την YK Energy, η οποία είναι μέρος της Limak Holding, μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας με στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, AKP.

Η τουρκική αστυνομία και τα ΜΑΤ φρουρούν τον χώρο εξόρυξης και εμποδίζουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στην περιοχή. Φωτ: BIRN/Can Erok

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν μέχρι στιγμής συλλάβει περισσότερους από 40 περιβαλλοντικούς ακτιβιστές στην περιοχή από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Παρά τη συνεχιζόμενη παρουσία ένοπλων αξιωματικών της χωροφυλακής, μιας στρατιωτικού τύπου οργάνωσης επιβολής του νόμου, καθώς και της αστυνομίας, οι διαδηλωτές έχουν στήσει έναν καταυλισμό με σκηνές και αρνούνται να φύγουν.

“Καθ’ οδόν προς τα εδώ, μας σταμάτησε η αστυνομία μερικές φορές. Στις έξι το πρωί, ενώ όλοι ήταν ακόμα στις σκηνές τους, οι στρατιώτες [της χωροφυλακής] ήρθαν και μας είπαν να φύγουμε. Μας περικύκλωσαν και δεν μας επέτρεψαν να κινηθούμε”, δήλωσε η Sen.

“Σαν από κακία, έκοψαν τα πλησιέστερα δέντρα. Χρησιμοποίησαν αέριο και νερό [για να διαλύσουν τους διαδηλωτές] και έσπασαν τα δάχτυλα κάποιων φίλων μας”, πρόσθεσε.

Χώρος εξόρυξης και κατεστραμμένο δάσος Akbelen στο χωριό Ikizdere στην επαρχία Mugla. Φωτ: BIRN/Can Erok

Καταστροφή για κέρδος

Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η φύση καταστρέφεται για το ιδιωτικό κέρδος και ότι οι πιθανές συνέπειες παραμελούνται.

“Δεν πρέπει να καταστρέφουν τη φύση μόνο και μόνο για να βγάλουν χρήματα μερικοί καπιταλιστές”, δήλωσε ο γερουσιαστής.

Deniz Gumusel, μηχανικός περιβάλλοντος και ειδικός σε θέματα κλιματικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, ο οποίος συνελήφθη και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην περιοχή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο, υποστηρίζει ότι το 60% του δάσους έχει ήδη κοπεί.

Ο Gumusel δήλωσε ότι τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι να σταματήσει η κοπή των δέντρων και η έκταση να παραμείνει νομικά χαρακτηρισμένη ως δάσος, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα περισσότερων εταιρειών να κατασκευάσουν εκεί αναπτύξεις και να καταστρέψουν περαιτέρω το περιβάλλον.

“Το δάσος Akbelen έχει κρίσιμο ρόλο ως περιοχή συλλογής νερού στην περιοχή και η μετατροπή του σε χώρο εξόρυξης θα έθετε σε κίνδυνο το ένα τρίτο της υδροδότησης του Μπόντρουμ”, δήλωσε ο Gumusel στο BIRN, τονίζοντας τις επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών για τη γύρω περιοχή του Αιγαίου και για το Μπόντρουμ, έναν από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς διακοπών της Τουρκίας.

Οι ντόπιοι και οι οικολόγοι συνεχίζουν την παρακολούθηση του δάσους Akbelen. Φωτ: BIRN/Can Erok

Δεν είναι μόνο η παροχή νερού που κινδυνεύει, συνέχισε.

“Υπάρχουν 3.000 εκτάρια γεωργικής γης γύρω από το Ikizkoy, και η γη αυτή κινδυνεύει να επηρεαστεί από τη σκόνη που εκπέμπεται από το χώρο εξόρυξης, αν καταστραφεί το δάσος Akbelen. Αυτό θα καταστήσει την περιοχή ακατοίκητη και το έδαφος ακατάλληλο για καλλιέργεια”, είπε.

Η Gumusel επεσήμανε επίσης ότι αν το δάσος εξαλειφθεί, δεν θα μείνει μέρος για να ζήσουν αγριογούρουνα, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι και απειλούμενα είδη πτηνών.

“Το Akbelen έχει το δικό του οικοσύστημα και η καταστροφή του θα οδηγήσει σε σημαντική απώλεια της βιοποικιλότητας”, είπε. Στο δάσος ζουν περισσότερα από 200 είδη φυτών, πάνω από 100 είδη πουλιών και περισσότερα από 30 είδη θηλαστικών.

Μετά από επικρίσεις για το θέμα, ο Ebru Ozdemir, πρόεδρος της Limak Holding, απομακρύνθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του παραρτήματος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Απελπισμένη διαδηλώτρια μιλά σε αστυνομικό που προστατεύει τον χώρο εξόρυξης. Φωτ: BIRN/Can Erok

Οι ντόπιοι έμειναν σε απόγνωση

Για τους ντόπιους, πρόκειται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του τόπου τους και τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες του μεταλλευτικού συγκροτήματος.

Ο Ilkay Demir, ο οποίος ζει στη γειτονιά Akbelen στο χωριό Ikizkoy, δήλωσε ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εμποδίσουν την εταιρεία να ισοπεδώσει το δάσος, αλλά οι προσπάθειές τους ήταν μάταιες.

“Τους παρακάλεσα να μην κόψουν τα δέντρα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα”, δήλωσε ο Demir.

“Καλλιεργώ τα πάντα από το έδαφος – οι ελαιώνες μας, οι συκιές, τα αμπέλια και οι αχλαδιές, όλα θα χαθούν. Τα αγαπημένα μου ελαιόδεντρα, τα οποία φροντίζω σαν να ήταν παιδιά μου, θα χαθούν”, θρήνησε.

Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι δεν ξέρουν τι θα κάνουν αφού χαθεί το περιβάλλον που τους παρέχει τα προς το ζην.

“Δεν ξέρουμε πού θα πάμε- δεν έχουμε πουλήσει τα σπίτια ή τη γη μας. Δεν θέλω κάρβουνο. Θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε όλα τα ζώα μας. Τώρα έχουν πάρει το δάσος, και αφού καθαρίσουν το δάσος, θα μας διώξουν κι εμάς”, δήλωσε ο Demir.

“Αν καταλήξω σε μια δύσκολη κατάσταση, ακόμη και αν πουλήσω τα πάντα και αγοράσω ένα σπίτι στην πόλη, πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου, πώς θα εξασφαλίσω το μέλλον μου;”, ρώτησε.

Χωρικοί και οικολόγοι διαμένουν σε κατασκήνωση στο Akbelen. Φωτ: BIRN/Can Erok

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − eleven =