Ο Μεγάλος Περίπατος του Πολιτισμού ή Οι τουρίστες έφυγαν, κλειστείτε ξανά στα σπίτια σας

0

Σε μια από τις πιο δύσκολες και επισφαλείς περιόδους του Πολιτισμού, λόγω της πανδημίας, οι καλλιτέχνες συνεχίζουν τον αγώνα τους καθώς την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου διοργάνωσαν εκ νέου κινητοποίηση στην Πλατεία Συντάγματος. Παρακάτω δημοσιεύουμε ένα κατατοπιστικό κείμενο για την τρέχουσα κατάστασή τους και το τι διεκδικούν:

«Η αντοχή μας εξαντλήθηκε. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης» – Κείμενο από την ΟΜΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ #SupportArtWorkers:

Το χρονικό του παραλόγου. Τρίτη 15/09-Τρίτη 22/09: Πόσες ανακοινώσεις, πόσα μέτρα, πόσος εμπαιγμός χωράει σε μια εβδομάδα;

•Τρίτη 15/09
Ανακοίνωση μέτρων
1. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.
2. Μείωση χωρητικότητας σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις (όπου θεατρικές παραστάσεις βλέπε ΚΑΙ παραστάσεις χορού γιατί κανείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι το ίδιο!)

•Τετάρτη 16/09
Αιφνίδια ακύρωση φεστιβάλ και άλλων παραστάσεων τις μέρες που ακολούθησαν χωρίς ΚΑΜΙΑ επίσημη ανακοίνωση.

•Παρασκευή 18/09
Ανακοίνωση νέων μέτρων: Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους όπως και οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

•Δευτέρα 21/09
Παραίτηση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και πάγωμα της εκταμίευσης των χρημάτων που προορίζονταν για τους κινηματογραφιστές.

•Τρίτη 22/09
Ανακοίνωση νέων μέτρων: Αναστέλλονται οι θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Στον μοναδικό δηλαδή χώρο, όπου μπορούν να τηρηθούν και να ελεγχθούν με απόλυτη ακρίβεια και προσοχή οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Γιατί ως γνωστόν: “Στο ανοιχτό θέατρο κολλάει ενώ σε εκκλησίες, μετρό και δημόσιες υπηρεσίες δεν κολλάει”. Α ναι. ΚΑΙ στα αεροπλάνα “δεν κολλάει” αφού έτσι το απαίτησαν οι εταιρείες.

Ανά τρεις περίπου μέρες, λοιπόν, οι υπεύθυνοι, αφού αρχικά ακυρώνουν -κατά περίπτωση και σπασμωδικά- παραστάσεις/φεστιβάλ και ανακοινώνουν μέτρα απαγόρευσης (που προφανώς είχαν μελετήσει πολύ καλά), αποφασίζουν στη συνέχεια ότι αυτά τα μέτρα δεν λειτουργούν και προχωρούν σε ΝΕΑ (!) μέτρα απαγόρευσης, μέχρι που τελικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο που να μπορούν να απαγορεύσουν. Κι όλα αυτά, σε πλήρη πανικό, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και κυρίως χωρίς καμία φροντίδα, καμία ενημέρωση και τελικά κανένα ενδιαφέρον για το μακροπρόθεσμο μέλλον του Πολιτισμού και των εργαζομένων γύρω από αυτόν.

Οι εργαζόμενοι στις τέχνες είναι, για άλλη μια φορά στην παρούσα συγκυρία, ο μοναδικός κλάδος στον οποίο αφαιρείται βίαια το δικαίωμα στην εργασία. Ο καλλιτεχνικός κλάδος είναι ο πρώτος που βάλλεται και ο πρώτος που με χαρακτηριστική πια αδιαφορία και ευκολία από τη μεριά της Κυβέρνησης, καλείται να πληρώσει τα σπασμένα.

Την ίδια ακριβώς στιγμή που η Υπουργός Πολιτισμού δηλώνει ότι “τηρήθηκαν απολύτως τα μέτρα στις παραστάσεις και ότι καμία θεατρική εκδήλωση δεν είναι υπεύθυνη για κανένα κρούσμα”. Την ίδια στιγμή που είμαστε ίσως η τελευταία χώρα στην Ευρώπη όπου δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πλάνο για τη λειτουργία για το Φθινόπωρο-Χειμώνα.

Την ίδια στιγμή που σε τόσες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις δεν έγινε η παραμικρή αναφορά σε αποζημιώσεις των εργαζομένων στα θεάματα που ακυρώθηκαν ή στους χώρους διεξαγωγής, μετακυλίοντας αυτόματα το βάρος στους διοργανωτές.

Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το τι θα γίνει τελικά με τα χρήματα που δικαιούνται οι κινηματογραφιστές.

Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να εργαστούμε από τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή που οι ΜΕΘ αυξομειώνονται ανά ανακοίνωση, οι συρμοί του μετρό περνούν ανά 6 λεπτά, στα σχολεία οι μαθητές αυξάνονται ανά τάξη, ο έλεγχος στα αεροδρόμια γίνεται με αλγόριθμο και Υφυπουργοί σκοντάφτουν σε ράσα ή μεταλαμβάνουν “άθελά τους”.

Για ΟΛΑ ευθύνεται ο ανυπάκουος νέος, ο ατίθασος ηλικιωμένος, ο αχάριστος πρόσφυγας και φυσικά οι απανταχού καλλιτεχνικοί χώροι.

Απαιτούμε:
1. Eπιτέλους απαντήσεις στα αμέτρητα ερωτήματά μας όπως και συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού.
2. Σοβαρά προληπτικά μέτρα πρωτίστως στην Υγεία, την Εκπαίδευση και τις Συγκοινωνίες.
3. Άμεσες αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές τους.
4. Στήριξη όλων των εργαζομένων στον κλάδο των Τεχνών στους οποίους ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ η εργασία.

Τα όριά μας έχουν ξεπεραστεί.


Νέο κείμενο από τα καλλιτεχνικά Σωματεία, τα Σωματεία εργαζομένων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος:
Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ο Πολιτισμός βρέθηκε σε lockdown και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε αναγκαστική ανεργία. Έχουν περάσει 5 μήνες από την μεγαλειώδη κινητοποίηση όλων των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό στις 7 Μαΐου, πάλι, στην Πλατεία Συντάγματος. Κι όμως, έκτοτε, για τον πολιτισμό δεν εφευρέθηκε «κανονικότητα». Αντίθετα οι χώροι Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις στοχοποιούνται διαρκώς ως εστίες μετάδοσης του ιού.
Αδιαμφισβήτητα, αυτός ο μεθοδικός αποκλεισμός με ακυρώσεις και σφραγίσεις δεν φαίνεται να σταμάτησε τη διάδοση του ιού. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ευθύνονται οι παραστάσεις ή οι συναυλίες για τη διασπορά του ιού. Παρ’ όλα αυτά, ο Πολιτισμός είναι ο πρώτος που «κλείνει» και είναι ο τελευταίος που «ανοίγει». Το εύκολο θύμα και αυτό που ίσως «χρησιμοποιεί» η κυβέρνηση για να δείξει ότι «κάτι κάνει». Είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης και ξεκάθαρου κυβερνητικού σχεδίου για συνολική υποβάθμιση του Πολιτισμού.
Η Κυβέρνηση –συνεχίζοντας στο πλαίσιο υποχρηματοδότησης και απαξίωσης του Πολιτισμού– από την αρχή αντιμετωπίζει τον κλάδο ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης, ως κλάδο «μη πρώτης ανάγκης». Δεν είναι τυχαία η απουσία έστω και μίας αναφοράς στο προεκλογικό της πρόγραμμα, δεν είναι τυχαία η μείωση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ για το 2020, η έξωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίες οι συμβάσεις και οι αναθέσεις σε Ιδρύματα και Ιδιωτικούς φορείς ως «σωτήρες» του Πολιτισμού, οι παράνομοι διαγωνισμοί που, τελικά, ματαιώνονται, τα ακέφαλα μουσεία, οι εξαγγελίες προγραμμάτων που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, η απίστευτη καθυστέρηση καταβολής όσων λίγων υποσχέθηκαν. Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την Υπουργό χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως «φοροφυγάδων» και «μαύρα» εργαζόμενων.

Η δήλωση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού αποτελεί μέγιστο ηθικό ατόπημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται ΙΧΝΟΣ εργασίας τους τελευταίους μήνες με τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης και των συνεχών αναβολών και ακυρώσεων των πολιτιστικών δράσεων. Με τη δήλωσή της αυτή ενοχοποιεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον πολιτισμό. Ξεχνάει, μάλλον, η Υπουργός πως αυτά συμβαίνουν όταν –όπως η ίδια κυνικά δήλωσε στις 7 Μαΐου– η «αγορά αυτορυθμίζεται» και το Υπουργείο απλά κοιτά αμέτοχο, δηλώνοντας «αναρμόδιο».

Παρά τη σύσσωμη αντίδραση όλου του κλάδου, αλλά και όλης της κοινωνίας, ακόμα και τώρα, στην έναρξη της χειμερινής σαιζόν, δεν έχει υπάρξει κανένας σχεδιασμός. Μετά από μήνες ανεργίας και πενιχρών μέτρων, που κάλυψαν μικρό μόνο μέρος των εργαζομένων, οι χώροι όπου εργαζόμασταν έχουν σφραγιστεί ή θα σφραγιστούν σύντομα. Ο κλάδος μας έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 90% ανεργία, ενώ καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το μέλλον.

Κι αυτό πρέπει να ανατραπεί! Η αντοχή μας εξαντλήθηκε. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-Να επιστρέψουμε στους χώρους εργασίας μας.
-Υγειονομικό πρωτόκολλο όχι μόνο για τη λειτουργία των χώρων, αλλά και για τους εργαζόμενους.
-Διαρκή στήριξη με αποζημίωση 534 ευρώ σε όλους όσοι δεν θα απασχοληθούν.
-Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία, Τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
-Ασφαλιστική ικανότητα για όλους.
-Μείωση για το 2020, στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας.
-Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
-Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
-Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
-Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.
-Για τις ειδικότητες που δεν υπάρχει κωδικός επαγγέλματος στον ΕΦΚΑ (π.χ. τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις) να κινηθούν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες για την δημιουργία τους. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι της ειδικότητας να επιδοτηθούν με βεβαίωση από το επαγγελματικό Σωματείο, ή Συλλογικό Φορέα.
-Κατάργηση του Φόρου Επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
-Δωρεάν τεστ COVID-19 με κρατική ευθύνη σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου που ξεκινούν δουλειά.
-Πλήρη αποζημίωση των εργαζομένων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί και ακυρώθηκαν.
-Αγορές και αναθέσεις έργων εικαστικών τεχνών και καλλιτεχνικών υπηρεσιών των επαγγελματιών του Θεάματος-Ακροάματος, σύμφωνα με την εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού, που να απευθύνονται υποχρεωτικά σε -φυσικά πρόσωπα- ζώντες καλλιτέχνες (για τους εικαστικούς μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος) με ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς.
-Κατάργηση της κυβερνητικής απόφασης «έξωσης» των Τεχνών από το Λύκειο. Κάλυψη όλων των πραγματικών «κενών» της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς καλλιτέχνες. Κανένα σχολείο χωρίς τέχνη και καλλιτέχνες εκπαιδευτικούς.
-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
-Γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟΑ
Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε!

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =