Κείμενο: Peter Boyle | Μετάφραση: Ε.Μ.
Το δικτατορικό καθεστώς με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ως όπλο τη σεισμική καταστροφή στη νοτιοανατολική Τουρκία (Βόρειο Κουρδιστάν/Μπακούρ) και τη βορειοανατολική Συρία (Δυτικό Κουρδιστάν/Ροζάβα) εναντίον του κουρδικού πληθυσμού, καθυστερώντας και ελαχιστοποιώντας τις κρατικές δράσεις έκτακτης ανάγκης, εμποδίζοντας τη βοήθεια που οργανώνεται από την κουρδική κοινότητα και χρησιμοποιώντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να τρομοκρατήσει τους Κούρδους ώστε να εγκαταλείψουν τις πληγείσες περιοχές.
“Ο Ερντογάν βλέπει σε αυτή την τρομερή καταστροφή, η οποία έχει σκοτώσει σχεδόν 50.000 δικούς μας ανθρώπους και έχει αφήσει εκατομμύρια άστεγους, μια ευκαιρία να εντείνει την εθνοκάθαρση των Κούρδων σε αυτή την περιοχή κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων”, δήλωσε στην GreenLeft ο Ismet Tashtan, συμπρόεδρος του Κέντρου Δημοκρατικής Κοινότητας των Κούρδων (CDCK).
“Από το 1923, η πολιτική της Τουρκίας είναι η ίδια: να εκτοπίσει την κουρδική πλειονότητα για να δημιουργήσει τη λεγόμενη ‘νεκρή ζώνη’.”
“Από τότε που οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία τζιχαντιστικές τρομοκρατικές πολιτοφυλακές κατέλαβαν το Αφρίν στη Ροζάβα το 2018, περίπου 300.000 Κούρδοι εκδιώχθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές των τζιχαντιστικών πολιτοφυλακών εγκαταστάθηκαν στο Αφρίν. Το αποτέλεσμα είναι να μειωθεί το ποσοστό των Κούρδων στον πληθυσμό από 97% σε λιγότερο από 35%.
Αυτό πριν από την πρόσφατη σεισμική καταστροφή. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό στην Jindires, σε μια πόλη του Αφρίν. Και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Περίπου 5.000 οικογένειες λέγεται ότι έμειναν άστεγες.”
“Στην Τζιντιρές ζούσαν περίπου 30.000 Κούρδοι. Τώρα η κυβέρνηση του εμιράτου του Κόλπου Κατάρ που υποστηρίζει την εθνοκάθαρση της Τουρκίας στο Αφρίν, θέλει να χτίσει στα ερείπια της πόλης μια νέα πόλη για Άραβες πρόσφυγες με την ονομασία Madinat Al Karama“.
“Την ανακοίνωση αυτού του σχεδίου την έκανε διπλωμάτης του Κατάρ που εισήλθε στο κατεχόμενο Αφρίν από το συνοριακό πέρασμα Χαμάμ (Hatayhamami). Το ίδιο αυτό πέρασμα στο οποίο εδώ και δύο εβδομάδες οι Τούρκοι έχουν μπλοκάρει την επείγουσα βοήθεια που συγκεντρώθηκε από τους Κούρδους για το Αφρίν. Επιτρέπουν να περάσουν μέλη της τουρκικής κατοχικής δύναμης, όπλα και πυρομαχικά, αλλά όχι προμήθειες βοήθειας για τον κουρδικό πληθυσμό που υποφέρει”, λέει o γιατρός Kamal Sido, της Society for Threatened Peoples International, μιας ανεξάρτητης διεθνούς οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Γκέτινγκεν της Γερμανίας.
“Συριακές αραβικές οικογένειες που υποστηρίζουν τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές θα εγκατασταθούν σε αυτή τη νέα πόλη για να επιταχύνουν τη γενοκτονική εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Κούρδων”.
“Υπάρχουν αναφορές για παρόμοιες κινήσεις και στις καταστροφικά χτυπημένες περιοχές της Τουρκίας”, προσθέτει ο Tashtan.
“Το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να συλλάβει Κούρδους εθελοντές και να κατασχέσει προμήθειες βοήθειας που έστειλαν οι κουρδικές κοινότητες από όλο τον κόσμο. Προσπαθούν να εκφοβίσουν τους Κούρδους για να εγκαταλείψουν τα χωριά τους”.
Οι ανησυχίες του Tashtan υποστηρίζονται με πολλαπλές αναφορές από εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην Τουρκία.
Το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, ανέφερε ότι το τουρκικό κράτος έχει σταματήσει στις κουρδικές περιοχές τις βασικές δραστηριότητες αρωγής μετά τον σεισμό.
Σύμφωνα με τους Feleknas Uca και Hişyar Özsoy, συν-εκπροσώπους του HDP σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση Ερντογάν “χρησιμοποιεί τώρα τις εξουσίες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να καλύψει τις αποτυχίες της, εμποδίζοντας ή κατακρατώντας παράνομα τη συλλογή και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας που οργανώνεται από ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα ή απλούς πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα”.
“Από την πρώτη ημέρα του σεισμού ΜΚΟ και κυρίως συνδικάτα και κοινοτικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα και ιδιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς στις δέκα πληγείσες επαρχίες.
“Το HDP ενώθηκε σε αυτές τις προσπάθειες, οργανώνοντας και διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και δημιουργώντας γραφεία κρίσης και στις δέκα επαρχίες. Ωστόσο, η κυβέρνηση μάς εμπόδισε να διανείμουμε βοήθεια στα θύματα, κάνοντας έφοδο στις αποθήκες μας και κατάσχοντας τη βοήθεια που έχουμε συγκεντρώσει.
Τέσσερα φορτηγά με βοήθεια που έστειλε το Κέντρο Συντονισμού Κρίσεων του HDP στις σεισμόπληκτες περιοχές κατασχέθηκαν και ένα φορτηγό επιστράφηκε.
Η κυβερνητική Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) στο Adıyaman, ένα μέρος που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, κατάσχεσε ένα φορτηγό φορτωμένο με σκηνές που έστειλε το HDP στα θύματα. Η αστυνομία κατάσχεσε άλλο ένα φορτηγό που μετέφερε βοήθεια από τη Σμύρνη στο Osmaniye και συνέλαβε τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού”.
“Ογδόντα πέντε σόμπες και ένα φορτηγό με τόνους καυσόξυλων και ξυλάνθρακα που στάλθηκαν από το Siirt και το Batman στην περιοχή Nurdağı του Gaziantep κατασχέθηκαν επίσης από την AFAD και η βοήθεια που συγκεντρώσαμε άδειασε στις αποθήκες της AFAD στο Gaziantep”.
“Και στις 15 Φεβρουαρίου, ο περιφερειάρχης, συνοδευόμενος από την αστυνομία και τη χωροφυλακή, διόρισε έναν κυβερνητικό ‘διαχειριστή’ για να αναλάβει το Κέντρο Συντονισμού Κρίσεων που είχαμε δημιουργήσει στο χωριό Hasankoca στο Pazarcık, το επίκεντρο του πρώτου σεισμού στο Kahramanmaraş. Το κέντρο παρέδιδε ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα στην περιοχή και σε περισσότερα από εκατό γύρω χωριά. Οι εθελοντές του HDP στο χωριό αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν για να αποφύγουν τη σύλληψη”.
“Η κυβέρνηση καταστρέφει τα πολιτικά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεργασίας κάνοντας κατάχρηση των εξουσιών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι κατασχέσεις αυτές αποσκοπούν στο να συγκεντρώσουν όλη την ανθρωπιστική βοήθεια στα χέρια της κυβέρνησης και να αποκρύψουν την αναποτελεσματικότητα της στην αντιμετώπιση της κρίσης”.
Το HDP κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί από κοντά την καταστροφή της κοινωνικής αλληλεγγύης και των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας από την κυβέρνηση σε μια περίοδο που τα θύματα τα χρειάζονται περισσότερο.
“Παρ’ όλα τα κυβερνητικά εμπόδια, το HDP θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την παροχή επείγουσας βοήθειας στα θύματα”, δεσμεύτηκαν οι Uca και Özsoy.
Η χρήση των φυσικών καταστροφών από το τουρκικό κράτος ως όπλο κατά του κουρδικού λαού έχει μακρά ιστορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της 10ης Φεβρουαρίου του ειδησεογραφικού πρακτορείου North Press που εδρεύει στη Ροζάβα.
“Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει μια ιστορία εργαλειοποίησης των φυσικών καταστροφών για πολιτικά οφέλη, ειδικά εναντίον των Κούρδων. Η αντίδραση στους δύο σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι η τελευταία έκφραση αυτής της παράδοσης”, εξηγεί το δημοσίευμα, επικαλούμενο τεκμηρίωσεις του Dastan Jasim, πολιτικού επιστήμονα του Ινστιτούτου GIGA στο Αμβούργο.
“Ο σεισμός της Λίζας το 1975 στην τουρκική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, σκότωσε περισσότερους από 2.300 ανθρώπους και κατέστρεψε τα τρία τέταρτα της πόλης. Εκείνη την εποχή, οι κάτοικοι παραπονέθηκαν για την καθυστερημένη βοήθεια της κυβέρνησης και την έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές της περιοχής. Οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας, οι οποίοι ήταν κατά των Κούρδων και της Αριστεράς και είχαν καταλάβει την εξουσία το 1971, αρχικά αρνήθηκαν ότι ο σεισμός είχε συμβεί και έστειλαν βοήθεια μόνο όταν ήταν πολύ αργά”, γράφει ο Κούρδος ερευνητής.
Ένας σεισμός του 2003 στο Μπινγκόλ, μια κουρδική περιοχή με πλειοψηφία Ζάζα, σκότωσε 177 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 500 άλλους. Η κακή διαχείριση της διανομής της βοήθειας οδήγησε σε διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. Ο κυβερνήτης της επαρχίας ισχυρίστηκε ότι είχαν υποκινηθεί από το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) για να “στρέψουν τον λαό εναντίον του κράτους και των δυνάμεων ασφαλείας”. Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός της Τουρκίας εκείνη τη χρονιά, έδωσε βάση στη θεωρία συνωμοσίας και υπερασπίστηκε τη σκληρή αντίδραση της αστυνομίας.
Το 2011, δίδυμοι σεισμοί κοντά στην πόλη Βαν, όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, σκότωσαν τουλάχιστον 600 ανθρώπους (…) 2.445 στρατιώτες κατέκλυσαν την περιοχή, αν και οι περισσότεροι δεν βοήθησαν στις προσπάθειες διάσωσης, αλλά αντίθετα ασχολήθηκαν με την ασφάλεια της περιοχής, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές ασφαλείας εναντίον πρόσφατων θυμάτων.
Επιπλέον, η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε συστηματικά τη βοήθεια να φθάσει σε πόλεις με κουρδική πλειοψηφία που πολιορκήθηκαν και στη συνέχεια ισοπεδώθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2015 και το 2016, όπως η νότια γειτονιά του Ντιγιάρμπακιρ, το Cizre και το Nusaybin”.
→ Η μόνη ασφαλής δυνατότητα για να φτάσει βοήθεια, όπως αναφέραμε από τις πρώτες ώρες στο Αυτολεξεί, φαίνεται πως είναι η Ερυθρά Κουρδική Ημισέληνος (Heyva Sor a Kurdistanê e.V.) η οποία σε συνεργασία με τις Αυτόνομες Διοικήσεις, τους Λαϊκούς Δήμους, τις Λαϊκές Επιτροπές Αυτοάμυνας, τις Επιτροπές Υγείας και τις Κομμούνες Γυναικών προσπαθούν να οργανώσουν τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Στηρίζουμε τη βασική οργάνωση που δρα στις πληγείσες περιοχές από κοινού με τον πληθυσμό και που προσπαθεί μαζί με τις αυτόνομες επιτροπές διαχείρισης της κρίσης να δημιουργήσουν μια σταλιά ζωής για όλους.
Heyva Sor a Kurdistanê e. v.
Wilhelmstr. 12 53840
Troisdorf Kreissparkasse Colonia
IBAN: DE49 3705 0299 0004 0104 81
BIC/SWIFT: COKSDE33XXX