Μέλος της αντιεξουσιαστικής φινλανδικής συλλογικότητας A-ryhmä δίνει συνέντευξη στο Αυτολεξεί, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στη Φινλανδία τη στιγμή που η εξουσία της χώρας έλαβε επισήμως την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ερωτήσεις: Γιάβορ Ταρίνσκι. Ακολουθεί η συνέντευξη καθώς και η νέα ανακοίνωση της A-ryhmä σχετικά με το θέμα.
→ Η συνέντευξη μεταφράστηκε πλέον στην αγγλική, κινεζική, ιαπωνική και στην τσεχική γλώσσα ←
- Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε για τη θετική σου ανταπόκριση! Μπορείς να μας πεις δυο λόγια για εσένα (από πού είσαι, πώς δραστηριοποιείσαι πολιτικά);
Ονομάζομαι Antti Rautiainen, ζω στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και συμμετέχω στην τοπική αναρχική ομάδα A-ryhmä, η οποία ιδρύθηκε το 2006. Η A-ryhmä είναι μέλος της Αυτόνομης Επαναστατικής Σκανδιναβικής Συμμαχίας (ARNA) με πολλές άλλες ομάδες από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Τα χρόνια 1999-2012 ζούσα στη Ρωσία, όπου συμμετείχα στην ελευθεριακή κομμουνιστική οργάνωση Autonomous Action. Εκδιώχθηκα από τη Ρωσία το 2012 λόγω της πολιτικής μου δράσης.
- Ποια είναι έως τώρα η στάση σας σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία (αλληλεγγύη, υποστήριξη κ.λπ.);
Υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς αναρχικούς που έχουν οργανωθεί στην Επιτροπή Αντίστασης και πολεμούν στο πλευρό των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας και άλλων στρατιωτικών μονάδων. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τις μη βίαιες και βίαιες δράσεις των Ρώσων αναρχικών ενάντια στον πόλεμο. Υπάρχει πολύ λίγη συμπάθεια για τη ρωσική πολιτική στη φινλανδική κοινωνία, και επίσης πολύ λίγη συμπάθεια για τους ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος προκαλείται από το ΝΑΤΟ. Ακόμη και οι περισσότεροι από τους λεγόμενους παραδοσιακούς κομμουνιστές δεν υποστηρίζουν αυτή τη γραμμή.
- Πώς επηρεάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τους καθημερινούς ανθρώπους της Φινλανδίας;
Μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει πολύ. Υπάρχει ένα ευρύ αίσθημα αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό. Υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν, πρώτα απ’ όλα, από την ουκρανική κοινότητα της Φινλανδίας. Υπάρχει επίσης μεγάλη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν ως συνήθως. Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις κατά των ρωσικών εισαγωγών θα ανεβάσουν σίγουρα το κόστος ζωής, όπως παντού στην Ευρώπη. Η Φινλανδία εξαρτάται μερικώς από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αλλά λιγότερο από ό,τι η Γερμανία για παράδειγμα. Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων υποστηρίζει ακόμη μεγαλύτερες κυρώσεις από αυτές που έχει θεσπίσει η ΕΕ μέχρι στιγμής, και η ομάδα μας τις υποστηρίζει επίσης. Δεν υπάρχουν Λευκορώσοι αναρχικοί στη Φινλανδία, αλλά έχουμε υποστηρίξει τις διαμαρτυρίες της τοπικής λευκορωσικής κοινότητας εδώ. Οι Λευκορώσοι μετανάστες έχουν συχνά πολύ θετικές απόψεις για τους Λευκορώσους αναρχικούς, ακόμη και όταν οι ίδιοι δεν είναι αναρχικοί!
- Πόσο έντονο είναι το αίσθημα ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στη Φιλανδία; Πόσο πιθανό είναι αυτό να συμβεί, με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Δεν υπάρχουν τρέχουσες διαφορές με τη Ρωσία, οπότε ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος είναι αν μια σύγκρουση σε κάποιες άλλες περιοχές επεκταθεί στον βορρά λόγω των στρατιωτικών συμμαχιών της Φινλανδίας.
Έχω δει κάποιες πραγματικές βλακείες στις ειδήσεις στην Ιταλία, την Πορτογαλία και ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με πανικό που υπάρχει στη Φινλανδία και απειλές, αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Οι μόνοι άνθρωποι που ξέρω ότι φοβούνται είναι οι ομογενείς από τη νότια Ευρώπη που παρακολουθούν αυτές τις βλακείες που καλύπτουν τα μέσα ενημέρωσης από τις χώρες τους.
- Άρα καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει κάποια ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση ή παρασκηνιακό ζήτημα μεταξύ των 2 χωρών που χρειάζεται να γνωρίζουμε…
Όχι. Η επιστροφή των εδαφών που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούσε ακόμα ένα μικρό πολιτικό ζήτημα τη δεκαετία του 1990, αλλά σήμερα κανείς δεν μιλά πια γι’ αυτό.
- Πώς θα παρουσιάζαμε εν συντομία την κεντρική πολιτική στάση της Φινλανδίας όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με το ρωσικό κράτος;
Κατά τη διάρκεια των χρόνων του Ψυχρού Πολέμου, η Φινλανδία ήταν βασικά ένας καπιταλιστικός σύμμαχος της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι σαν τον ανάποδο καθρέφτη της Κίνας που ήταν κρατικοσοσιαλιστικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η θέση αυτή προωθήθηκε όχι μόνο από τη φιλοσοβιετική Αριστερά, αλλά και, για παράδειγμα, από τμήματα της βιομηχανίας που θεωρούσαν το εμπόριο με τη Σοβιετική Ένωση πολύ κερδοφόρο.
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι φινλανδικές πολιτικές ελίτ αποφάσισαν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να διατηρήσουν όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία. Σε γενικές γραμμές, τα τελευταία 100 χρόνια υπήρχαν 3 βασικά συναισθήματα σχετικά με τη σχέση με τη Ρωσία και τη Σοβιετική Ένωση στη Φινλανδία:
1. Φόβος
2. Αισιοδοξία ότι μπορούν να κερδηθούν πολλά χρήματα με τη Ρωσία
3. Δυσπιστία προς τη Δύση
Το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός ότι καμία χώρα δεν αποφάσισε να παρέμβει για να υποστηρίξει τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Χειμερινού Πολέμου [Σοβιετοφινλανδικός πόλεμος, 1939-’40], παρ’ όλο που η Φινλανδία ήταν μέλος της Κοινωνίας των Εθνών και είχε στενή και φιλική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Οι δύο τελευταίοι λόγοι είναι οι λόγοι για τους οποίους το 80% των Φινλανδών ήταν κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Έκτοτε, το 1ο συναίσθημα έχει κυριαρχήσει και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα λιγότερο από το 20% είναι κατά της ένταξης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
- Υπό το πρίσμα μιας πιθανής ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τι ακριβώς θα σημαίνει για εσάς η κατάργηση της ουδετερότητας; Στην πρόσφατη ανακοίνωση της ομάδας A-ryhmä [βλ. παρακάτω], αναφέρεται ότι ως μέλος της ΕΕ, η Φινλανδία βρίσκεται ήδη σε μια στρατιωτική συμμαχία με όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, και έτσι κατά μία έννοια είναι ήδη «στρατιωτικά θωρακισμένη». Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα είναι τόσο θέμα άμυνας όσο θέμα ταυτότητας. Μπορείτε να επεκταθείτε σε αυτό;
Δεν υπάρχει ουδετερότητα, ούτε ακριβώς κατάργησή της. Οι συνθήκες της ΕΕ έχουν ρήτρες κοινής άμυνας, οπότε η Φινλανδία είναι ήδη στρατιωτικά ευθυγραμμισμένη με τις άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ δεν κάνει συγκεκριμένα σχέδια κοινής άμυνας ή στρατιωτικών ασκήσεων· τα νατοϊκά μέλη της ΕΕ τα θεωρούν περιττά αυτά καθώς έχουν το ΝΑΤΟ. Αλλά είναι απολύτως αδύνατο, η Ρωσία να εισβάλει στη Φινλανδία, να καταλάβει το Ελσίνκι, να τυπώσει ευρώ και η Γερμανία και η Γαλλία να πουν «αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, είναι μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας». Φυσικά, η άμυνα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιδράσει πιο γρήγορα, καθώς υπάρχουν κοινά σχέδια και οι ΗΠΑ έχουν πολύ ισχυρότερο στρατό από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
Αλλά ένας πόλεμος μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας θα γινόταν πάντοτε πόλεμος μεταξύ ΕΕ & ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, ακόμη και αν η Φινλανδία δεν προσχωρούσε στο ΝΑΤΟ.
Έτσι, βασικά, οι ηχηροί υποστηρικτές του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ πρώτα απ’ όλα λόγω ταυτότητας, λόγω της επιθυμίας τους να γίνουν πλήρως αποδεκτοί στην «κοινότητα των δημοκρατικών δυτικών αξιών», δηλαδή στις παραδόσεις του δυτικού ιμπεριαλισμού. Στην πράξη, αυτό θα ήταν μια μικρή διαφορά από την υπάρχουσα κατάσταση. Τώρα βέβαια η υποστήριξη του ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί πολύ, και για τους περισσότερους από τους νέους υποστηρικτές αυτή η υποστήριξη δεν έχει να κάνει με την ταυτότητα, αλλά με τον φόβο και την επιθυμία να πουν «άντε γαμήσου» στον Πούτιν.
- Όσον αφορά τον ελευθεριακό χώρο, ποια είναι η κατάσταση της αντιεξουσιαστικής σκέψης και πρακτικής στη Φινλανδία;
Οι αναρχικές και αντιεξουσιαστικές ιδέες ήρθαν στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και άσκησαν επίσης επιρροή στη μεγάλη φινλανδική κοινότητα των μεταναστών στις ΗΠΑ και τη Σουηδία. Στη Φινλανδία υπήρχαν μόνο λίγοι μεμονωμένοι αναρχικοί μεταξύ 1939-1967, αλλά έκτοτε υπάρχει ένα είδος συνέχειας. Οι περισσότερες ομάδες είναι κλειστές ομάδες συγγένειας ή επικεντρώνονται γύρω από κάποια συγκεκριμένη θεματική· η δική μας ομάδα είναι ανοιχτή για νέους ανθρώπους.
- Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των φινλανδικών κινημάτων βάσης και των κινημάτων του λεγόμενου BUR (Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία);
Η ομάδα μας έχει στενούς δεσμούς με τα ρωσικά αντιεξουσιαστικά κινήματα. Από το 2014, συμμετέχουμε στη διοργάνωση του φεστιβάλ “Father Frost Against Putin” στο Ελσίνκι, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στα ρωσικά οριζόντια κινήματα να συνευρεθούν χωρίς τον φόβο της καταστολής. Ωστόσο, το 2021 και το 2022 δεν διοργανώθηκε, καθώς τα σύνορα έκλεισαν υπό το πρόσχημα του covid. Σκοπεύουμε να το οργανώσουμε ξανά τον Ιανουάριο του 2023 με την ονομασία «Γιορτή μετά την πανούκλα». Υπάρχει επίσης τώρα μια κοινότητα Ρώσων αναρχικών και αντιφασιστών προσφύγων στη Φινλανδία, ενώ τελευταία έχουν έρθει και κάποιοι Ουκρανοί.
- Υπάρχουν εναλλακτικά ή/και ελευθεριακά φινλανδικά μέσα ενημέρωσης που μπορείτε να μας προτείνετε, ώστε να έχουμε στο μέλλον μια πιο ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει στη Φινλανδία;
Η A-ryhmä δεν έχει δικό της ιστότοπο, αλλά είμαστε παρόντες σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σπάνια δημοσιεύουμε στα αγγλικά, καθώς ασχολούμαστε κυρίως με εγχώρια θέματα που δεν ενδιαφέρουν σχεδόν ποτέ κανέναν εκτός Φινλανδίας.
Telegram: https://t.me/aryhma | Fb: https://www.facebook.com/aryhma/ | Instagram: aryhma | Twitter: https://twitter.com/A_ryhma | Youtube: https://www.youtube.com/user/AryhmaHelsinki | Twitch: https://www.twitch.tv/aryhma | Soundcloud: https://soundcloud.com/aryhma | Spotify: https://sptfy.com/a-ryhma
Κι εδώ είναι μερικές ακόμη αναρχικές πηγές από τη Φινλανδία:
takku.net: DIY media project με ελεύθερη δημοσίευση | toimitus.co: Libertarian online project | makamik.wordpress.com: Αντιεξουσιαστικός χώρος στο Ελσίνκι | mustankaninkolo.info: Αναρχικό ενημερωτικό κέντρο στο Ελσίνκι | varisverkosto.net: Αντιφασιστικό δίκτυο | kapinatyolainen.net: Αναρχικό περιοδικό από το 1989 | pinkkimustablogi.noblogs.org: Queer-anarchist collectivemedia
◊◊◊
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ομάδας:
Η A-ryhmä αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Η πλειονότητα της φινλανδικής ελίτ τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποστήριξη για την ένταξη έχει αυξηθεί λόγω του φόβου του πολέμου στο σύνολο του πληθυσμού, και η ελίτ θέλει να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση υποβάλλοντας αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Είναι κατανοητό ότι η επιθετική πολιτική του Πούτιν δημιουργεί φόβο και αντιδράσεις. Αλλά ο Πούτιν δεν επιτίθεται στη Φινλανδία. Ο Πούτιν ήδη φαντάζεται ότι είναι περικυκλωμένος από εχθρούς, οπότε η επέκταση μιας στρατιωτικής συμμαχίας εναντίον του στα ρωσικά σύνορα δεν είναι απαραίτητα τιμωρία, αλλά κυρίως ενίσχυση της παραληρηματικής κοσμοθεωρίας του. Το αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ αφορά επομένως πολύ θεωρητικές μακροπρόθεσμες απειλές, αλλά μακροπρόθεσμα όλα μπορούν να συμβούν, για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μετατραπούν σε δικτατορία.
Ως κράτος-μέλος της ΕΕ, η Φινλανδία βρίσκεται ήδη σε στρατιωτική συμμαχία: Κάθε χώρα της ΕΕ θα βρισκόταν γρήγορα σε πόλεμο αν η Φιλανδία δεχόταν επίθεση, και μαζί της όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Συνεπώς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ως επί το πλείστον ζήτημα ταυτότητας. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ βασίζεται στο «ανήκειν σε μια δυτική κοινότητα αξιών», αλλά ο Ερντογάν της Τουρκίας, για παράδειγμα, δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ερντογάν έχει καταλάβει τμήματα της βόρειας Συρίας, καταστρέφοντας την κουρδική κοινωνία και επιτίθεται συνεχώς στο βόρειο Ιράκ για να καταπνίξει τις δημοκρατικές προσπάθειες των Κούρδων. Αυτές οι ενέργειες δεν διαφέρουν πολύ από τη Ρωσία του Πούτιν.
Η επιλογή μεταξύ δύο παρόμοιων κακοποιών μπορεί να είναι επίκαιρη όταν δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, αλλά η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει καμία απειλή που θα καθιστούσε μια τέτοια επιλογή αναγκαία. Η Φινλανδία του ΝΑΤΟ θα ήταν εξίσου καπιταλιστική με τη Φινλανδία χωρίς ΝΑΤΟ, αλλά η πρώτη θα υποστήριζε περαιτέρω τον ιμπεριαλισμό. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν μια πολύτιμη επιλογή υπέρ της δίωξης των Κούρδων.
Δεν θέλουμε έναν κόσμο στον οποίο όλες οι περιοχές θα πρέπει να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής μιας υπερδύναμης και δεν δεχόμαστε να εισέλθουμε σε αυτή τη σφαίρα επιρροής, παραμόνο σε ακραίες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Η Φινλανδία έχει ήδη εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό την ουδετερότητά της με την ένταξή της στην ΕΕ, και το να πετάξει ό,τι της απομένει στον κάδο των αχρήστων θα σήμαινε την αποδοχή ότι καμία ουδετερότητα δεν είναι καν δυνατή και ότι οι μικρές χώρες θα πρέπει να επιλέξουν έναν λιγότερο δυσάρεστο πατερούλη.
Η εισβολή και κατοχή άλλων χωρών αποτελεί κεντρικό κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν υποχρεώνει σε συμμετοχή σε αυτές τις επιθέσεις, αλλά μια επίθεση δεν αποτελεί άμυνα μόνο όσο ο στόχος δεν μπορεί να χτυπήσει τον επιτιθέμενο από πίσω. Δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι κανένας στόχος μιας επίθεσης, για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ ή την Τουρκία, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανταποδώσει το χτύπημα. Θεωρητικά, η Φινλανδία μπορεί να αρνηθεί να υπερασπιστεί άλλα μέλη του ΝΑΤΟ όταν αυτά έχουν προκαλέσει τα δικά τους προβλήματα, αλλά στην πράξη κανείς δεν θα βοηθήσει τελικά αυτόν που δεν προσφέρεται ποτέ να ανταποδώσει. Εάν η Φινλανδία δεν εφάρμοζε πάντα το άρθρο 5, η Φινλανδία δύσκολα θα λάμβανε βοήθεια όταν δέχονταν επίθεση.
Σύμφωνα με τους υπερασπιστές της ένταξης στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι αποκλειστικά μια αμυντική συμμαχία. Αλλά είναι συχνά αδύνατο να καταλάβεις ποιος πυροβόλησε πρώτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία είπαν ψέματα για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ και μπορούν να συνεχίσουν να λένε ψέματα. Όταν ένας σύμμαχος πηγαίνει σε πόλεμο, είναι απίθανο να αρχίσει κανείς να ψάχνει για αποδείξεις και εξηγήσεις, ακόμη κι αν οι λόγοι για τους οποίους πηγαίνει σε πόλεμο είναι ύποπτοι. Διαφορετικά, ένας σύμμαχος γρήγορα θα γίνει πρώην σύμμαχος.
Το Νάτο βασίζεται στα πυρηνικά όπλα. Είμαστε κατά των πυρηνικών όπλων και υποστηρίζουμε τον πολύπλευρο πυρηνικό αφοπλισμό.
Υπάρχουν καταστάσεις όπου η μη βίαιη άμυνα μπορεί να λειτουργήσει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι μπορεί πάντα να αντικαταστήσει τη βίαιη αυτοάμυνα. Η A-ryhmä υποστηρίζει κάθε είδους αντίσταση κατά του ιμπεριαλισμού. Εάν οι κοινότητες χρειάζεται να υπερασπιστούν τον εαυτό τους έναντι των αυταρχικών παραγόντων, υποστηρίζουμε μια εθελοντική αμυντική οργάνωση και όχι έναν στρατό. Στην Ουκρανία, αυτός ο εθελοντισμός έχει λάβει χώρα αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον εν μέρει και τοπικά, επειδή υπάρχουν περισσότεροι πρόθυμοι υπερασπιστές από ό,τι εξοπλισμός. Ειδικότερα, υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς αναρχικούς που έχουν οργανωθεί ως Επιτροπή Αντίστασης και μάχονται ως μέρος των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας ή σε άλλες στρατιωτικές μονάδες. Επιπλέον, υποστηρίζουμε τη μη βίαιη και βίαιη δράση κατά του πολέμου από τους Ρώσους αναρχικούς.
Περισσότερα για τις απόψεις της A-ryhmä σχετικά με τη στρατιωτική και ένοπλη ισχύ μπορείτε να διαβάσετε στο κοινό Πρόγραμμα Αρχών της Πλατφόρμας Alusta, που υπογράφει και η A-ryhmä: https://alustaaloite.blogspot.com/2015/03/alustan-periaateohjelmaehdotus.html